Noszenie obiektywu w plecakach i torbach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cepter1

Noszenie obiektywu w plecakach i torbach

Prosze o informacje jak powinno się nosić obiektyw w plecaku(chodzi o zoomy) pierścieniem ustawiania ostrości w dół czy w góre.Czy to ma wpływ na powstawanie ewentualnych luzów?
  • Nicram
    Bywalec
    • 2005
    • 232

Przednią soczewką w dół
    jakieś D + sporo zapału

Komentarz

• Buaha
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 39

a jak się nosi w poziomie to źle???

Komentarz

• adamek
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2265

a co, w góre sie zepsuje? (pomijając oczywiście wygodę)
        Miłego dnia
        adam jastrzębowski
        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
        tu tu

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Ja noszę na skos i wszystkie cały czas działają idealnie !
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Endriusza
            • 2006
            • 11

Przeczytałem raz w instrukcji Sigmy, żeby podczas wymiany obiektyw odkładać frontem w dół. Podejrzewam jednak, że chodziło raczej o ochronę styków i bagnetu do czasu zabezpieczenia dekielkiem. Dopiero teraz zwóciłem uwagę, że w plecaku jeden z obiektywów "dynda" sobie podczepiony do aparatu do "góry nogami" i nie słyszałem, żeby narzekał.
            40D, 350D, sigma 17-70 i 70-300APO, Canon 50 1.8 i 17-85 IS USM, 430EX, Sherpa 600, Digimate III, (na spółkę z córką)

Komentarz

• minek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1386

Obojętnie jak, byle było wygodnie.

Komentarz

• rolaj
                Uzależniony
                • 2006
                • 584

Zamieszczone przez Endriusza
                Przeczytałem raz w instrukcji Sigmy, żeby podczas wymiany obiektyw odkładać frontem w dół. Podejrzewam jednak, że chodziło .....
                Nie ma co podejrzewać. Kształtowanie odruchów. Zazwyczaj front obiektywu jest nieco szerszy niż tył i ryzyko, że taka konstrukcja przewróci się przy szybkiej wymianie jest nieco mniejsze. Spróbuj postawić obiektyw na "tyle" (polecam poduszkę). Nie wszyscy i nie zawsze odkładaja obiektywy do wymuskanej torby czy plecaka i chyba o to chodziło w instrukcji.
                EDIT: Tak przy okazji: Zastanawiam sie, jakie jeszcze inne, cholernie ważne, kwestie będziemy omawiać na forum. Ja, natenprzykład, proponuję rozważyć celowość wyposażania aparatów w zaślepki do gwintów na statyw. A nuż się piasek tam dostanie aboco? I się nie zdąży zdjąć czegoś ulotnego.
                Ostatnio edytowany przez rolaj; 5875.

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez rolaj
                  (...)
                  EDIT: Tak przy okazji: Zastanawiam sie, jakie jeszcze inne, cholernie ważne, kwestie będziemy omawiać na forum. Ja, natenprzykład, proponuję rozważyć celowość wyposażania aparatów w zaślepki do gwintów na statyw. A nuż się piasek tam dostanie aboco? I się nie zdąży zdjąć czegoś ulotnego.
                  Też się nad tym zastanawiam . Ostatnio było o wyświetlaniu długości ogniskowej w wizjerze - odbyła się długa i dogłębna dyskusja na ten jakże niezmiernie ważny temat .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• CamelXP
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 231

A ja sie zastanawialem jak by mozna szybkozlaczke od statywu montowac na szybkozlaczke do aparatu zeby potem szybkozlaczke szybko odlaczyc od aparatu
                    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez rolaj
                      Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Też się nad tym zastanawiam . Ostatnio było o wyświetlaniu długości ogniskowej w wizjerze - odbyła się długa i dogłębna dyskusja na ten jakże niezmiernie ważny temat .
                      Nie ma się co dziwić, sezon ogórkowy, brak tematów :-)
                      W II połowie sierpnia zacznie się 40D znaczy się - wróci 40D
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• jarekA
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 326

Zamieszczone przez cepter1
                        Prosze o informacje jak powinno się nosić obiektyw w plecaku(chodzi o zoomy) pierścieniem ustawiania ostrości w dół czy w góre.Czy to ma wpływ na powstawanie ewentualnych luzów?
                        Podziwiam za temat. Przynajmniej nikt Cię nie odesle do http://www.canon-board.info/search.php
                        A nawiasem mówiąc poważnych i merytorycznych odpowiedzi bym sie nie spodziewał. No chyba że CB przejdzie na nastepny szczebel ewolucji onannizmu sprzętowego. ;-)
                        chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• RomanS
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 830

Wbrew pozorom nie jest to pytanie calkiem bez sesu, jest taki obiektyw jak 50/1.4 , ktory ze wzgledu na delikatna konstrukcje wysuwajacej sie przedniej soczewki, warto stawiac na bagnecie.
                          Ostatnio edytowany przez RomanS; 9360.

Komentarz

• mattnick
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1735

A u mnie wszystko leży w plecaku oprócz 70-200 bo albo mam ją podpiętą do body i zwisa w dół albo leży na przedniej soczewce...

Oczywiście leży jak plecak na plcach...jak mam plecak położony na płaskiej powierzchni to wszystko oprócz 70-200 spoczywa na bagnecie...

BTW. co za różnica w którą stronę jak i tak są dekielki ??
                            BTW2. widziałem paru hardcore'owców, którzy wrzucali do torby szkła bez żadnego dekla...
                            30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                            CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez mattnick
                              (...)
                              BTW2. widziałem paru hardcore'owców, którzy wrzucali do torby szkła bez żadnego dekla...
                              W akcji też mi się to zdarza. Norma, żaden hardcore. Sprzęt jest do używania, a nie do pieszczenia .
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...