[Elmarqo] - Góry Stołowe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Elmarqo
    Bywalec
    • 2007
    • 245

[Elmarqo] - Góry Stołowe

To jest pierwsza prezentacja moich fotek na tym forum. Zdjęcia zostały zrobione w Górach Stołowych (kit).

1. Formacja skalna Małpolud

2. Formacja skalna Kura

3. Zejście ze Strzelińca

4. Krajobraz

5. Wieża Kaplicy Czaszek w Kudowie Zdroju
    mareksliwinski.pl
  • esteper
    Uzależniony
    • 2006
    • 635

Mnie osobiście nie powaliły te zdjęcia, a zshopowane ostatenie wygląda MZ więcej niż źle
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• 777
      Uzależniony
      • 2006
      • 536

mnie tez nie powalily - nawet napisze wiecej nie podobaja mi sie, szczegolnie podobnie jak esteperowi ostatnie
      6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• energia_ki
        Początki nałogu
        • 2007
        • 291

Elmarqo, a gdybyś spróbował sfotografować Góry Stołowe tak, jak jeszcze nikt tego nie zrobił?

takie klasyczne 'samograje' jak Góry Stołowe czy inna tam wieża Eiffela są niebezpieczne, bo prawie wszyscy fotografujący wpadają w pułapkę robienia zdjęcia a la pocztówka

trochę więcej wysiłku! [czego również i sobie życzę :grin: ]

Komentarz

• Elmarqo
          Bywalec
          • 2007
          • 245

Zamieszczone przez energia_ki
          Elmarqo, a gdybyś spróbował sfotografować Góry Stołowe tak, jak jeszcze nikt tego nie zrobił?

takie klasyczne 'samograje' jak Góry Stołowe czy inna tam wieża Eiffela są niebezpieczne, bo prawie wszyscy fotografujący wpadają w pułapkę robienia zdjęcia a la pocztówka

trochę więcej wysiłku! [czego również i sobie życzę :grin: ]
          Wiem, wyjazd w górki był typowo rodzinny więc branie statywu komponowanie kadru nie wchodziło w rachubę ze względu na niecierpliwość osób towarzyszących :-(
          mareksliwinski.pl

Komentarz

• drJolo
            Bywalec
            • 2007
            • 105

Zacznij patrzeć na świat jednym okiem - okiem obiektywu.
            Te fotki cz-b są trochę mało wyraziste. Nie wiem jak je robiłeś, ale jeśli usuwałeś kolor w jakimś programie pobaw się w mieszanie kanałów, albo selektywny cz-b, nawet w Picasie można niezłe efekty osiągnąć. Nie rób fotek cz-b ustawiając odpowiednią opcję w aparacie, ponieważ tracisz bezpowrotnie informacje.
            Jak robisz landszafty pamiętaj o planach. Na 4ce brakuje pierwszego (są jakieś kikuty )
            Z ostatnią fotką chyba trochę przegiąłeś Jakbyś usunął trochę dołu, trochę więcej góry, zrobił kwadratowy kadr i wywalił to rozmyte coś na górze (zostawiając chmurki) mi by bardziej odpowiadało. Ale to moje subiektywne zdanie.
            Powodzenia

Komentarz

• dRvECtoR

Sorki za czepialstwo ale pisze sie "Szczeliniec" a nie "Strzeliniec", taka nazwa co zrobic

Komentarz

• Elmarqo
                Bywalec
                • 2007
                • 245

Zamieszczone przez drJolo
                Zacznij patrzeć na świat jednym okiem - okiem obiektywu.
                Te fotki cz-b są trochę mało wyraziste. Nie wiem jak je robiłeś, ale jeśli usuwałeś kolor w jakimś programie pobaw się w mieszanie kanałów, albo selektywny cz-b, nawet w Picasie można niezłe efekty osiągnąć. Nie rób fotek cz-b ustawiając odpowiednią opcję w aparacie, ponieważ tracisz bezpowrotnie informacje.
                Jak robisz landszafty pamiętaj o planach. Na 4ce brakuje pierwszego (są jakieś kikuty )
                Z ostatnią fotką chyba trochę przegiąłeś Jakbyś usunął trochę dołu, trochę więcej góry, zrobił kwadratowy kadr i wywalił to rozmyte coś na górze (zostawiając chmurki) mi by bardziej odpowiadało. Ale to moje subiektywne zdanie.
                Powodzenia
                Fotki c-b powstały poprzez mieszanie kanałów G i R. Nie wiem dlaczego ale rzeczywiście, w sieci są bardzo mało wyraziste i pozbawione kontrastu. Oryginały kolorystycznie wyglądają zupełnie inaczej (są w profilu AdobeRGB). Czy gdybym użył opcji Save for Web kolorystyka będzie inna?

Jasne, że Szczeliniec
                mareksliwinski.pl

Komentarz

• drJolo
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 105

Zamieszczone przez Elmarqo
                  Oryginały kolorystycznie wyglądają zupełnie inaczej (są w profilu AdobeRGB). Czy gdybym użył opcji Save for Web kolorystyka będzie inna?
                  Niestety, nie wyszedłem poza sRGB

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Oryginały kolorystycznie wyglądają zupełnie inaczej (są w profilu AdobeRGB). Czy gdybym użył opcji Save for Web kolorystyka będzie inna?
                    Convert to profile -> sRGB i potem save for web.

Komentarz

• maciegg
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 30

Generalnie nie pasuje mi kadrowanie. Szczególnie przy kurze i małpoludzie. Te wystające z boków gałęzie też nie pomagają. Szczeliniec na pewno zyskałby przy większym kontraście (pewnie u siebie widzisz coś innego ).
                      W jaki sposób uzyskałeś taki efekt nieba za kaplicą w Czermnej ?
                      Canon

Komentarz

• energia_ki
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 291

Wiem, wyjazd w górki był typowo rodzinny więc branie statywu komponowanie kadru nie wchodziło w rachubę ze względu na niecierpliwość osób towarzyszących :-(
                        złej tanecznicy...
                        rasowy fotograf komponuje kadr w ułamku sekundy, gdy piecioro drobiazgu ciągnie go za obie nogawki w przeciwnej strony
                        a tak na poważnie, to oczywiście wiem, jak trufno sie fotografuje w towarzystwie osób, które sie niecierpliwią, chcą iść dalej i nie rozumieją naszego fioła [oczywiście nie rozumiem, czemu nie rozumieją ]

Oryginały kolorystycznie wyglądają zupełnie inaczej (są w profilu AdobeRGB)
                        no i tu masz odpowiedź
                        w Sieci obrazy wyswietlaja sie w sRGB i wtedy kolory i kontrasty uzyskane w Adobe siadaja/blakną/zdychają
                        najbardziej marnieją czerwienie
                        kiedy zrobisz, jak radzi Ci Vitez, też Ci zdechną, ale przynajmniej od razu u Ciebie w komputerze i od razu będziesz widział efekt, jaki zobaczą inni

można też spróbować pracować nad zdjęciem z przypisanym profilem sRGB [assign profile], żebyś widział, jak to będzie wyglądac po konwersji do sRGB i zapisaniu

Komentarz

• Elmarqo
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 245

Zamieszczone przez maciegg
                          W jaki sposób uzyskałeś taki efekt nieba za kaplicą w Czermnej ?
                          Na to niebo złożyło się kilka czynników. 1) Gradient z blokowaniem kolorów w granatach, 2) narzędzie w PS Burn, 3) Mieszanie warstw w trybie Multiply i Hue. To generalnie wszystko. Co do samej kaplicy to jest robiona na zasadzie lokalnych kontrastów.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez energia_ki
                          złej tanecznicy...
                          rasowy fotograf komponuje kadr w ułamku sekundy, gdy piecioro drobiazgu ciągnie go za obie nogawki w przeciwnej strony
                          Masz rację. To dopiero przede mną. Nie piszę oczywiście o Drobiazgach
                          Ostatnio edytowany przez Elmarqo; 9942. Powód: Automerged Doublepost
                          mareksliwinski.pl

Komentarz

Pracuję...