30D z kitem 17-85 czy tylko body i .... ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • uplift

30D z kitem 17-85 czy tylko body i .... ?

Witam i pozdrawiam wszystkich Canonierów,
    kilka dni temu padł wybór na 30D. Lecz pojawił się problem : z kitem 17-85 czy tylko body i .... - no właśnie i jakie szkło? Naczytałem sie testów C 17-85 Natomiast proszę użytkowników tego zestawu o opinie jak spisuje się w praktyce.
    Alternatywne szkło niezależnych producentów o podobnym zakresie - które polecacie.
    Dzięki za pomoc
  • Richie
    Uzależniony
    • 2006
    • 625

Z niezależnych producentów tylko i wyłącznie Tamron 17-50/2,8
    Ostatnio edytowany przez Richie; 6228.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• uplift

Richie,
      czy ten obiektyw jest "powtarzalny" ? Niektóre obiektywy różnie współpracują w zależności od egzemplarza.

Komentarz

• Richie
        Uzależniony
        • 2006
        • 625

Zamieszczone przez uplift
        Richie,
        czy ten obiektyw jest "powtarzalny" ? Niektóre obiektywy różnie współpracują w zależności od egzemplarza.

Z powtarzalnością jest gorzej ale polecam zakup u Cichego z forum.Wybierze ostrą sztukę i bedzie ok.Ja jeźdzę do niego osobiście i sprawdzam na miejscu.Kolega jest wyrozumiały i nie robi problemów.Ja osobiscie polecam kupno u niego.
        Richie
        FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Bonku5
          Początki nałogu
          • 2006
          • 280

Zamieszczone przez uplift
          Witam i pozdrawiam wszystkich Canonierów,
          kilka dni temu padł wybór na 30D. Lecz pojawił się problem : z kitem 17-85 czy tylko body i .... - no właśnie i jakie szkło? Naczytałem sie testów C 17-85 Natomiast proszę użytkowników tego zestawu o opinie jak spisuje się w praktyce.
          Alternatywne szkło niezależnych producentów o podobnym zakresie - które polecacie.
          Dzięki za pomoc
          Kolego pierwsze pytanie jak długo fotografujesz.. Bo jeśli zaczynasz to kupowanie L-ek itp nie ma sensu. Jeśli zaczynasz a nie będziesz robił jakiś "ogromnych odbitek" 17-85 wystarczy. Jeśli jesteś bardzo zaawansowany a chcesz uniewersalne szkło to 24-105.. Jak widzisz rozpiętość cenowa bardzo duża. Musisz przybliżyć do czego ci potrzene itp
          17-50 też napewno godne polecenia..

Komentarz

• uplift

Fotografuję naście lat, na L-ki mnie nie stać, potrzebuję uniwersalnego zoomu, ostrego. W 17-85 trochę zaskakują mnie testy ( np. winietowanie, rozmycie na brzegach ) na plus przemawia aktualna cena z cash backiem, dlatego ważne są dla mnie opinie użytkowników tego zestawu

Komentarz

• trampek
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1546

co do 17-75 to bardzo odradzam. tamron 17-50 duuuuuuuuuuuuuuzo lepszy w kazdym wzgledzie no moze za wyjatkiem AF. Co do budowy Tamrona moze nie wyglada nienajepiej ale po roku uzytkowania sprzedalem jako "jak nowy".
              17-85 jak testowalem to w zasadzie na zadnej przeslonie przynajmniej u mnie nie dawal ostrych obrazow. bardzo sie zawiodlem.juz mysle ze sigma 17-70 moze byc lepsza choc nie probowalem. jedynym usprawiedliwieniem do kupienia 17-85 jest ostatnia casch back. po niej to szklo nabiera prawdziwej wartosci.
              R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Olej
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 44

witam wszystkich jestem nowym uzytkownikiem. co do pytania to czytalem duzo o obiektywach w tej cenia i prawie wszedzie polecaja zamiast 17-85 obiektyw tamrona 17-50 albo sigme 17-70. tamron ma stale swiatlo i ja zamierzam go kupic m.in. z tego powodu. no ale to moje zdanie.

Komentarz

• amroz
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 772

jeśli z kitem 17-85 is to nie jest zły pomyśł. W komplecie dużo taniej wychodzi niz sam osobno kupiony. Robie nim zdjęcia, głównie krajobrazy i reporterkę i doskonale się sprawdza. Jakość jest ok. W tej cenie bardzo ok. I stabilizacja dużo pomaga czasami. Polecam.

Komentarz

• jarekA
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 326

Miałem 17-85 z 20D przez pół roku i nie polecam tego szkła. AF i zakres świetny, IS raczej mało przydatne dla tych ogniskowych, a optyka mocno średnia. W cenie zblizonej do 1kzł nie jest zły (ja swego czasu sprzedałem mój uzywany za 1500 !!!), ja jednak wolałem Tamrona 28-75 od Cichego i polecam to szkło.
                    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Bonku5
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 280

Zamieszczone przez trampek
                      17-85 jak testowalem to w zasadzie na zadnej przeslonie przynajmniej u mnie nie dawal ostrych obrazow.
                      Zgadzam się z tobą kolego że nie jast super ostry.. Lecz mam jedno ale,. sprawdzałeś pewnie w 100% powiększeniach.
                      Sprawdzałeś kiedyś różnicę w ostrości na "normalnych" wielkościach odbitek? Bo ja nie widziałem żadnej różnicy..
                      Polecam Tamrona w momencie jeśli komuś nie wystarcza ilość światła w Canonie bo tamron jest zdecydowanie jaśniejszy. Ale jak ktoś komuś odradza Canona tylko dlatego że nie jest ostry jak L-ka to bez przesady, bo nikt nie zauważy różnicy na odbitkach standardowych rozmiarów (mówie o ostrości)

uogólniając:
                      Tamron - Lepsza ostrość, lepsze światło
                      Canon - Lepszy AF, Lepsze wykonanie, IS

Komentarz

• uplift

Dzięki za dotychczasowe informacje.
                        Jak postrzegacie Tamron 17-50 vs Sigma 17-70 ?
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez Bonku5
                        Zgadzam się z tobą kolego że nie jast super ostry.. Lecz mam jedno ale,. sprawdzałeś pewnie w 100% powiększeniach.
                        Sprawdzałeś kiedyś różnicę w ostrości na "normalnych" wielkościach odbitek? Bo ja nie widziałem żadnej różnicy..
                        Polecam Tamrona w momencie jeśli komuś nie wystarcza ilość światła w Canonie bo tamron jest zdecydowanie jaśniejszy. Ale jak ktoś komuś odradza Canona tylko dlatego że nie jest ostry jak L-ka to bez przesady, bo nikt nie zauważy różnicy na odbitkach standardowych rozmiarów (mówie o ostrości)

uogólniając:
                        Tamron - Lepsza ostrość, lepsze światło
                        Canon - Lepszy AF, Lepsze wykonanie, IS
                        Bonku 5,
                        porównując C 17-85 do innych, jak rozumiem piszesz o standardowym ustawieniu ostrości ( bez wyostrzania ) w menu oraz o odbitkach nie większych niż 15x21 ?
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 11113. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Bonku5
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 280

tzn standardowym.. jedynie podniesione wyostrzanie w aparacie.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          a co do sigmy i tamrona to zdecydowanie wziąłbym Tamrona z tej pary
                          Ostatnio edytowany przez Bonku5; 4828. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• BelYaal
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 387

No moj 17-85 byl akurat ostry.. poza jedynie 17 mm, tu byl calkowita porazka, zwlaszcza krawedzie, aberracje, gdyby nie to to bym pewnie go zostawil.

Komentarz

• Robert_Ploch
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 40

Mam 30-ke z tymze wlasnie kitem i moge polecic. Naczytalem sie sporo niepochlebnych postow o tym szkle, ale postanowilem zaryzkowac. Sprawdzalem kilka Tamronow 17-50, pozniej podpialem kita i nie wahalem sie nawet sekundy. Moze trafilem na dobry egzemplarz, a moze caly zestaw dobrze sie dopasowal
                              Nie jest to moze super szklo, ale w moim przypadku sprawdza sie lepiej niz Tamron 17-50 i 28-75. W sumie nie wiem czym ludzie sie tak zachwycaja jesli chodzi o szerokiego tamrona... Dla mnie dno...
                              Jesli masz mozliwosc, to potestuj u sprzedawcy.
                              | 5D | 50/1.4 | 24-70 | 70-200/4 IS + TC 1.4x | 430EX II | MacBook + Cinema Display 20" |
                              http://robertploch.com
                              http://robgoesaroundtheglobe.blogspot.com/

Komentarz

Pracuję...