KAZDA LAMPA SERII EX (i nie tylko) OBSLUGUJE E-TTL II !

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

KAZDA LAMPA SERII EX (i nie tylko) OBSLUGUJE E-TTL II !

Chcialem tylko zwrocic uwage i obalic ten durny stereotyp wiazania obslugi
    E-TTL II tylko z lampa 580EX :/ .
    E-TTL II to funkcja BODY a nie lampy - jesli wasze body ma w instrukcji
    wpisane ze obsluguje E-TTL II to wcale nie musicie wykosztowywac sie na
    najdrozsza lampe Canona :/ .
  • kavoo
    Zablokowany
    • 2004
    • 1173

Moze tytulem sprecyzowania ;-)

1. E-TTL II to nie jest wylacznie funkcja BODY :P To jest po prostu funkcja - moze ja miec albo body, albo lampa, albo jedno i drugie.
    2. To, ze body lub lampa posiada funkcje E-TTL II jeszcze nie znaczy, ze zestaw bedzie w tym trybie pracowal - do tego potrzebny jest jeszcze obiektyw przekazujacy do body informacje o odleglosci ostrzenia.
    3. Nawet, jesli beda spelnione powyzsze warunki nie jest wcale powiedziane, ze zestaw bedzie pracowac w trybie E-TTL II :P

------
    EDIT:

Dodam tylko, ze do do pracy np. 580EX w E-TTL II potrzebne jest body umozliwiajace prace w trybie E-TTL II ;-)

Komentarz

• eternus
      Uzależniony
      • 2004
      • 668

I badz tu czlowieku madry, gdzie tu jest prawda?

Ja czesciej spotykalem sie z opinia, ze czy zestaw bedzie dzialal w tym trybie zalezy tez od lampy - to nawet mowili sprzedawcy w sklepach, do ktorych raczej mam zaufanie.
      EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
      "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
      że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

Trzeba wygooglac dokladny opis ETTL-II i bedzie wszystko jasne. _Wydaje_mi_sie_ ze E-TTL II to takze informacja o cropie i o temp.barwowej blysku a to tylko 580 potrafi co oczywiscie nie umniejsza najwazniejszej funkcji E-TTl II czyli sterowaniu sila blysku przez body min. na podstawie odleglosci punktu AF z obiektywu
        Instagram

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez Jac
          Trzeba wygooglac dokladny opis ETTL-II i bedzie wszystko jasne. _Wydaje_mi_sie_ ze E-TTL II to takze informacja o cropie i o temp.barwowej blysku a to tylko 580 potrafi co oczywiscie nie umniejsza najwazniejszej funkcji E-TTl II czyli sterowaniu sila blysku przez body min. na podstawie odleglosci punktu AF z obiektywu
          No ręcę opadają normalnie... _Źle_Ci_się_wydaje. Jak sobie wyobrażasz informacje o cropie a szczególnie temperaturze barwowej w korpusach analogowych które E-TTL II posiadają ?

[ Dodano: 13-03-2005 ]
          Zamieszczone przez eternus
          I badz tu czlowieku madry, gdzie tu jest prawda?
          To co pisał Vitez stwierdzenie, nie próba polemiki...

Zamieszczone przez eternus
          Ja czesciej spotykalem sie z opinia, ze czy zestaw bedzie dzialal w tym trybie zalezy tez od lampy - to nawet mowili sprzedawcy w sklepach, do ktorych raczej mam zaufanie.
          No to powinieneś je właśnie stracić, zresztą sprzedawcy we wszelkiego rodzaju sklepach (nie tylko foto) to wyjątkowi dyletanci (generalizuję trochę - co by się ktoś na mnie nie obraził) mający marne pojęcie o tym co sprzedają....
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• kavoo
            Zablokowany
            • 2004
            • 1173

Mnie najbardziej z tego wszystkiego zastanawia fakt, ze w wielu tekstach odnoszacych sie do E-TTL II czytalem, ze body musi byc "E-TTL II compliant". moze moja znajomosc jezyka angielskiego nie jest perfekt, ale w moim rozumieniu okreslenie "E-TTL II compliant" oznacza, ze okreslone body jest w stanie wspolpracowac z lampa w trybie E-TTL II, a nie odwrotnie (compliant - usluzny, ulegly, ustepliwy).

A najwiecej ludziom w glowie namieszal sam Canon, wpisujac w specyfikacje 580EX tryb E-TTL II ;-)

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

dla wszystkich chcących sie czegoś dowiedzieć polecam linki i informacje zawarte na tym forum

szczególnie polecam pełne wyjaśnienie działania E-TTL i całej filozofii oświetlenia lampą błyskową dla systemu EOS na tej stronie

a dla leniwych cytuję wprost:
              "To summarize, there are two important points to keep in mind. First, E-TTL II does not require any changes to either the flash units or lenses used with an E-TTL II camera - the changes are all basically internal to the camera body. And second, while E-TTL II does use distance data when it’s available and when it’s appropriate (eg: when using direct non-bounce flash), it doesn’t prevent you from using older lenses.

Camera units which support E-TTL II:
              EOS 1D mark II, EOS 30V/33V/7S/Elan 7N/Elan 7EN.

Flash units which support E-TTL II:
              All EX series Speedlites: 220EX, 380EX, 420EX, 550EX, MR-14EX, MT-24EX."

miłej lektury
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• eternus
                Uzależniony
                • 2004
                • 668

Zamieszczone przez Krzychu
                No to powinieneś je właśnie stracić, zresztą sprzedawcy we wszelkiego rodzaju sklepach (nie tylko foto) to wyjątkowi dyletanci (generalizuję trochę - co by się ktoś na mnie nie obraził) mający marne pojęcie o tym co sprzedają....
                Ja tam bez granicznie im nie ufam. Tzn. wiekszosc nie ufam w ogole. Ale Ci byli wyjatkowi
                A tak na powaznie, to w niektorych dyskusjach, jakie z nimi prowadzilem, to mialem wrazenie, ze nie mala wiedze maja. No albo, ja jestem takim ignorantem, ze mi sie tylko wydawalo - wszystko mozliwe
                EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez kavoo
                  1. E-TTL II to nie jest wylacznie funkcja BODY :P To jest po prostu funkcja - moze ja miec albo body, albo lampa, albo jedno i drugie.
                  Zamieszczone przez Kubaman
                  E-TTL II does not require any changes to either the flash units or lenses used with an E-TTL II camera - the changes are all basically internal to the camera body.
                  Podejrzewam Kavoo ze ten cytat zadaje klam twojemu twierdzeniu .
                  E-TTL II to funkcja body tylko i wylacznie. Jesli body jej nie ma, to nie istnieje lampa ktora "ma funkcje E-TTL II" i bedzie naswietlala zdjecia jak z E-TTL II niezaleznie od body do ktorego bedzie przypieta :P

Czyli by dzialal E-TTL II to:
                  1. Body MUSI miec E-TTL II
                  2. Lampa musi wspierac E-TTL z tym body (seria EX, Sigma 500 DG, jakies Metze - ciagle nie moge ich zapamietac, a mam ostre podejrzenie ze kazda lampa niezaleznie od producenta wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II... ale to tylko podejrzenie)
                  3. Obiektyw musi podawac informacje o odleglosci (pelna lista jest dostepna pod podanym wyzej linkiem o E-TTL II).

Jesli punkt 1 jest niespelniony to nie ma E-TTL II. Jesli punkt 2 i/lub 3 sa niespelnione to nadal bedzie E-TTL (albo jakis M czy cuś - zalezy od podlaczonego sprzetu i jego mozliwosci) ale nie E-TTL II.

580EX mimo ze ma w specyfikacji E-TTL II to nie bedzie blyskac w E-TTL II podpieta np do 10D - to po prostu nowy standard specyfikacji i pewnie kazda lampa EX powinna miec taki dopisek - ze wspiera E-TTL II a nie ze daje magicznie ta funkcje body .

Komentarz

• kavoo
                    Zablokowany
                    • 2004
                    • 1173

Zamieszczone przez Vitez
                    2. Lampa musi wspierac E-TTL z tym body (seria EX, Sigma 500 DG, jakies Metze - ciagle nie moge ich zapamietac, a mam ostre podejrzenie ze kazda lampa niezaleznie od producenta wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II... ale to tylko podejrzenie)
                    3. Obiektyw musi podawac informacje o odleglosci (pelna lista jest dostepna pod podanym wyzej linkiem o E-TTL II).
                    Prawie dobrze, na "trzy z dwoma" zasluzyles ;-) Tyle, ze do tego, zeby E-TTL II dzialal, spelnienie jeszcze jednego warunku jest niezbedne :P

Komentarz

• dzi
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 240

vitez, chcesz powiedzieć, że podpinając pod mojego 20D EX 480tkę mogę w pełni wykorzystywać ETTL-II? skąd takie info wytrzasnąłeś?

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

kurczę, podałem na talerzu i wprost zacytowałem
                        zadajcie sobie odrobine trudu i poczytajcie linki
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez dzi
                          vitez, chcesz powiedzieć, że podpinając pod mojego 20D EX 480tkę mogę w pełni wykorzystywać ETTL-II?
                          Tak, o ile jeszcze szklo ktore masz aktualnie podpiete przekazuje informacje o odleglosci do body.

skąd takie info wytrzasnąłeś?
                          Takie info, wraz z lista szkiel oraz lamp obslugujacych E-TTL II mozesz znalezc pod tym linkiem, ktory byl podany kilka postow wyzej:

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Zamieszczone przez Vitez
                            E-TTL II to funkcja body tylko i wylacznie. Jesli body jej nie ma, to nie istnieje lampa ktora "ma funkcje E-TTL II" i bedzie naswietlala zdjecia jak z E-TTL II niezaleznie od body do ktorego bedzie przypieta :P

Jesli punkt 1 jest niespelniony to nie ma E-TTL II. Jesli punkt 2 i/lub 3 sa niespelnione to nadal bedzie E-TTL (albo jakis M czy cuś - zalezy od podlaczonego sprzetu i jego mozliwosci) ale nie E-TTL II.

580EX mimo ze ma w specyfikacji E-TTL II to nie bedzie blyskac w E-TTL podpieta np do 10D - to po prostu nowy standard specyfikacji i pewnie kazda lampa EX powinna miec taki dopisek - ze wspiera E-TTL II a nie ze daje magicznie ta funkcje body .
                            Mysle ze powinienes tego posta wyprostowac, bo coraz wiecej legend sie tworzy i potem chodza ludzie i opowiadaja dookola "*******y"

Napisales "580EX mimo ze ma w specyfikacji E-TTL II to nie bedzie blyskac w E-TTL podpieta np do 10D"

Wyszlo ze nie ma ani II ani "jeden" z 10D
                            Dokladnie to 580'tka z 10D ma E-TTL i tak bedzie blyskac z 10D (300D rownierz). Tak samo jak starsza 550'tka, wszystkie inne EX'y i to co wspiera E-TTL z odpowiednimi lampami Sigmy i Metz'a ktore maja w papierach wpisane e-ttl lub e-ttl II. Wszystkie lampy majace e-ttl lub e-ttl II podpiete do body z e-ttl dzialaja w e-ttl.

Ten sam zestaw wspierajacy E-ttl (EX'y, sigmy i metz'e) podpiety do 20D, 350D czy innego body z e-ttl II daje nam E-TTL II bo to jest funkcja body. Wszystkie lampy majace e-ttl II lub e-ttl w body z e-ttl II blyskaja w e-ttl II.

Napisales ze "Jesli punkt 2 i/lub 3 sa niespelnione to nadal bedzie E-TTL (albo jakis M czy cuś - zalezy od podlaczonego sprzetu i jego mozliwosci) ale nie E-TTL II."

Napisales w punkcie drugim ze lampa musi do dzialania e-ttl II wspierac e-ttl a ponizej piszesz ze jak nie wspiera e-ttl to nadal bedzie e-ttl albo M. Zamotales rowno moim zdaniem

Jesli lampa ma e-ttl to bedzie z body majacym e-ttl II dzialala w e-ttl II. Z body nie majacym e-ttl II a majacym e-ttl bedzie dzialala w e-ttl. Wszystkie lampy majace e-ttl maja e-ttl II. Wszystkie majace e-ttl II maja e-ttl.

Jesli nie ma e-ttl'a to nie bedzie nic W praktyce tylko manual.

A ostatnia rzecz ktora mi sie rzucila to permanentne trzymanie sie podawania odleglosci z obiektywu jako warunku niezbednego.

To kolejna legenda i w kilku juz watkach widze podawanie odleglosci jako warunek do dzialania e-ttl II. Bardzo wiele ludzi tutaj do zrobienia "ladniejszych zdjec" pewnie blyska "od sufitu" gdzie sie da i naprawde nie ma znaczenia czy obiektyw podaje czy nie podaje odleglosci do body w tym przypadku.

E-ttl II w 20D/350D bedzie dzialal tak samo. E-TTL II to nie tylko odleglosc z obiektywu ale i inne mierzenie swiatla.
                            Odleglosc z obiektywu przy e-ttl II brana jest pod uwage TYLKO I WYLACZNIE przy blyskaniu "na wprost" z lampa na aparacie.
                            Przy odbiciach swiatla od scian, sufitu czy roznych nakladek gdzie lampa pracuje pod katem jak i z lampa poza stopka aparatu swiatlo biegnie droga ktora jest niemozliwa do zmierzenia i odleglosc obiektu w tym przypadku nie ma znaczenia. Przy makro odleglosci sa tak male ze pomiar ktory mozna uzyskac z obiektywu jest tak nieprecyzyjny ze body rownierz go "olewa".
                            ...

Komentarz

• kavoo
                              Zablokowany
                              • 2004
                              • 1173

Zamieszczone przez KuchateK
                              Odleglosc z obiektywu przy e-ttl II brana jest pod uwage TYLKO I WYLACZNIE przy blyskaniu "na wprost" z lampa na aparacie.
                              Przy odbiciach swiatla od scian, sufitu czy roznych nakladek gdzie lampa pracuje pod katem jak i z lampa poza stopka aparatu swiatlo biegnie droga ktora jest niemozliwa do zmierzenia i odleglosc obiektu w tym przypadku nie ma znaczenia. Przy makro odleglosci sa tak male ze pomiar ktory mozna uzyskac z obiektywu jest tak nieprecyzyjny ze body rownierz go "olewa".
                              I to sa wlasnie te dwa dodatkowe warunki niezbedne do tego, zeby zadzialal E-TTL II, a o ktorych Vitez slowem nie wspominal - blysk bezposredni i odpowiednio duza odleglosc ostrzenia.

Komentarz

Pracuję...