[Pitek] Moje foty ptaków

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pitek
    Coś już napisał
    • 2007
    • 68

[Pitek] Moje foty ptaków

Witam serdecznie!
    Za namową Kuby i Sylwka postnowiłem pochwalić się i poddać krytce moje zdjęcia ptaków. Na początek trzciniak i bocian. Jestem początkujący i liczę na wasze duże doświadczenie. Wiem, że mogę się od Was jeszcze baaardzo dużo nauczyć, dlatego proszę o wyrozumiałość i konkretne porady. Dzięki
    Ostatnio edytowany przez Pitek; 9402.
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2
  • Zigi
    Uzależniony
    • 2005
    • 532

Ciekawe ale moim zdaniem prezentujesz ptactwo zbyt centralnie. Ewentualnie nie przeszkadzało by to tak bardzo gdybyś kadrował w pionie. Na trzecim trzciniak pozostaje widzialną do nas stroną we własnym cieniu i mam wrażenie, iż jest minimalnie nie ostry. Wszystkie ptaszki prezentujesz na tle nieba co przez speców jest ocenianie dość nisko i w sumie mają tutaj dużo racji . Ptactwo na tle (oddalonej o sporą odległość) roślinności prezentuje się zdecydowanie ładniej.
    Powodzenia w dalszym foceniu.
    Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Witaj,
      najlepsze jest IMHO trzecie, choć sporo jeszcze do poprawienia.
      Po pierwsze jak napisał Zigi robisz wszystko centralnie - tak jest prościej złapać AF ale zdecydowanie gorzej wygląda. Po drugie zdjęcia są nieostre, mydlane. Albo masz słaby obiektyw, albo odszumiałeś i zrobiłeś to źle. Poruszenie to to raczej nie jest, bo objawiało by się inaczej. Postaraj się zadbać o perspektywę i właściwe tło. Wyczyść matrycę :>
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Pitek
        Coś już napisał
        • 2007
        • 68

Dzięki za opinie, są dla mnie cenne. Co do ostrości , to raczej wina obróbki i zmniejszania formatu na CB niż obiektywu (używam Canon 400 mm f/5,6 L USM). Dożucam kolejne, może będą lepsze;-)
        Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Komentarz

• Pitek
          Coś już napisał
          • 2007
          • 68

o sorry ale byk oczywiście DORZUCAM

Komentarz

• Pitek
            Coś już napisał
            • 2007
            • 68

i jeszcze jeden dzięcioł:-)

Komentarz

• Zigi
              Uzależniony
              • 2005
              • 532

Dzięcioły mocno przysłonięte przez liście i co gorsza tą centralnie zwisającą gałązkę. Dolny ptaszek niestety nie zmieścił się w kadrze.Oba zdjęcia sprawiają wrażenie lekko nieostrych.
              Napisz z jakimi parametrami je robiłeś i czy to całe kadry - to nieco ułatwi analizę problemu ostrości.
              Co do samej ostrości to jest jeszcze sprawa zestawu 350D+400L5.6. Zauważyłem u siebie. Sensor AF tego body potrafi czasem nie trafić lub nie nadążyć w servo mimo iż sam obiektyw ma świetny AF. Zdarzają mi się zdjęcia gdzie mimo, iż czas osiągam na poziomie 1/1000 otrzymuję wynikowo nie ostre zdjęcie. Część takich przypadków to problem trawki której przez ten wspaniały ogromny wizjer nie widać a która gdzieś tam zahaczy o "malusieńki" czujnik af 350. Ale część naprawdę ciężko wytłumaczyć.
              40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
              Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

dzięioły przestrzelone z AF, ostrość bliżej na pniu.
                proponuję ci wybrać sobie konkretny temat i spróbować go zrealizować, próbując tak długo, aż opanujesz problemy i osiągniesz bardzo dobry rezultat.

Zadbaj o perspektywę, tło, światło (czas focenia i właściwe ośeitlenie ptaka), bokeh, czasy ekspozycji, moment itd. Na razie wygląda to jak dosyć przypadkowe łapanie fotograficznych okazji, ze swej natury i trudności tematyki skazane na niepowodzenie.

pozdrawiam
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• fotosc
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 72

uzywasz statywu do tej 400mn ???? szklo jest super reszta tak jak Ci koledzy napisdali

no i czekamy na nastepne fotki im wiecej focisz tym lepiej dla Ciebie
                  Sylwester

www.sylwestercwalinski.com

Komentarz

• Pitek
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 68

Sokół pustułka. Witam, postanowiłem ponownie pokazać moje foty. Co do poprzednich uwag: wszystkie zdjęcia są ze statywu (jak w stopce), czas (dla sokołów (od 1/320 do 1/500), przesłona 5,6, ISO 400. Co ciekawe w oryginale zdjęcia są bardzo ostre (naprawdę), a po zmniejszeniu do CB stają się mydlane (nie wiem co tu jest źle ). Czekam na wasze opinie i sugestie (co jeszcze poprawić???). Dzięki:-)

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

no jest ciekawiej
                      popracuj zdecydowanie nad kadrowaniem i konstrukcją sceny.
                      Po zmniejszeniu musisz wyostrzyć, i będzie OK.
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Pitek
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 68

dzięki; dopinam jeszcze jedno zdjęcie (już z uwzględnieniem wskazówek Kuby):smile: , myślę ,że jest już lepiej z ostrością

Komentarz

• rysiaczek
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 897

teraz to troche przeostrzyles Sprobuj tak z polowe tego ostrzenia, co na ostatnim zdjeciu I please - nie tnij kadrami ogona!
                          Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• fotosc
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 72

ze masz dobry dostep lub miales to nie znaczy ze na calym zdjeciu ma istniec ptasior , daj mu ( kazdemu ) troche miejsca , luzniej troche

z tym ostrzeniem to kiedys tez mialem problem i znajac zycie to zapewne w programie PS nie zmniejszasz fotek tylko duze rozdzielczosci zapisujesz , a potem jak chcesz wstawic zdjecie np. do CB to dajesz je do ImageShack i tam zmniejszasz czy tak ?

W ostatnim zdjeciu ciolbym dol a dal wiecej gory i prawej , lewej strony tez troche brakuje
                            Sylwester

www.sylwestercwalinski.com

Komentarz

• Pitek
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 68

witam po dłuższej przerwie; byłem na zasłużonym urlopie i na początek chciałym przedstawić do oceny "rybkę na śniadanie"

Komentarz

Pracuję...