Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
No i wkońcu ja też coś musiałem napisać...
Lada dzień będe już właścicielem 30D body, ale przez skromny budzet (max.2tys) powstał mi problem. Wymyślilem sobie 2 warianty szkieł ale nie jestem pewien który byłby lepszy (wiem że żaden z nich nie jest kompletny do moich zastosowań)
1. 30D + kit + C 50/1,4 lub C 85/1,8
2. 30D + T 15-50/2,8 + C 50/1,8
Poza "normalnymi" ;-) zdjęciami, chcę to wykorzystać do zdjęć sportowych - koszykówka na hali oraz czasem na weselach lub studniówkach - raczej amatorsko ale dość ambitnie bo lubie "zatrzymać ruch". No i czasem jakis portret w plenerze.
Te szkla to na początek, ale napewno przez kilka miesiecy narazie nic nie dokupie... (chyba ze jakis spadek sie trafi albo wygram w totolotka)
A może lepiej zrezygnować z tej puszki kosztem lepszego szkła? (chociaz do kosza te 5kl/sek jest wskazane)
Z góry wielkie dzieki za sugestie.
UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO:Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529
mam ostatno zawrót głowy.... kiedyś wyposażyłem się w dobra optykę - zoomy L, jednak ciemne f4. Jakoś do tej pory mi nie przeszkadzało ich światło, dopóki nie dostałem zlecenia na fot festiwalu z koncertem galowym w filharmonii gdzie światło błyskowe było wykluczone... Zdjęcia wyszły, ale mimo to od tej pory chodzi mi po głowie,żeby rozjaśnić sobie optykę... pierwsza zamiana to 70-200 z 4 na 2.8, później chyba będzie 85 1.8...dopiero odkrywam ten obiektyw, przycmiony literkami L w moim zestawie... Tobie też spino polecam rozejrzeć sie wśród stałek a nie popularnych ciemnawych zoomach...
Myślisz o koszykówce na hali, czyli coś dłuższego i jasnego. Żadne z tych szkieł o których piszesz raczej nie sprawdzi się. Do tego typu sportu (i nie tylko) najlepszy jest zakres ok. 70-200 ze światłem f4 lub jeszcze lepiej f2.8. No ale to już inna bajka...cenowa :-)
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
No właśnie :-( ceny, ceny,ceny... niestety nie stać mnie na to co bym chciał.
O T17-50/2,8 myslalem jako o czymś w miarę uniwersalnym z szerokim kątem i jasnym szklem - to taki "złoty środek" - niestety z uwagi na wolny AF do kosza raczej odpada. (ale za to kasy starczy jeszcze na 50/1,8 )
85/1,8 - (na tym szkle bardzo mi zależy), zrobie i koszykówkę i portret, ale za wąskie na studniówkę, wesele itp. (?) lepszą alternatywą do tego byłoby 50/1,4, ale znowu do kosza za krótkie - no i do tych szkieł to z racji cen niestety jako szeroki musiałby być kit ??:
Acha, koszykówkę fotografuję praktycznie przy bocznej linni boiska ewentualnie zza kosza. (ponieważ to będą zdjęcia amatorskie (ale ambitny jestem ) to ewentualne szczegóły mogę sobie skadrować)
Generalnie bedę robił zdjęcia bez lampy błyskowej.
kit miedzy 18 a 30 mm jest znosny dalej masz rewelacyjna 50 1.4 i 85 1.8 dlatego jesli juz cos chcesz kupic to taką wersje bo 17-50 to 2.8 jest tylko na papierze ale o tym było tu juz zbyt wiele razy.. dlatego opcja numer jeden jest zdecydowanie lepsza
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
kit miedzy 18 a 30 mm jest znosny dalej masz rewelacyjna 50 1.4 i 85 1.8 dlatego jesli juz cos chcesz kupic to taką wersje bo 17-50 to 2.8 jest tylko na papierze ale o tym było tu juz zbyt wiele razy.. dlatego opcja numer jeden jest zdecydowanie lepsza
Być może nie zauważyłeś, ale niestety moja granica cenowa to max. 2tys.-za komplet szkieł, a 50/1,4 i 85/1,8 w sumie daja prawie 3tys - (a musze jeszcze uwzględnić coś szerszego bardziej uniwersalnego) , wiec niestety wybrać mogę tylko jeden z nich.
Skłaniam sie ku 85/1,8, ewentualnie z czasem dokupie 50 ale tę z 1,8.
W sumie z body to i tak przekrocze wcześniej planowane koszty (5tys), które jak na sprzęt nie dla profesjonalisty wcale nie są małe.
Komentarz