pomoc 10 D czy D 50?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karollsz

pomoc 10 D czy D 50?

Witam wszytskich forumowiczow
    Mam pytanie i jednoczesnie prosbe o pomoc
    mam mozliwosc zmiany mojego nikona D 50 na canona 10 D
    W przyslosci i tak mialem sie przesiasc na canona , a tu taki zbieg okolicznosci
    wiem ze 10 D to przepraszam ze tak ujme stry model canona
    ale chodzi mi abysci doradzili - nie wdajac sie w dyskusje ze to nikon to canon,
    chodzi mi o merytoryczne i bardzeij spojrzenie na mozliwosci obu aparatow, matryce , itp, wszytsko to co moze potweirdzic lub zaprzeczyc - ze straszy canon jest lepszy od mlodszego nikona
    Nie wiem czy dokonywac tej zmiany czy warto ?
    Foto sport ( zuzel ) i zaczalem foto sluby

pozrd i dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

JA na twoim miejscu wziąbym 10d. Sam sie przymierzam do kupna tego aparatu. Może dlatego ze posiadam troche szkiełek canona. Wydaje mi sie 10d jest lepszy lepiej wykonany lepsza ergonomia i wogóle to jest canon!!!!!
    Mój znajomy ma d50 i jakoś nie byłem zadowolony. On prauje w małej gazcie i mówi że widzi rożnice między nikonami a canonami w jakości fotek. Tylko 10d
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• mkwiek
      Uzależniony
      • 2006
      • 862

a ile cię taka zamiana będzie kosztować??
      I am FX

Komentarz

• karollsz

praktycznie to co mam w zestawie nikona D 50
        milabym to samo w zestawie canona 10 D
        czyli
        puszka
        jasny T 17 -50 2,8
        mam lampe nikon bylaby z lekko doplato canona jakies 100-200 zl
        mam tele niona i poodbnej klasy by bylo canono

pozdr

Komentarz

• Gizzmo
          Początki nałogu
          • 2004
          • 266

Ja bym sie zamienil. 10D jest starym modelem ale i tak w porownaniu z D50 wypada rewelacyjnie.
          EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• 777
            Uzależniony
            • 2006
            • 536

ja tez bym zamienil na 10d
            ale bardziej z tego powodu ze mowisz ze chciales zmienic system kiedys tam na canona
            lepiej zrobic to teraz jak masz okazje
            a sam aparat porzadna pucha jakos zdjec niezla , b dobra ergonomia ale dla mnie za wolny
            6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• jarekA
              Początki nałogu
              • 2005
              • 326

Trochę starawe te body, ale znam takiego co leciwym 300D z przeciętną optyką potrafi zdziałać cuda. I co z tego, że ja mam eLki jak Bozia poskąpiła umiejętności he he.
              Co do szybkości obu body to chyba podobne, ergonomia ciut lepsza u Canona (chociaż mi nie podchodzi w ogóle sposób obsługi Nikonów i to była główna przyczyna mojego znalezienia się w elitarnej grupie użytkowników Miłościwie Nam Panującego C), a napewno Nikon ustępuje mu solidnością wykonania. Będziesz miał na pewno mniejsze szumy (ważne przy gorszej/ciemniejszej/tańszej optyce) i znacznie większy dostęp do używanych szkieł.
              chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• amroz
                Uzależniony
                • 2006
                • 772

zdecydowanie 10D. To dobra decyzja.

Komentarz

• karollsz

Witam
                  dzieki wszystkim za podpowiedz )
                  widac zdecydowanie ku canonowi 10 D)
                  Moje jeszce tylko jedno pytanie - o ile w sporcie widzialem ze smialo robia foto 10 D i jest oki - o tyle mam pytanie bo glownie na to sie nastawiam czy 10 D poradzi sobie w kosciele, wesela itp ( sluby ) - czy da rade ?
                  co bedzie w zestawie do tego narazie pisalem wczesniej.

pozdr

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Tak, poradzi sobie.
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Myszor
                      • 2006
                      • 9

Hmm, taka przesiadka wymaga poważnej decyzji. Jeżeli przyzwyczaiłeś się już do Nikona to będzie ciężko - w nim wszystko jest odwrotnie niż w Canonie - w Canonie jest tak jak powinno byc ;-) Osobiście używam 10D i jestem bardzo zadowolony, ergonomia i jakość wykonania jak dla mnie na najwyższym poziomie. Minusem w pewnych okolicznościach może być to, że faktycznie jest trochę wolny oraz BARDZO ciężki (chyba najcięższe body wśród lustrzanek małoobrazkowych). Rozdzielczość przyzwoita - nie wiem do jakich celów chcesz go uzywać ale do amatorskich powinna wystarczyć. Nie namawiam do zamiany ale wiem, tym bardziej, że tego Nikona słabo znam, w każdym razie wiem, że w drugą stronę na pewno bym sie nie zamienił ;-) <br> Pozdarwiam

Komentarz

• stormik

Witam
                        Mam pytanie czy do eos 10D pasuje obiektyw EF-S? Nie moglem znalezc odpowiedzi pomimo przeszukania bazy...
                        Prawdopodobnie nie pasuje ale chce sie upewnic....
                        Pozdrawiam

Komentarz

• mancat
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 153

Do 10D tylko EF.

Komentarz

• karollsz

Witam

mam jeszcze jedno pytanie dotyczace 10 D - czy warto kupic 10D po wymianie migawki i spustu migawgi , calym przegladzie czyszczeniu itp ?
                            co jakis czas pojawial sie tam blad error 99 ? pod 10 D moge podpiac tylko obiektywy ef - czyli slynne L i np T 17-50 2.8 tez ?

pozdr

Komentarz

• bakulik
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 767

Tak, wszystkie eLki (jak na razie) są tylko z mocowaniem EF, śmiało możesz je podpinać. Również obiektywy firm trzecich (Tamron, Sigma, Tokina) będą pasować.
                              Pozdrawiam
                              Łukasz Bakuła
                              „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

Pracuję...