Zoom do 30D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • g_w
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 45

Zoom do 30D

Cze,
    Mam pytanie a'propos obiektywu tele do 30D. Chodzi mi o opinie na temat dwoch na ktore natknalem sie przegladajc forum i nie tylko:

1. Canon EF 70-210mm f/4 MACRO
    2. Cosina 70-210 f/2.8-4.0 AF

wczesniej bralem pod uwage Sigme 70-300 APO macro, ale wolny AF troche ja dyskryminuje bo czasem robie zdjecia na rajdach i wtedy to jest problem.
    Jaka jest wasza opinia na temat w/w szkielek ?
    Cosine mozna dostac nowa, Canona z drugiej reki, na ebay'u np.
    Grzegorz
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

cosina zoom ? pfu

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez g_w
      1. Canon EF 70-210mm f/4 MACRO
      Jeśli chcesz mieć szybki AF, to poszukaj Canon 70-210mm ale ze zmiennym swiatłem f/3,5-4,5 oraz napędem USM.
      konkretnie ten:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_1766_1_.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 190,5 KB
ID: 2088393

Zamieszczone przez g_w
      2. Cosina 70-210 f/2.8-4.0 AF
      wczesniej bralem pod uwage Sigme 70-300 APO macro, ale wolny AF troche ja dyskryminuje
      Jesli AF Sigmy jest dla Ciebie za wolny, to o Cosinie zapomnij natychmiast i na zawsze.
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• g_w
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 45

Nie widzialem nigdzie testow tej Cosiny a jedynie opinie ze jest ostra. OK w takim razie pod uwage jej nie biore. Co do Canona sprawa otwarta Jakos super szybki AF nie musi byc, chodzi mi o optimum miedzy cena, jakoscie i szybkoscia AF w szkle. I nie biore pod uwage L, bo sa za drogie.
        I w mojej opinii nie wykorzystam mozliwosci szkla, wiec po co wydawac az tyle...
        Grzegorz

Komentarz

• jarekA
          Początki nałogu
          • 2005
          • 326

Jeśli szkoda ci ok. 2kzł na eLke 70-200/4 (super wykonanie, optyka i szybkość AF w rozsądnej cenie) to po co inwestować w 30D i oszczędzać na szkłach. I czegobyś nie kupił, jeśli potrzebujesz tego zakresu od w.w. eLi nie uciekniesz. Lepiej odczekać, dozbierać i kupić raz a porządnie. A taak masz niezłe body i nie wykorzystujesz jego podstawowych zalet (szybkość i AF).
          A jeśli body jeszcze nie kupiłeś, to kup 350 lub 400 (ten ostatni ma podobno znzcznie szybszy i pewniejszy AF, a to liczy sie przede wszystkim na rajdach) i dozbieraj do lepszej optyki.
          chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Foto Epoka
            Coś już napisał
            • 2007
            • 62

jestem tego samego zdania co jarekA - optyka, optyka jeszcze raz optyka!
            Foto Epoka

Komentarz

• mattnick
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1735

Zamieszczone przez jarekA
              Jeśli szkoda ci ok. 2kzł na eLke 70-200/4 (super wykonanie, optyka i szybkość AF w rozsądnej cenie) to po co inwestować w 30D i oszczędzać na szkłach. I czegobyś nie kupił, jeśli potrzebujesz tego zakresu od w.w. eLi nie uciekniesz. Lepiej odczekać, dozbierać i kupić raz a porządnie. A taak masz niezłe body i nie wykorzystujesz jego podstawowych zalet (szybkość i AF).
              A jeśli body jeszcze nie kupiłeś, to kup 350 lub 400 (ten ostatni ma podobno znzcznie szybszy i pewniejszy AF, a to liczy sie przede wszystkim na rajdach) i dozbieraj do lepszej optyki.

Podpisuję się pod tym wszystkim w co można wsadzić coś czym można się podpisać !!!!
              30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
              CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• g_w
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 45

Body juz jest, do tego Tamron 17-50, i jakby sie dalo cos na teraz z tele to by bylo ok. Fotografia to nie moje jedyne hobby wiec jak kiedys bede mial wiecej kasy to sciagne moze L z USA bo widze ze tam za 500$ moge obiektyw kupic. a na chwile obecna szukam czegos tanszego. Po prostu 70-210 Canona jest calkime calkiem moze go gdzies uda sie znalezc za rozsadne pieniadze bo optycznie powienien wydolic.
                350 i 400 maja za male puszki. Mialem 300D i bylo ok, byla mozliwosc tanio zmienic body to czemu nie, puszka solidna a o to glownie chodzilo. jakby 400D bylo tych rozmiarow to bym je wzial..
                Grzegorz

Komentarz

• jarekA
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 326

Moja pierwsza lustrzanka cyfrowa to jest niezmiennie 20D i wybór wynikał właśnie z wymiarów (puszki i moich paluchów) i świetnej ergonomii. A co do szkła to brak jakiegoś zakresu może tylko pomóc w rozwijaniu sie i maksymalnym wykorzystaniu tego co masz. Co do tych tele i ich możliwości, spróbój popytać na forum, może ktoś da Ci twoje typy wypróbować. Jak chcesz focić rajdy, popróbój z nimi na pierwszej lepszej prostej drodze. Jak nnie spróbujesz to żadne porady Ci ne pomogą. A jak jeszcze wypróbujesz rzeczoną eLkę to uwierz mi, nie będziesz chciał niczego innego. eLki niemiłosiernie uzależniaja - jak raz spróbujesz, to może nie być odwrotu. No chyba że nie zobaczysz różnicy - albo trafiłeś na kiepski egzemplarz, albo nie umiesz JESZCZE wykorzystać ich możliwości. No albo potrafisz na focenie spojrzeć bardziej trzeźwo ode mnie, he he
                  chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez g_w
                    Po prostu 70-210 Canona jest calkime calkiem ....
                    Zwróć tylko szczegolną uwagę, bo 70-210 Canona są, a właściwie były dwa:
                    1) zoom typu "puzon" (przesuwany) ze stałym światłem f/4
                    2) zoom z pierścieniem do zmiany ogniskowej, ze światłem zmiennym f/3,5-4,5 i autofokusem z napedem USM.

tu je możesz zobaczyć:

Oba te modele nie są już produkowane, mozna dostać tylko z drugiej ręki i najciekawsze jest to, że wbrew powszechnej regule lepszy jest ten ze światłem zmiennym!
                    Ot, taki wyjątek od reguły :-)
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Jarooo
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 84

Zamieszczone przez gwozdzt
                      Zwróć tylko szczegolną uwagę, bo 70-210 Canona są, a właściwie były dwa:
                      1) zoom typu "puzon" (przesuwany) ze stałym światłem f/4
                      2) zoom z pierścieniem do zmiany ogniskowej, ze światłem zmiennym f/3,5-4,5 i autofokusem z napedem USM.

tu je możesz zobaczyć:

Oba te modele nie są już produkowane, mozna dostać tylko z drugiej ręki i najciekawsze jest to, że wbrew powszechnej regule lepszy jest ten ze światłem zmiennym!
                      Ot, taki wyjątek od reguły :-)
                      Podobno jest to protoplasta 70-200 F/4L i optycznie mało od niej odbiega. jedyna wada to wysuwający się tubus.
                      EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez g_w
                        ...Po prostu 70-210 Canona jest calkime calkiem moze go gdzies uda sie znalezc za rozsadne pieniadze bo optycznie powienien wydolic.
                        350 i 400 maja za male puszki. Mialem 300D i bylo ok, byla mozliwosc tanio zmienic body to czemu nie, puszka solidna a o to glownie chodzilo. jakby 400D bylo tych rozmiarow to bym je wzial..
                        Słusznie nie daj się zwariować, 70-200/4 L to świetne szkło ale to wcale nie oznacza że 70-210/3.5-4.5 USM nie da się robić zdjęć.
                        Kupisz, pofocisz, jak nazbierasz na eLkę to sprzedasz, z minimalną stratą albo nawet bez, bo to szkło wciąż jest w cenie.
                        70-210/4 ti, tak jak napisał gwozdzt, tzw "pomuzon", "pompka" czy też "suw-zoom" i lepiej go nie kupować (a już na pewno nie wysyłkowo, bez możliwości pomacania) bo z racji na wiek może się wysuwać sam z siebie.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• g_w
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 45

zaczalem poszukiwania 70-210 USM 3,5-4,5 jak cos trafie za mala kase to ok, a jak nie to bede zbieral moze kiedys sie zbierze na 70-200L f4 ale nie traktuje tego jako glownego celu, mysle ze jak trafie cos taniej to powinno byc ok
                          Grzegorz

Komentarz

• g_w
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 45

i po pierwszych poszukiwaniach widze ze 70-210 jest bardzo trudno dostepny, nawet na ebay'u chodzi po 200$ i wiecej za uzywane szklo, tak wiec pewnie bede zbieral na 70-200L f4 pomimo moich watpliwosci co do eLek ich ceny ale w USA mozna go dostac za ok 1350zl, wiec tyle juz jestem w stanie dac za obiektyw i to dobrej klasy
                            Grzegorz

Komentarz

• ripek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1486

Zamieszczone przez g_w
                              tak wiec pewnie bede zbieral na 70-200L f4 pomimo moich watpliwosci co do eLek
                              Jakie wątpliwości. 70-200/4 L jest swietnym obiektywem.. Oprócz światła nie mam sie do czego przyczepić!
                              Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

Pracuję...