Chciałbym kupić karte 2GB do 30D, nie wiem tylko czy jest sens kupywać super drogą z super extremalną prędkością. Moje pytanie brzmi następująco - czy ktoś wie z jaką maxymalną prędkością 30D przesyła dane do karty.
Jaka karta do 30D
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Rozumiem że nie chcesz kupować Sandiska Extreme III... w takim razie bierz Ultra II i też powinieneś być zadowolony... -
ja pracuje na jednogigowych Extreme III i sobie je chwale, mam tez dwugigowa kingstona 50X (odpowiednik sandiskowych II) i tez jest dobrze, minimalnie wolniej przy zapisie serii ale trudno to zauwazyc.
Wiec w sumie nie zrobi Ci roznicy czy kupisz II czy III, grunt to unikac jakichs tanich badziewi w stylu Datexy, szajsexy, i rozne takie inne kotrych cena jest podejrzanie niska
30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto
Komentarz
-
-
Dzięki za odpowiedzi, jednak wolałbym wiedzieć z jaką prędkością 30D przekazuje dane do karty. Fotografuje ptaki i szybkie opróżnianie bufora jest dla mnie bardzo ważne ponieważ - częto robie zdjęcia seryjne. Ultra II oferuje coś ok 8mb/s, mnie przydałoby się troche więcej. Kupiłbym chętnie Extreme III lub IV ale niewiem czy jest sens przepłacać bo aparat może nie wykożystać możliwości tych kart.Komentarz
-
Komentarz
-
-
Nie wiem czy to się przyda czy nie, ale swojego czasu zrobiłem test przy użyciu najwolniejszego Kingsona 256 Mb (zapis wg. producenta 5Mb/s) i SanDisk'a Extreme III (2Gb). Tą samą scene na trybie zdjęć seryjnych fociłem do zapchania bufora. W momencie jak aparat się zapchał włączyłem stoper i odmierzyłem czas jak upłynie do całkowietego zapisu wszystkich fotek. Oto wyniki:
Kingston - 17 zdjęć o wadze 91,7 Mb zapisał w 38 sekund
SanDisk - 18 zdjęć o wadze 97,1 Mb zapisał w 11 sekund
Różnica jest jaka jest. Aha dodam że test przeprowadziłem 400D
PozdrawiamBlog rowerowo-wyprawowy :wink:Komentarz
-
-
-
Polecam Extreme III.Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...Komentarz
-
Ja rowniez polecam Extreme III, wiadomo sa rowniez tansze karty ale ja przynajmniej mam czyste sumienie wobec ludzi dla ktorych robie zdjecia.Komentarz
-
ja polecam PQI, cena ok 80zl, zapis odczyt ok 20MB/s, mam jeszcze kingstona Elite Pro, ale przy zdjeciach seryjnych odczuwam powolne zapisywanie (8MB), a przy PQI wszystko smiga, na dodatek ma dozywotnia gwarancje (2GB)Komentarz
-
-
Komentarz
Komentarz