Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
KAZDA LAMPA SERII EX (i nie tylko) OBSLUGUJE E-TTL II !
KAZDA LAMPA SERII EX (i nie tylko) OBSLUGUJE E-TTL II !
Chcialem tylko zwrocic uwage i obalic ten durny stereotyp wiazania obslugi
E-TTL II tylko z lampa 580EX :/ .
E-TTL II to funkcja BODY a nie lampy - jesli wasze body ma w instrukcji
wpisane ze obsluguje E-TTL II to wcale nie musicie wykosztowywac sie na
najdrozsza lampe Canona :/ .
1. E-TTL II to nie jest wylacznie funkcja BODY :P To jest po prostu funkcja - moze ja miec albo body, albo lampa, albo jedno i drugie.
2. To, ze body lub lampa posiada funkcje E-TTL II jeszcze nie znaczy, ze zestaw bedzie w tym trybie pracowal - do tego potrzebny jest jeszcze obiektyw przekazujacy do body informacje o odleglosci ostrzenia.
3. Nawet, jesli beda spelnione powyzsze warunki nie jest wcale powiedziane, ze zestaw bedzie pracowac w trybie E-TTL II :P
------
EDIT:
Dodam tylko, ze do do pracy np. 580EX w E-TTL II potrzebne jest body umozliwiajace prace w trybie E-TTL II ;-)
Ja czesciej spotykalem sie z opinia, ze czy zestaw bedzie dzialal w tym trybie zalezy tez od lampy - to nawet mowili sprzedawcy w sklepach, do ktorych raczej mam zaufanie.
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Trzeba wygooglac dokladny opis ETTL-II i bedzie wszystko jasne. _Wydaje_mi_sie_ ze E-TTL II to takze informacja o cropie i o temp.barwowej blysku a to tylko 580 potrafi co oczywiscie nie umniejsza najwazniejszej funkcji E-TTl II czyli sterowaniu sila blysku przez body min. na podstawie odleglosci punktu AF z obiektywu
Trzeba wygooglac dokladny opis ETTL-II i bedzie wszystko jasne. _Wydaje_mi_sie_ ze E-TTL II to takze informacja o cropie i o temp.barwowej blysku a to tylko 580 potrafi co oczywiscie nie umniejsza najwazniejszej funkcji E-TTl II czyli sterowaniu sila blysku przez body min. na podstawie odleglosci punktu AF z obiektywu
No ręcę opadają normalnie... _Źle_Ci_się_wydaje. Jak sobie wyobrażasz informacje o cropie a szczególnie temperaturze barwowej w korpusach analogowych które E-TTL II posiadają ?
[ Dodano: 13-03-2005 ]
Zamieszczone przez eternus
I badz tu czlowieku madry, gdzie tu jest prawda?
To co pisał Vitez stwierdzenie, nie próba polemiki...
Zamieszczone przez eternus
Ja czesciej spotykalem sie z opinia, ze czy zestaw bedzie dzialal w tym trybie zalezy tez od lampy - to nawet mowili sprzedawcy w sklepach, do ktorych raczej mam zaufanie.
No to powinieneś je właśnie stracić, zresztą sprzedawcy we wszelkiego rodzaju sklepach (nie tylko foto) to wyjątkowi dyletanci (generalizuję trochę - co by się ktoś na mnie nie obraził) mający marne pojęcie o tym co sprzedają....
Mnie najbardziej z tego wszystkiego zastanawia fakt, ze w wielu tekstach odnoszacych sie do E-TTL II czytalem, ze body musi byc "E-TTL II compliant". moze moja znajomosc jezyka angielskiego nie jest perfekt, ale w moim rozumieniu okreslenie "E-TTL II compliant" oznacza, ze okreslone body jest w stanie wspolpracowac z lampa w trybie E-TTL II, a nie odwrotnie (compliant - usluzny, ulegly, ustepliwy).
A najwiecej ludziom w glowie namieszal sam Canon, wpisujac w specyfikacje 580EX tryb E-TTL II ;-)
dla wszystkich chcących sie czegoś dowiedzieć polecam linki i informacje zawarte na tym forum
szczególnie polecam pełne wyjaśnienie działania E-TTL i całej filozofii oświetlenia lampą błyskową dla systemu EOS na tej stronie
a dla leniwych cytuję wprost: "To summarize, there are two important points to keep in mind. First, E-TTL II does not require any changes to either the flash units or lenses used with an E-TTL II camera - the changes are all basically internal to the camera body. And second, while E-TTL II does use distance data when it’s available and when it’s appropriate (eg: when using direct non-bounce flash), it doesn’t prevent you from using older lenses.
Camera units which support E-TTL II:
EOS 1D mark II, EOS 30V/33V/7S/Elan 7N/Elan 7EN.
Flash units which support E-TTL II:
All EX series Speedlites: 220EX, 380EX, 420EX, 550EX, MR-14EX, MT-24EX."
No to powinieneś je właśnie stracić, zresztą sprzedawcy we wszelkiego rodzaju sklepach (nie tylko foto) to wyjątkowi dyletanci (generalizuję trochę - co by się ktoś na mnie nie obraził) mający marne pojęcie o tym co sprzedają....
Ja tam bez granicznie im nie ufam. Tzn. wiekszosc nie ufam w ogole. Ale Ci byli wyjatkowi
A tak na powaznie, to w niektorych dyskusjach, jakie z nimi prowadzilem, to mialem wrazenie, ze nie mala wiedze maja. No albo, ja jestem takim ignorantem, ze mi sie tylko wydawalo - wszystko mozliwe
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
1. E-TTL II to nie jest wylacznie funkcja BODY :P To jest po prostu funkcja - moze ja miec albo body, albo lampa, albo jedno i drugie.
Zamieszczone przez Kubaman
E-TTL II does not require any changes to either the flash units or lenses used with an E-TTL II camera - the changes are all basically internal to the camera body.
Podejrzewam Kavoo ze ten cytat zadaje klam twojemu twierdzeniu .
E-TTL II to funkcja body tylko i wylacznie. Jesli body jej nie ma, to nie istnieje lampa ktora "ma funkcje E-TTL II" i bedzie naswietlala zdjecia jak z E-TTL II niezaleznie od body do ktorego bedzie przypieta :P
Czyli by dzialal E-TTL II to:
1. Body MUSI miec E-TTL II
2. Lampa musi wspierac E-TTL z tym body (seria EX, Sigma 500 DG, jakies Metze - ciagle nie moge ich zapamietac, a mam ostre podejrzenie ze kazda lampa niezaleznie od producenta wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II... ale to tylko podejrzenie)
3. Obiektyw musi podawac informacje o odleglosci (pelna lista jest dostepna pod podanym wyzej linkiem o E-TTL II).
Jesli punkt 1 jest niespelniony to nie ma E-TTL II. Jesli punkt 2 i/lub 3 sa niespelnione to nadal bedzie E-TTL (albo jakis M czy cuś - zalezy od podlaczonego sprzetu i jego mozliwosci) ale nie E-TTL II.
580EX mimo ze ma w specyfikacji E-TTL II to nie bedzie blyskac w E-TTL II podpieta np do 10D - to po prostu nowy standard specyfikacji i pewnie kazda lampa EX powinna miec taki dopisek - ze wspiera E-TTL II a nie ze daje magicznie ta funkcje body .
2. Lampa musi wspierac E-TTL z tym body (seria EX, Sigma 500 DG, jakies Metze - ciagle nie moge ich zapamietac, a mam ostre podejrzenie ze kazda lampa niezaleznie od producenta wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II... ale to tylko podejrzenie)
3. Obiektyw musi podawac informacje o odleglosci (pelna lista jest dostepna pod podanym wyzej linkiem o E-TTL II).
Prawie dobrze, na "trzy z dwoma" zasluzyles ;-) Tyle, ze do tego, zeby E-TTL II dzialal, spelnienie jeszcze jednego warunku jest niezbedne :P
E-TTL II to funkcja body tylko i wylacznie. Jesli body jej nie ma, to nie istnieje lampa ktora "ma funkcje E-TTL II" i bedzie naswietlala zdjecia jak z E-TTL II niezaleznie od body do ktorego bedzie przypieta :P
Jesli punkt 1 jest niespelniony to nie ma E-TTL II. Jesli punkt 2 i/lub 3 sa niespelnione to nadal bedzie E-TTL (albo jakis M czy cuś - zalezy od podlaczonego sprzetu i jego mozliwosci) ale nie E-TTL II.
580EX mimo ze ma w specyfikacji E-TTL II to nie bedzie blyskac w E-TTL podpieta np do 10D - to po prostu nowy standard specyfikacji i pewnie kazda lampa EX powinna miec taki dopisek - ze wspiera E-TTL II a nie ze daje magicznie ta funkcje body .
Mysle ze powinienes tego posta wyprostowac, bo coraz wiecej legend sie tworzy i potem chodza ludzie i opowiadaja dookola "*******y"
Napisales "580EX mimo ze ma w specyfikacji E-TTL II to nie bedzie blyskac w E-TTL podpieta np do 10D"
Wyszlo ze nie ma ani II ani "jeden" z 10D
Dokladnie to 580'tka z 10D ma E-TTL i tak bedzie blyskac z 10D (300D rownierz). Tak samo jak starsza 550'tka, wszystkie inne EX'y i to co wspiera E-TTL z odpowiednimi lampami Sigmy i Metz'a ktore maja w papierach wpisane e-ttl lub e-ttl II. Wszystkie lampy majace e-ttl lub e-ttl II podpiete do body z e-ttl dzialaja w e-ttl.
Ten sam zestaw wspierajacy E-ttl (EX'y, sigmy i metz'e) podpiety do 20D, 350D czy innego body z e-ttl II daje nam E-TTL II bo to jest funkcja body. Wszystkie lampy majace e-ttl II lub e-ttl w body z e-ttl II blyskaja w e-ttl II.
Napisales ze "Jesli punkt 2 i/lub 3 sa niespelnione to nadal bedzie E-TTL (albo jakis M czy cuś - zalezy od podlaczonego sprzetu i jego mozliwosci) ale nie E-TTL II."
Napisales w punkcie drugim ze lampa musi do dzialania e-ttl II wspierac e-ttl a ponizej piszesz ze jak nie wspiera e-ttl to nadal bedzie e-ttl albo M. Zamotales rowno moim zdaniem
Jesli lampa ma e-ttl to bedzie z body majacym e-ttl II dzialala w e-ttl II. Z body nie majacym e-ttl II a majacym e-ttl bedzie dzialala w e-ttl. Wszystkie lampy majace e-ttl maja e-ttl II. Wszystkie majace e-ttl II maja e-ttl.
Jesli nie ma e-ttl'a to nie bedzie nic W praktyce tylko manual.
A ostatnia rzecz ktora mi sie rzucila to permanentne trzymanie sie podawania odleglosci z obiektywu jako warunku niezbednego.
To kolejna legenda i w kilku juz watkach widze podawanie odleglosci jako warunek do dzialania e-ttl II. Bardzo wiele ludzi tutaj do zrobienia "ladniejszych zdjec" pewnie blyska "od sufitu" gdzie sie da i naprawde nie ma znaczenia czy obiektyw podaje czy nie podaje odleglosci do body w tym przypadku.
E-ttl II w 20D/350D bedzie dzialal tak samo. E-TTL II to nie tylko odleglosc z obiektywu ale i inne mierzenie swiatla.
Odleglosc z obiektywu przy e-ttl II brana jest pod uwage TYLKO I WYLACZNIE przy blyskaniu "na wprost" z lampa na aparacie.
Przy odbiciach swiatla od scian, sufitu czy roznych nakladek gdzie lampa pracuje pod katem jak i z lampa poza stopka aparatu swiatlo biegnie droga ktora jest niemozliwa do zmierzenia i odleglosc obiektu w tym przypadku nie ma znaczenia. Przy makro odleglosci sa tak male ze pomiar ktory mozna uzyskac z obiektywu jest tak nieprecyzyjny ze body rownierz go "olewa".
Odleglosc z obiektywu przy e-ttl II brana jest pod uwage TYLKO I WYLACZNIE przy blyskaniu "na wprost" z lampa na aparacie.
Przy odbiciach swiatla od scian, sufitu czy roznych nakladek gdzie lampa pracuje pod katem jak i z lampa poza stopka aparatu swiatlo biegnie droga ktora jest niemozliwa do zmierzenia i odleglosc obiektu w tym przypadku nie ma znaczenia. Przy makro odleglosci sa tak male ze pomiar ktory mozna uzyskac z obiektywu jest tak nieprecyzyjny ze body rownierz go "olewa".
I to sa wlasnie te dwa dodatkowe warunki niezbedne do tego, zeby zadzialal E-TTL II, a o ktorych Vitez slowem nie wspominal - blysk bezposredni i odpowiednio duza odleglosc ostrzenia.
Komentarz