wskazówka na skali ekspozycji w EOS 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Markos

wskazówka na skali ekspozycji w EOS 20D

Po założeniu obiektywu 28-135 IS USM do EOS'a 20D zauważyłem, że wskazówka na skali ekspozycji przesunęła się o jedną działkę w lewo (???). Po założeniu innych szkieł mam dalej taki sam objaw - jedna działka na lewo od "0". Może ktoś wie, co jest tego powodem i jak go zlikwidować.

Pozdrawiam
    Markos
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

o kurka wodna
    proponuję odpiąc obiektyw, przeczytac instrukcję i zorientować się, na czym polega korekta ekspozycji

Porada: jeśli właczając aparat przesuniesz przycisk maksymalnie do góry uaktywniasz tylne pokrętło (Control Dial). W trybach "twórczych" pracy aparatu służy ono do korekty ekspozycji w zakresie -2 do +2 EV. Dowiedz się koniecznie co to jest EV, po co się robi korektę ekspozycji, i jak aparat mierzy ekspozycję. Albo sprzedaj body.

trochę się pośmiałem , ale sorki - nie mogę pojąć jak ktoś kupuje dSLR nie wiedząc takich rzeczy
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Markos

z podziękowaniem

Done! No to po temacie.
      Niestety nie mam instrukcji i poruszam się po omacku.
      Co do korekcji i EV, to może nie wiem wszystkiego, ale na tyle dużo, że używam

W każdym razie dziękuję!

M.

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Hehe, mi sie do dzis (po roku uzywania DSLR) zdarza myslec ze popsulo mi sie tylne kolko, gdy przypadkowo je odepne galka glownego wylacznika
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Re: z podziękowaniem

Zamieszczone przez Markos
          Niestety nie mam instrukcji i poruszam się po omacku.
          W downloadzie naszym jest (w menu u gory). Dzis podpialem linka 8)

Komentarz

• Markos

instrukcja, na marginesie lampa 580EX

Życie przynosi niespodzianki, a ja już myślałem, że uczynność i prawie bezimienna pomoc :wink: nieistnieją, no cóż miło się jest czasem pomylić.

Dzięki jeszcze raz, instrukcja ściągnięta (temat był rozpracowany na str. 28 pkt 2 :wink: )

Na marginesie jeszcze zapytam, czy jedyną dedykowaną lampą do D20 jest 580EX, czy też może gdzieś, coś tańszego można kupić?

Pozdrawiam
            Markos

Komentarz

• p13ka
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1013

Na marginesie jeszcze zapytam, czy jedyną dedykowaną lampą do D20 jest 580EX, czy też może gdzieś, coś tańszego można kupić?
              Zgodnie z tym co stanowi instrukcja, dedykowanymi do pracy z 20D są lampy EX z serii Speedlite. Jest kilka modeli a 580EX jest z najwyższej półki i oczywiście najdroższa. Proponuję również zapoznać się opisami do modeli 380EX, 420EX, 550EX (pomijam pierścieniowe), oraz zapoznać się z odpowiednimi wątkami/postami na temat tych lamp, których jest sporo na forum. To wszystko powinno dać Ci teoretyczną wiedzę nt. ich możliwości. Najlepszym źródłem cen jest serwis Allegro.

Komentarz

• Markos

580EX zastępnik

hmmm,

bardziej chodziło mi o ewentualne wskazanie na lampę pracującą z E-TTL II będącą odpowiednikiem lub "namiastką" 580 EX jakiegoś producenta typu Sunpak, Quantaray,...

M.

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

bardziej chodziło mi o ewentualne wskazanie na lampę pracującą z E-TTL II będącą odpowiednikiem lub "namiastką" 580 EX jakiegoś producenta typu Sunpak, Quantaray,...
                  A to proszę bardzo. Tu jest wykaz: http://www.photozone.de/2Equipment/canonflash.htm (5 sek. googlowania).
                  Zwracaj uwagę na lampy które wspierają E-TTL (nie ma pracujących w E-TTL II). Jest na forum dyskusja dot. E-TTL II - radzę rzucić okiem.
                  Producenci niezależni mogą Ci zaoferować 2. lampki Metz'a i Sigme EF-500.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Re: 580EX zastępnik

bardziej chodziło mi o ewentualne wskazanie na lampę pracującą z E-TTL II będącą odpowiednikiem lub "namiastką" 580 EX
                    http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2778

580EX to tylko kolejna lampa z serii EX.
                    Pech chcial ze wyszla w tym samym czasie co 20D i to spowodowalo ten nieprawdziwe stereotypy ze :
                    - niby tylko 580EX wspolpracuje z 20D
                    - niby tylko 580EX wspolpracuje w trybie E-TTL II
                    Oba powyzsze zdania sa FALSZYWE!

Nie jest to lampa "specjalnie do 20D" czy "jedyna wspolpracujaca w E-TTL II" .
                    W powyzszym watku masz wyjasnione - E-TTL II to funkcja body, a nie lampy.
                    Dedykowane lampy do wszystkich EOSow (w tym 20D) to lampy serii EX. Kazda z nich wspiera E-TTLII oraz E-TTL, w zaleznosci jeszcze jczy obiektyw podpiety do EOSa podaje informacje o odleglosci. Jesli tak to masz E-TTL II , jesli nie to E-TTL.
                    Liste/linki lamp, szkiel i body - masz w tym watku.

Komentarz

Pracuję...