Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marta_o
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 43

Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Po pierwsze witam Was serdecznie. Jestem typową amatorką za to o dość rozbudowanej potrzebie marudzenia. Jak każdy miałam swoje początki. Zaczynałam od analogowych lustrzanek różnej maści. Aktualnie po pierwszym etapie gdzie zaliczyłam ze trzy kompakty postanowiłam zakupić pierwszą cyfrową lustrzankę. Wybór padł na 400D. Jak do dnia dzisiejszego jakoś nie przypadła mi do gustu. Głównie tematem moich fotograficznych wypocin są konie oraz sporty jeździeckie. Tak się składa, że obiekty za nic mają fakt, że staram się zrobić w miarę dobre ujęcie i jakoś nie są zbyt statyczne. No cóż... Bywa ... :wink: Jak każda kobieta miewam zachcianki. To zechcenie postawiło mnie przed dylematem zakupu ... no właśnie... Co mam kupić Myślę o 5D lub 1D mark III. Czy ktoś może mi powiedzieć jak się ma wielkość matrycy w 5D do odwzorowania barw (nie mówię o ilości pikseli) i jak wychodzą wydruki porównawczo z obu tych modeli. Który z tych aparatów sprawdzi mi się lepiej w warunkach trudnych, że się tak wyrażę, oczywiście zainwestuję w odpowiednie szkła do jednego z tych cudeniek. Help, help, help....
  • liquidsound
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1956

Odpowiedz raczej oczywista, 1D. Kurde chcialbym miec takie dylematy
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• marta_o
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 43

No cóż. Prawdę mówiąc trochę potrudziłam się, żeby taką zachciankę zrealizować. Właśnie dlatego zależy mi na dobrym wyborze. Nie chciałabym wtopić kasę w coś z czego nie będę zadowolona. A jak z tą wielkością matrycy?

Komentarz

• snow
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1145

Kolory raczej nie zależą od wielkości matrycy

Komentarz

• Dilbercik
          Bywalec
          • 2004
          • 135

70-200 f2,8 L

bo z ta szklarnia co masz... to ani 5d ani 1d wiele nie zdziala...

a 400d + to szkielko moze Cie zadziwic...

pozdrawiam
          Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Do szybko poruszających się obiektów, w błocie i słocie to raczej 1D, bo to typowo reporterska puszka.
            Szukając jednak podłoża twojego problemu to tkwi on raczej w AF szkiełek, które posiadasz. Jeśli używasz do koni tej sigmy, którą masz w stopce to nie dziwie się Twoim problemom... co nie zmienia faktu ze widziałem zdjęcia z wyścigów motocyklowych, robione tym szkiełkiem :-)
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• mtata
              Bywalec
              • 2006
              • 115

Kolory to raczej zaleta dobrych szkieł.

5D oferuje bardziej plastyczny obraz, 1D szybkość i lepszy AF. Zachęcam jednak do skorzystania z wyszukiwarki forumowej - o każdym z tych aparatów naprawdę wieeele tutaj napisano :-)

I posłuchaj Dilbercika - zamiast wydawać kasę na nową puszkę lepiej przyjrzyj się bliżej dobremu obiektywowi :-)
              Ostatnio edytowany przez mtata; 7021.
              Igor

www.siemien.com

Komentarz

• rolaj
                Uzależniony
                • 2006
                • 584

Konie jak to konie. Bywają ruchome i miewają gdzieś fotografów (jeźdźców czasem też). Jaki ma to związek z odwzorowaniem kolorów?? Najuprzejmiej zwracam uwagę, że jeśli "obiekty za nic mają fakt, że staram się zrobić w miarę dobre ujęcie i jakoś nie są zbyt statyczne" to chodzi o focus, autofocus być może nawet. I szybkość. A w tym przypadku to tylko jedynka.

Komentarz

• marta_o
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 43

O tym, że zainwestuję w szkła już napisałam w poprzednim poście. Doskonale zadję sobie sprawę jak istotna jest dobra optyka. W 400D najbardziej wkurzają mnie nieporęczne wymiary (jest strasznie malutki, przyzwyczajona jestem do starych analogów :-) ), menu itp. Czyli ekonomiczna obsługa aparatu. Niedawno robiłam zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych. Na hali podczas zawodów jeździeckich. Ustawiłam czułość na 400 iso i o zgrozo właściwie na każdym zdjęciu wyszły zauważalne szumy. Czy to wina mojego aparatu? Gubił mi się też trochę autofocus ale to być może wina już szkieł.

Komentarz

• snow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1145

AF sie gubił to wina szkła raczej, a szumy to puszki

Komentarz

• marta_o
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 43

Zamieszczone przez rolaj
                      Konie jak to konie. Bywają ruchome i miewają gdzieś fotografów (jeźdźców czasem też). Jaki ma to związek z odwzorowaniem kolorów?? Najuprzejmiej zwracam uwagę, że jeśli "obiekty za nic mają fakt, że staram się zrobić w miarę dobre ujęcie i jakoś nie są zbyt statyczne" to chodzi o focus, autofocus być może nawet. I szybkość. A w tym przypadku to tylko jedynka.
                      Pytałam o wielkość matrycy gdyż jak mi ktoś kiedyś uprzejmie powiedział większe piksele lepiej odwzorowują barwy. Nie wiem czy to prawda bo jak napisałam jestem amatorem. O szybkość też mi chodzi. Może jakoś nie po kolei napisałam.

Komentarz

• snow
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1145

Najpierw kup dobry obiektyw, jak nadal bedzie zle to kup lepsze body a nie na odwrót.

Komentarz

• marta_o
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 43

no jak byk napisane w canon 1D mark III 28,1x18,7 mm, a w 5D 35,8x23,9

I właśnie chodzi mi o to czy jest jakaś namacalna różnica

Komentarz

• snow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1145

Jest, w bokeh'u naprzykład i w tym ze ci sie obiektyw "skróci"

Komentarz

• rolaj
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 584

mart_o, jeśli Twoim dylematem jest tylko "co" a nie "za ile", to kup jedynkę i 70-200/2,8. Ze stabilizacją jeśli budżet wytrzyma choć (tyle razy tu o tym pisano) jak obiekt (koń) się rusza za szybko, to is nie pomoże. W hali jest niezastąpiona. Bo nie podejdzesz przecież pod przeszkodę, a w odróżnieniu od stałoogniskowych szkieł masz możliwość ustawienia sie w róznych miejscach. A 400 sobie może zostaw jako drugie body. To tani i prosty aparat, ale - fakt - może zaskoczyć.

Komentarz

Pracuję...