Szeroki kąt do analoga i cyfrowki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szadorek
    • 2007
    • 9

Szeroki kąt do analoga i cyfrowki

Witam wszytski posiadam Analoga EOS 33V oraz cyfrowke D20 i mam problem z dobraniem szerokiego kąta żeby wspołpracował z dwoma aparatami. Macie może jakieś propozycje? Zależy mi na tym aby obiektyw był jasny najlepiej ze stałym światłem 2.8.
    www.foto.ewok.pl - Canon 20D + Sigma 24-70 F2,8EX DG Macro + Canon SpeedLight 430
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

16-35/2,8 L

Komentarz

• drJolo
      Bywalec
      • 2007
      • 105

Trochę taniej dostaniesz Sigme 17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM Asp, ale nie stałe 2.8. Opis tu: http://optyczne.pl/41.1-Test_obiekty...spherical.html

Komentarz

• 777
        Uzależniony
        • 2006
        • 536

albo Tamron AF 17-35 mm f/2.8-4 SP Di LD ASL IF tez nie 2,8 na calej ogniskowej ...
        a moze cos ciemniejszego ale swietne wykonane i z swietnym af-Canon 17-40 F4 L
        16-35 to naprawde swietny obiektyw ale czy ja wiem czy do szerokatnego obiewtywu tak strasznie potrzebne jest nam to swiatlo 2,8 -wiadomo ze sie przydaje ale np mozna kupic 17-40 i zostanie nam troche $$$ na np lampke czy teleobiektyw
        6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• minek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1386

sigma 20mm/1.8.
          Ma stałe światło 1.8 i stałą ogniskową 20mm. (-:

Komentarz

• pst
            Uzależniony
            • 2006
            • 560

Zamieszczone przez Tomasz1972
            16-35/2,8 L
            na analoga bedzie super; na cropie juz troche wasko

mozna sie zastanowić nad sigmą 12-24 - to szklo pod pelną klatke (sic!) oraz dziala rownie dobrze z cropem
            jeden taki ;-) którego poznałem kupil i uzywa z 5d (Masza=mmsza)
            znacznie taniej niz L; znacznie ciemniej niż L
            zdjecia które widziałem moim skromnym amatorskim zdaniem nie odbiegają...

poczytaj testy tych sigm np na photozone
            http://www.photozone.de/8Reviews/len...4556/index.htm

w tym pisza ze mount byl na canon ale w linku wystepuje nazwa nikon
            http://www.photozone.de/8Reviews/len...ikon/index.htm
            zauwaz ze w tym tescie (jest na apsc) przy f8 rozdzielczosc obrazu za kazdym razem siega powyzej 2000

gdyby nie rozmiar przedniej soczewki ktory jest ch***wy sam pewnie bym ja kupil-choc wolabym miec odpowiednik 16-35 (czyli 10-22)

sam obecnie mam dylemat co kupic został canon 10-22 ta sigma i tokina
            z wszystkich najmniej wad ma dla mnie canon
            montowanie polara-slima 82mm na sigme (przy cropie) to koszt chyba roznicy w cenie efs10-22 i tej sigmy :-)
            z drugiej strony jaki mieli zrobic rozmiar na FF? cieszmy sie ze nie ma 94mm ;-)

tokina przegrywa jesli chodzi o CA i krótszy dól - choć rozdzielcozść ma dobrą; czasem nawet o 5-6% lepsza od efs

mnie wszystko pcha w strone efs'a;

dla ciebie - jesli chcesz miec i do analoga i do cropa to sigma jest chyba jedynym ratunkiem
            crop masz 19-38; FF suwa od 12(!) do normalnego szerokiego 24

jesli jednak posiadasz 24-105 to zastanów sie nad zakupem..

Komentarz

• jarekA
              Początki nałogu
              • 2005
              • 326

A może jednak 17-40. Co prawda tylko 4, ale jak często używałbyś 2,8 na szerokim kącie?
              chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

Pracuję...