kostka do lampy, a ttl...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nawrot
    Bywalec
    • 2006
    • 115

kostka do lampy, a ttl...

witam, chciałem sobie podpiąć do mojego lusterka 580ex na kablu synchro (już kupiłem), żebym mógł delikatnie wyciągnąć ją od body. Początkowo byłem święcie przekonany że lampa ma 'dziurkę' do kabla. Okazało się że nie ma więc pomyślałem, że trzeba kupić kostkę do lampy (z tych za 20-30 zł na allegro) , ale mam problem, bo one przecież (chyba) nie przenoszą ttl. Zauważyłem tylko jedną ale za 90zł w której pisało na aukcji że przenosi.

Czy istnieje jakiś inny sposób na to, albo moje rozumowanie jest złe w którymś momencie? :-D
  • Saurus
    Początki nałogu
    • 2006
    • 269

Z kablem też by nie przenosiło. Wszystko co ma łącznie mniej niż 6 styków nie przeniesie. Środkowy pin i brzegi stopki dają tylko wyzwolenie lampy w manualu.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• Nawrot
      Bywalec
      • 2006
      • 115

Zamieszczone przez Saurus
      Z kablem też by nie przenosiło. Wszystko co ma łącznie mniej niż 6 styków nie przeniesie. Środkowy pin i brzegi stopki dają tylko wyzwolenie lampy w manualu.
      to jak zrobic lampe na wyciagu z przeniesieniem ttl

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez Nawrot
        to jak zrobic lampe na wyciagu z przeniesieniem ttl
        odpowiedni kabel nazywa się Off-Camera Shoe Cord 2
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Saurus
          Początki nałogu
          • 2006
          • 269

I kosztuje, przynajmniej według mnie i jak na takie akcesorium, chore pieniądze. Czekam na pojawienie się zamiennika od Delty
          Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
          "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• adalbert
            Początki nałogu
            • 2007
            • 353

219zł

Komentarz

• Nawrot
              Bywalec
              • 2006
              • 115

Zamieszczone przez adalbert
              no to już wszystko jasne. Tylko czemu to wszystko tyle kosztuje... szczerze mówiąc zawiodłem się :

Komentarz

• mkwiek
                Uzależniony
                • 2006
                • 862

Zamieszczone przez Nawrot
                Początkowo byłem święcie przekonany że lampa ma 'dziurkę'
                580 mark II ma gniazdo PC
                Ostatnio edytowany przez mkwiek; 5737. Powód: niedopatrzenie moje :)
                I am FX

Komentarz

• vuki
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 190

aby nie powielac watkow
                  czy moge wyzwolic zdalnie lampe 580 II za pomoca radiowego wyzwalacza od lamp blyskowych? zachowam wtedy TTL?
                  musialbym zrobic przejsciowke maly jack-gniazdo PC

Komentarz

• Michał Ciucias
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 41

Zamieszczone przez vuki
                    czy moge wyzwolic zdalnie lampe 580 II za pomoca radiowego wyzwalacza od lamp blyskowych? zachowam wtedy TTL?
                    musialbym zrobic przejsciowke maly jack-gniazdo PC
                    raczej nie da rady zachować ttl - wyzwalacz radiowy po prostu nie przesyła informacji potrzebnych do zadziałania ttl. Na odbiorniku i nadajniku nie ma nawet odpowiednich pinów.

Jeszcze jedna sprawa, którą zauważyłem przy zdalnym wyzwalaniu lamp EX (bo też kombinowałem z różnymi kabelkami, wyzwalaczami - samo zwarcie głównego kontaktu i tego bocznego, schowanego w sankach niestety lampy nie wyzwoli - przynajmniej nie wyzwala 420EX... Trzeba zewrzeć główny kontakt + dwa prawe (zakładając, że główny = górny) + oczywiście boczny, w sankach. Wtedy lampa ruszy, oczywiście jako manualna. Postaram się odnaleźć linka gdzie jest to ładnie opisane.
                    Fotografia aktu, portretu, reportażu - www.uwm.edu.pl/myszki - galeria fotografii Studenckiego Fotograficznego Koła Naukowego "Myszki"

Komentarz

• vuki
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 190

mam starego Metza CL-45 i jego mozna wyzwolic dwoma stykami albo manual albo automat
                      nie mowcie, ze takie cudo (580 EX II) nie blysnie w jakim ustawieniu, ktore zmierzy swiatlo i blysnie ile trzeba (niekoniecznie TTL)

a co z przejsciowka jack-PC - wyzoli sie blysk (nie chce czegos spalic albo stracic czas na robienie czegosc niepotrzebnego)

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

580 EX II zmierzy swiatlo i blysnie ile trzeba, ale zadna inna lampa Canona z serii EX takiej mozliwosci nie ma.

Praca w manualu nie jest taka ciezka, chyba ze to szybka reporterka. Ale i wtedy mozna oko wytrenowac do oceny odleglosci i tego ile ustawic lampe aby bylo w granicach do podciagniecia z rawa.
                        ...

Komentarz

• vuki
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 190

podlaczylem za pomoca wyzwalacza lampe 580EXII z aparatem i niestety tylko w manualu mozna blyskac dobrze, ustawienie ETTL przepala zdjecia, lampa chyba wali full blysk

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Tak, wali pelna moca. Przestaw lampe w tryb automatyki wlasnej, 580 mark dwa to ma.
                            ...

Komentarz

• vuki
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 190

no fajnie ale gdzie ta automatyka wlasna "siedzi"?
                              mam ETTL, manual, multi ... a gdzie A?
                              jak to wlaczyc?

Komentarz

Pracuję...