Zdjęcia lotnicze - proszę o wskazówki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RNz
    Uzależniony
    • 2007
    • 708

Zdjęcia lotnicze - proszę o wskazówki

W przyszłym tygodniu będę musiał zrobić sesję z samolotu a, przyznaję, nie mam w tym doświadczenia. Bedę fotografował obiekt naziemny - jakaś inwestycja.
    Czy ktoś z Was może udzielić kilku cennych rad?
    Sprzęt jak w stopce.

• rolaj
    Uzależniony
    • 2006
    • 584

Jakim samolotem polecisz? Z oczywistych względów powinien to być górnopłat. Np. w wildze można wyjąć drzwi, a w cessnie pęd powietrza utrzymuje podniesioną szybkę przy skrzydle i też spokojnie można robić przez otwarte okno. Dla wyeliminowania drgań możliwie najkrótszy czas naświetlania, na tyle, by zamknąć przysłonę do sensownej wartości,przy której obiektyw najlepiej rysuje. Z tego względu nawet przy słonecznej pogodzie czułość nastawiam na 400 ISO. Postaraj się przed lotem dokładnie omówić z pilotem pułap na którym będziecie lecieć, kierunek z jakiego nadlecicie, ilość kółek nad obiektem. Weź kita i 28-185. (300D ew. jako backup), ocywiście rawy.
    Ostatnio edytowany przez rolaj; 5875.

Komentarz

• CamelXP
      Bywalec
      • 2006
      • 231

... i pasek na szyję
      Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

• himi
        Zablokowany
        • 2006
        • 2638

A mnie interesuje bardzo sprawa zgody.licencji na fotografię lotniczą. Ktoś wie jak można ją uzyskać, gdzie i za ile?

Komentarz

• rolaj
          Uzależniony
          • 2006
          • 584

Zamieszczone przez himi
          A mnie interesuje bardzo sprawa zgody.licencji na fotografię lotniczą. Ktoś wie jak można ją uzyskać, gdzie i za ile?
          O ile wiem, to wymóg posiadania zezwolenia na zdjęcia lotnicze minął wraz z poprzednim ustrojem.

Komentarz

• -jaro-
            Bywalec
            • 2007
            • 136

Zamieszczone przez rolaj
            O ile wiem, to wymóg posiadania zezwolenia na zdjęcia lotnicze minął wraz z poprzednim ustrojem.
            Dokladnie tak. Instytucja, od której wynajmujesz samolot np. aeroklub musi miec certyfikat na tego typu loty i tyle.
            jarek

Komentarz

• himi
              Zablokowany
              • 2006
              • 2638

Jesteście pewni?

Komentarz

• rolaj
                Uzależniony
                • 2006
                • 584

Zamieszczone przez himi
                Jesteście pewni?
                Fotografuję - z samolotu - bez żadnych kwitów.

Komentarz

• donald7000
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 382

Mnie tez mają się trafić foty z samolotu jakiegoś obiektu, ale mam jedynie 17-40 i 70-200 czy to wystarczy ?
                  nie wiem czym będziemy lecieć i na jakim pułapie, generalnie będzie to w centrum miasta.

Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę ?

Komentarz

• kompi
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 55

Zamieszczone przez donald7000
                    nie wiem czym będziemy lecieć i na jakim pułapie, generalnie będzie to w centrum miasta.
                    Nad miastem mozesz lecieć nie niżej niż 200m.
                    Uwagę zwróć na osłony, dekielki itp. znajomy po otwarciu okna pożegnał się z osloną Pęd powietrza jest dosyć spory. Cesna leci 180km/h więc wieje bardzo.
                    Ja zdjęcia robiłem kitem, ale większy zoom na pewno się przyda.
                    http://pano360.pl |
                    Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Komentarz

• skoku
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 131

witam
                      dostalem ostatnio od kolegi propozycje zeby troche polatac.
                      oczywiscie zabieram aparat.
                      na poczatek bedzie to niestety dolnoplat, wiec zostaje mi fotografowanie na godzine 3.
                      z racji kosztow, oraz tego, ze nie wiem czy mi sie to spodoba pierwszy lot planujemy godzinny. to pozwoli nam na oddalenie sie od Warszawy na ok 90km.
                      czy mozecie polecic jakies miejsca, ktore w odleglosci 90km od Warszawy warto zobaczyc z gory i uwiecznic na zdjeciach?

pozdrawiam
                      "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Komentarz

Pracuję...