Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam pewnie dla większości osób głupie pytanie, ale... Mianowicie jak włączyć w Canonie 300v pomiar (jak to pisze w instrukcji) skupiony w małym polu? Z tego co pisze w instrukcji nic nie rozumiem. A drugie pytanie to: jaki pomiar najlepiej nadaje się do fotografowania zachodów słońca??
Sam miałem zwykła 300 i tam chyba nie za bardzo mozan zmienic sposób pomiaru światła a w 300v nie wiem jak. Co do zachodów to wg mnie punktowy. Ale niech sie spece od zachodów wypowiedzą
Pseudospota masz w trybie manualnym pod przyciskiem z gwiazdką. Ustalasz ekspozycję, mierzysz najjasniejsze i najciemniejsze partie obrazu, drabinka na wyświetlaczu/wizjerze pokazuje Ci stosunek światłą w danym miejscu do Twoich ustawień. Jeśli scena nie mieści się w rozpiętości materiału, stosujesz filtry połówkowe. To chyba tyle co do ogólnego mierzenia pseudospotem :-) aha, powyższy opis tyczy m.in właśnie zachodów, pejzaży, zdjęc statycznych oraz o duzym kontraście.
Co prawda używam 300 a 300V nawet nie miałem w łapkach, ale zassałem instrukcję i pomiar ekspozycji wygląda bardzo podobnie do tego w 300.
W trybach automatycznych (zielony, portret, krajobraz itd.) działa tylko pomiar matrycowy i nie można tego zmienić.
W P, Av, Tv, A-DEP działa matrycowy a w M centralnie ważony.
Zarówno w P, AV, Tv, M i A-DEP naciskając gwiazdkę włączasz pomiar pseudospotem (9,5%). W M na drabince pokazuje odchylenie od akutalnie ustawioneh ekspozycja a w pozostałych następuje blokada ekspozycji.
Co do fotografowania kadrów ze słońcem.... Rzadko mi się to zdarza, ale jak już trzeba to przełączam w tryb M i sprawdzam na drabince jakie odchylenie będę miał w poszczególnych partiach kadru. Chyba, że brakuje mi czasu to wtedy mój ulubiony tryb Av i pomiar pseudospotem na interesujący mnie fragment kadru.
W instrukcji jest w 3 punktach napisane jak wykonywać zdjęcie za pomocą blokady ekspozycji, gdy w kadrze jest silne źródło światła (w angielskiej instrukcji jest to strona 44).
Ja bardzo tęsknię, za rozwiązaniem takim jak w EOS 300, gdzie pamięć ekspozycji była połączona z pseudospotem. Moim zdaniem super wygodne rozwiązanie, jedyna rzecz jakiej mi brakowało po przesiadce z 300 na 5. Wolę to niż wybór pomiaru światła, no bo po co pamięć dla pomiaru matrycowego, z drugiej strony jak się używa (pseudo)spota w większości przypadków i tak się przekadrowuje. Że wrócą do takiego rozwiązania to się nie łudzę, ale może kiedyś przez CF?
Czy pomiar światla spot w eosach 30 czy 300 jest taki sam który jest lepszy ? Wyczytalam że ma 9,5% , czy warto go stosować ,kiedy , i czy moglibyście mi naświetlić jak się stosuje ten pomiar .
Wiem że 300 trzeba nacisnąć gwiazdke , a na pokrętle co trzeba mieć P ,TV ,AV czy M ? Rozumię że jak jest P ,TV ,AV że naciskając gwiazdke to jest blokada ekspozycji to jak to się ma do pomiaru punktowego ( spota) ,kiedy to się wlącza tylko na M i patrzenie na drabinke ? ale wtedy przecież dziala pomiar CW ?
A w jakich trybach dziala pomiar światla punktowy w Eosie 30V ? Z tylu jest przelącznik i jak się go stosuje z technicznego punktu. Co ma być na pokrętle nastawione żeby dzialal spot .
Pozdrawiam
Czy pomiar światla spot w eosach 30 czy 300 jest taki sam który jest lepszy ?
Na moje jest podobny, ale niech się wypowie ktoś kto miał większą styczność z 30-stką.
Zamieszczone przez Anna12_03
Wyczytalam że ma 9,5% , czy warto go stosować ,kiedy , i czy moglibyście mi naświetlić jak się stosuje ten pomiar .
Warto go stosować, gdy zachodzi taka potrzeba Stosuje się go jeżeli chcesz mieć pomiar tylko z faragmentu kadru. Ponownie to napiszę: ładnie jest to przedstawione w instrukcji... Mierzysz przy silnym źródle światła, przy świetle kontrastowym itp.
Wiem że 300 trzeba nacisnąć gwiazdke , a na pokrętle co trzeba mieć P ,TV ,AV czy M ?
Jedno z powyższych.
Rozumię że jak jest P ,TV ,AV że naciskając gwiazdke to jest blokada ekspozycji to jak to się ma do pomiaru punktowego ( spota) ,kiedy to się wlącza tylko na M i patrzenie na drabinke ? ale wtedy przecież dziala pomiar CW ?
Jak naciśniesz gwiazdkę to już nie masz pomiaru CW ani matrycowego tylko punktowy (pseudo)
A w jakich trybach dziala pomiar światla punktowy w Eosie 30V ? Z tylu jest przelącznik i jak się go stosuje z technicznego punktu. Co ma być na pokrętle nastawione żeby dzialal spot .
Nie znam 30V. Pewnie tak samo jak w 30. A w 30, o ile mi wiadomo, to się wybiera pomiar światła przyciskiem na tylnej ściance. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę.
Czy pomiar światla spot w eosach 30 czy 300 jest taki sam który jest lepszy?
Pomiar swiatla, jesli chodzi o wielkosc kadru, jest taki sam w 30 i 300 (9,5%).
Pomiar swiatla, jesli chodzi o wielkosc kadru, jest taki sam w 30 i 300 (9,5%). Stosowac go warto. A stosuje sie go po to zeby zmierzyc rozpietosc tonalna sceny.
A w jakich trybach dziala pomiar światla punktowy w Eosie 30V ? Z tylu jest przelącznik i jak się go stosuje z technicznego punktu. Co ma być na pokrętle nastawione żeby dzialal spot.
W 30 (tej z V i bez) mozna go stosowac w kazdym ustawieniu pokretla P, TV, AV, M.
No ale kurcze przecież przy M ,TV ,P ,AV to jak nacisne gwiazdke to mi się przecież blokuje .To gdzie tu pomiar ? rozumię że w M to tylko obserwacja na drabince . Rozumię że jak mam na P ,TV ,AV to jest pomiar matrycowy dostaje 5,6 i 125s jak teraz nacisne na gwiazke to pomiar się blokuje i również mam 5,6 i 125s to o co tu chodzi jak nie nacikam i jak naciskam to zawsze dostaje ten sam wynik ??
Gizmo znajomy ma 30V i jak sprawdzalam to jak z tylu mam przelączony na pomiar ten ogólny i jak przelącze na punktowy to również mam taki sam wynik .Czy coś jest nie tak z jego aparatem i wyniki przyslony i czasu powinny być w tym przypadku inne.
A może trzeba jeszcze coś nacisnąć.
Czy często stosujecie pomiar punktowy i w jakich warunkach tak wiem przy
silnym źródle światła oraz przy świetle kontrastowym ,jakie to są warunki ??
Rozumię że jak mam na P ,TV ,AV to jest pomiar matrycowy dostaje 5,6 i 125s jak teraz nacisne na gwiazke to pomiar się blokuje i również mam 5,6 i 125s to o co tu chodzi jak nie nacikam i jak naciskam to zawsze dostaje ten sam wynik ??
To coś dziwnie wychodzi. Jaki masz tryb pomiaru w Tv, Av? Matrycowy? Pomierz na jasnym przedmiocie który zajmuje mało miejsca w środku kadru. Po wciśnięciu gwiazdki czas powinien się skrócić.
W EOS 300 w tych trybach (np. Av) jest matryca i po wciśnięciu gwiazdki przechodzi w tryb pseudo spota blokując przy tym.
Gizmo znajomy ma 30V i jak sprawdzalam to jak z tylu mam przelączony na pomiar ten ogólny i jak przelącze na punktowy to również mam taki sam wynik .Czy coś jest nie tak z jego aparatem i wyniki przyslony i czasu powinny być w tym przypadku inne.
A może trzeba jeszcze coś nacisnąć.
Pomiar jest taki sam pewnie dlatego ze mierzona jest scena o malej (niklej) rozpietosci tonalnej. Sprobuj zmierzyc np w domu pokoj z oknem w kadrze. W pokoju jest zwykle duzo mniej swiatla niz za oknem, wiec mierzac pomiarem matrycowym zdjecie wyjdzie zapewne takie ze przedmioty w pokoju beda niedoswietlone, a to co widac za oknem przeswietlone. Robiac pomiar spotem lub pseudo-spotem mozesz zdecydowac jak naswietlic zdjecie, bo wiesz jaka jest rozpietosc tonalna sceny i co zmiesci sie w rozpietosci tonalnej kliszy czy matrycy.
Tak wiec jeszcze raz, w pomiarze spotem nie chodzi o to by zmierzyc swiatlo odbite od obiektow bardzo jasnych, ale o to by okreslic kontrast sceny.
Ja w 97% przypadków mierzę światło tak:
ustawiam własną dłoń aby wewnętrzna strona była oświetlona tak jak to co fotografuję (jak obiekt w cieniu to dłoń też, jak obiekt pod słońce to wewnętrzna strona dłoni też, ...), mierzę światło (punktowym, albo częściowym, mogą być też i CW jeśli dłoń wypełnia klatkę) i robię korektę +1 (u innych osób może być inna, najczęściej to jest +1,5 trzeba sprawdzić eksperymentalnie). Nie trzeba nawet ostrzyć na dłoń, a lepiej nawet nie bo nieostra dłoń ma bardziej jednolity ocień. Robię zdjęcia w trybie M ze zmierzoną ekspozycją, dopóki nie zmienią się warunki oświetleniowe.
W 3% przypadków, (gdy nie ma czasu na powyższą metodę) robię na Av (czasem Tv) na matrycowym i zdaję się na automatykę aparatu.
Zamiast ręki czasem używam naturalnej zieleni z korektą +0,3 (lub bez jeśli chcę ciemniejszych bardziej nasyconych barw). Wewnętrzna strona dłoni jest chyba jednak najbardziej uniwersalna bo masz ją zawsze przy sobie i nie opala się.
Korektę (u mnie +1) najlepiej wyznaczyć eksperymentalnie osobno dla każdego światłomierza bo różnice mogą być całkiem istotne.
Ja w 97% przypadków mierzę światło tak:
ustawiam własną dłoń aby wewnętrzna strona była oświetlona tak jak to co fotografuję (jak obiekt w cieniu to dłoń też, jak obiekt pod słońce to wewnętrzna strona dłoni też, ...), mierzę światło (punktowym, albo częściowym, mogą być też i CW jeśli dłoń wypełnia klatkę) i robię korektę +1 (u innych osób może być inna, najczęściej to jest +1,5 trzeba sprawdzić eksperymentalnie). Nie trzeba nawet ostrzyć na dłoń, a lepiej nawet nie bo nieostra dłoń ma bardziej jednolity ocień. Robię zdjęcia w trybie M ze zmierzoną ekspozycją, dopóki nie zmienią się warunki oświetleniowe.
Witaj , czy móglbyś mi to wytlumaczyć , rozumię że aparat do oka a przed obiektywem wystawiasz wew. stroną dloń ?
Czy tak mierzysz światlo np. punktowo ? jakoś nie umię sobie wyobrazić jak to robisz a jak na cień to idziesz z aparatem tam gdzie jest ciemno ?
jak dloń wypelnia klatke , nic z tego nie rozumię . Może nie jestem doświadczona ale naprawde nie umię sobie wyobrazić co mialeś na myśli , choć uważam że to co napisaleś ma jakięś sensowne wytlumaczenie , którego moja palica nie może pojąć. Myśle że nie stracisz do mnie cierpliwości i wytlumaczysz mi to kroczek po kroczku od zalączenia aparatu.
Pozdrawiam Anna
rozumię że aparat do oka a przed obiektywem wystawiasz wew. stroną dloń ?
Tak
Czy tak mierzysz światlo np. punktowo ?
jakoś nie umię sobie wyobrazić jak to robisz a jak na cień to idziesz z aparatem tam gdzie jest ciemno ?
jak dloń wypelnia klatke , nic z tego nie rozumię .
najwygodniej pomiarem punktowym, ale może być też częściowy lub nawet centralno-ważony. Jeśli mierzysz punktowym/częściowym wystarczy, że dłoń wypełnia pole pomiaru punktowego/częściowego (tzn. w wizjerze jest widoczna w całym polu, w którym aparat mierzy światło) - chodzi o to, aby pomiar był tylko i wyłącznie na dłoń, a nie na dłoń i coś jeszcze. Jeśli mierzysz centralno ważonym, też da się, ale wtedy aparat mierzy z całej klatki i tylko dłoń może być widoczna na całej klatce. Pewnie matrycowym można też mierzyć tak jak centralno-ważonym, ale trzeba sprawdzić czy pomiar będzie taki sam jak dla centralno-ważonego, bo nie wiadomo jaki jest algorytm wyliczania ekspozycji na matrycowego, może dla jednolitej klatki sam aplikuje jakąś korektę, np. +0,5 (trzeba sprawdzić dla każdego aparatu osobno).
Co do cienia, to niekoniecznie musisz iść w dokładnie to miejsce, gdzie jest fotografowany obiekt, ale ważne, aby dłoń była tak samo oświetlona. Jeśli chcesz sfotografować teleobiektywem coś co jest w cieniu, ale dość daleko, nie musisz tam iść, ale znajdź taki sam cień, np. jeśli jest to cień, który równo kryje (np. ocienienie przez budynek), to można zmierzyć światło ręki ocienionej własnym ciałem, o ile w pobliżu nie ma czegoś co silnie odbija światło i rozświetla Twój cień. Pamiętaj, że cień rzucany przez drzewa na ogół nie kryje tak mocno jak np. rzucany przez budynek, a cień na śniegu, czy nad wodą jest rozjaśniony przez odbicia światła mocniej niż cień na trawniku w mieście.
Jeśli coś jeszcze jest nie jasne, nie wahaj się pytać.
Komentarz