17-40 w Canon 20D - reportaż

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kenso
    Bywalec
    • 2005
    • 115

17-40 w Canon 20D - reportaż

Jestem przed zakupem Canona 20D, którego wybrałem po długich analiazach lustrzanek cyfrowych. Biorąc pod uwagę obiektyw, sugeruję się przedziałem ogniskowych, których zazwyczaj używam, czyli 28 mm i 35 mm. Dalej sugerowałem się ceną, czyli do 3500 zł. I tutaj wybór padł na obiektyw Canona 17-40 mm, który ma idealny przedział ogniskowych, natomiast jasność to kwestia zmiany ISO (przynajmniej dla mnie), zatem nie przeszkadza.

I w tym miejscu chciałbym zadać Wszytkim forumowiczom pytanie: jak współpracuje ten obiektyw z tym body? Pytanie jest do osób, które miały w rękach oba te produkty i wykonały tym sprzętem zdjęcia. Pytania nie przesyłam do osób, które miały niesprawny do końca korpus lub nieskalibrowany obiektyw.

Pozdrawiam

[ Dodano: 11-03-2005 ]
    Chciałbym jeszcze dodać, że aparat, jak i obiektyw często będą używane w podróży m.in. w Andach. Z tego powodu sugerowałem się też jakością wykonania.
    Zdjęcia wykonane na takim zestawie będą publikowane, zatem zależy mi również na jakości.
    www.blog.bielatowicz.com [blog]
    www.bielatowicz.com [portfolio]
  • filip71
    Początki nałogu
    • 2004
    • 250

U mnie zestaw sprawdza się bardzo dobrze chociaz po ostatnim wypadzie w góry mam usyfioną matrycę gdyż nie stosowałem metody "szczelnego worka fioliowego przed wejściem do ciepłego pomieszczenia".
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• Chrup

Też mnie to interesuje. Widziałem test tego szkła na luminous-landscape.com. Było dobre (nawet bardzo) na krótkim końcu, za to na długim - tragedia. Albo facet nie złapał ostrości, albo miał walnięty egzemplarz, albo... ten typ tak ma. A może był fanem 16-35 (bo to szkło ocenił dużo lepiej, z drugiej strony jest nieco droższe ). Ciekawy jestem opinii posiadaczy. Może jakieś sample (w szczególności przy długich ogniskowych)?

[ Dodano: 14-03-2005 ]
      Ale z drugiej strony to było dość duże powiększenie, no i 1Ds.. Ciekawe, czy na 20D też jest taka różnica?
      Pozdrawiam wszystkich
      Chrup

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Re: 17-40 w Canon 20D - reportaż

Zamieszczone przez Kenso
        I w tym miejscu chciałbym zadać Wszytkim forumowiczom pytanie: jak współpracuje ten obiektyw z tym body?
        Dobrze.
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Arkan
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1401

Zamieszczone przez muflon
          Zamieszczone przez Kenso
          I w tym miejscu chciałbym zadać Wszytkim forumowiczom pytanie: jak współpracuje ten obiektyw z tym body?
          Dobrze.
          Muflon, uważaj bo dostaniesz literacką Nagrodę Nobla :wink:
          Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• kavoo
            Zablokowany
            • 2004
            • 1173

Pulitzer murowany

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez Arkan
              Muflon, uważaj bo dostaniesz literacką Nagrodę Nobla :wink:
              No ale co można więcej odpowiedzieć na takie pytanie?
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Kenso
                Bywalec
                • 2005
                • 115

Ostatnio usłyszałem opinię na temat 17-40 i 16-35 mm. Fotografowie zazwyczaj wybierają ten drugi model, ze względu na jasność i jakość. Oczywiście, trzeba wziąć pod uwagę, że ich stać na taki obiektyw, zatem nie brali pod uwagę środków pieniężnych.
                I tu znów może się nasunąć pytanie: nowy 17-40 czy używany 16-35?

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

Zamieszczone przez Kenso
                  Fotografowie zazwyczaj wybierają ten drugi model, ze względu na jasność i jakość.
                  Ze względu na jasność to OK (jeśli potrzeba) ale jakość? Czy możesz wymienić w czym 17-40 ustępuje jakościowo 16-35?

[ Dodano: Pon 14 Mar, 2005 10:43 am ]
                  Zamieszczone przez Kenso
                  I tu znów może się nasunąć pytanie: nowy 17-40 czy używany 16-35?
                  Moim skromnym zdaniem tu już sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy potrzebne Ci będzie światło 2.8, przy którym, wiem z autopsji, 16-35 jest mięciutki (przynajmniej ten egzemplarz który miałem).
                  Ja bym wybierał inaczej, wziąłbym nowy 17-40 (po co ryzykować uzywany 16-35) a za różnicę kupił jasną szeroką stałkę.

Komentarz

• Jurek Plieth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2087

Zamieszczone przez p13ka
                    Moim skromnym zdaniem tu już sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy potrzebne Ci będzie światło 2.8, przy którym, wiem z autopsji, 16-35 jest mięciutki (przynajmniej ten egzemplarz który miałem).
                    Ciekaw jestem, czy ta 'miękkość' występuje też przy analogu? EF 16-35 jest obiektywem pochodzącym z roku 2001, a więc powiedzmy sobie szczerze, że nie z generacji 'cyfrowej'.
                    http://plieth.com

Komentarz

• Kenso
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 115

Niestety, nie jestem w stanie odpowiedzieć pod jakim względem optycznie jest lepszy 16-35 od 17-40, ponieważ nie otrzymałem od znajomego dokładnych danych. Powiedział tylko, że jego ojciec posiada 20D i 16-35 i praktycznie nie ma dystorsji.
                      Widziałem tą stronę : http://luminous-landscape.com/review...on-17-40.shtml
                      Interesujący test.
                      Faktycznie, będe musiał sam zadecydować
                      Pozdrawiam i dzięki

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez Kenso
                        ...jego ojciec posiada 20D i 16-35 i praktycznie nie ma dystorsji.
                        Akurat dystorsji nie miałem na myśli.
                        http://plieth.com

Komentarz

• grzesiekTKY
                          • 2004
                          • 11

Heyka,

Mam 20-stkę i 17-40. Używam go non-stopa w górach przy minusowych temperaturach, śniegu, wietrze itp. Jak na razie wszystko ok. Złapałem jedną plamkę na matrycy, której niestety nie da rady przedmuchać gruchą:-))) w czyszczenie nie mam zamiaru się bawić bo jakoś nie wierzę w swoję umiejętności 8) Miałem wcześniej KIT-a i różnice widać
                          Kontrast pod światło, kolory i jakość wykonania :P oczywiście.
                          Nie zamarz przy kilkugodzinnym użytkowania na -15, troszkę ciężej chodziły pierścienie na obiektywie i wolniej wyświetlacze ale komu to przeszkadza w takich warunkach :wink:
                          Jedyną niedopracowaną kwestią to ochrona matrycy, zmiana obiektywu na mrozie, przy silnym wietrze ze śniegiem...jakoś boję się ryzykować z odpinaniem szkła od body. Złapałem już jedną plamkę jak mówiłem i teraz na każdej focie występuje a jakby pojawiło się więcej Tyle zabawy w PS
                          Generalnie jest ok!!!
                          Polecam nocne foty - na iso 400 i 30 sek. jest bajkowo:

Pozdrowionka
                          20D+17-40+70-200 f/4+akcesoria
                          www.beskidy24.pl

Komentarz

• p13ka
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1013

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                            Ciekaw jestem, czy ta 'miękkość' występuje też przy analogu? EF 16-35 jest obiektywem pochodzącym z roku 2001, a więc powiedzmy sobie szczerze, że nie z generacji 'cyfrowej'.
                            Fakt, ale autor wątku szuka szkła do 20D więc lepiej żeby się nastawił na "miękkość".
                            Zamieszczone przez Kenso
                            Niestety, nie jestem w stanie odpowiedzieć pod jakim względem optycznie jest lepszy 16-35 od 17-40, ponieważ nie otrzymałem od znajomego dokładnych danych
                            Optycznie są porównywalne. Zadając pytanie myślałem że masz na myśli jakość w ogóle, czyli nie tylko optyczną ale... wykonania

Komentarz

• Kenso
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 115

Jeśli chodzi o jakość wykonania, to myślę, że tutaj nie ma różnic, przynajmniej rzucających się w oczy. Miałem na myśli jakość optyczną.
                              Według mnie jesli ktoś chce brać pod uwagę te dwa obiektywy to najważniejszym kryterium jest jasność. Poza tym różnica w 5 mm ogniskowej, bo przecież 40 mm to już prawie portretówka. Podkreślam prawie. Zresztą w reportażu portrety nawet przy 35 mm powstają.
                              Podziękowania dla GrzesiekTKY. Ciekawe doświadczenia!

Komentarz

Pracuję...