Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam Wszystkich jestem tu nowy (choć forum śledzę już od jakiegoś czasu), i ma pytanie, czy oprogramowanie do eos d30 (zoom browser, eos utility) będzie chodził z systemem vista? A jeśli nie to gdzie można ostać wersję zgodną?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Mariusz
nie wiem czy do starego aparatu jakim jest d30 też są , ale najnowsze wersje sterowników i oprogramowania masz na stronie : http://software.canon-europe.com/
Obstawiam, że to co zostało dołączone na płycie do aparatu, to pod Vistą nie będzie działać.
Jeżeli na oficjalnej stronie są najnowsze sterowniki, pod vistę, to raczej nie będzie problemów. Chociaż za niecałe dwa lata wychodzi nowy Windows i znów trzeba będzie wszystko zmieniać.
Chociaż za niecałe dwa lata wychodzi nowy Windows i znów trzeba będzie wszystko zmieniać.
Trzeba? A kto cie zmusi do przejscia na tego nowego windowsa? XP maja byc wspierane do 2012 roku o ile dobrze pamietam. Jedyne utrudnienie to sprzedaz nowych komputerow z OEMowym systemem - od przyszlego roku maja to byc obowiazkowe Visty. Co wcale nie zmienia faktu ze oprocz rekomendowanych systemow pewnie niektore sklepy beda umozliwiac zakup OEMow (zalegajacych na polkach) starszych wersji Windows. Wiec nie ma co dramatyzowac.
...Co wcale nie zmienia faktu ze oprocz rekomendowanych systemow pewnie niektore sklepy beda umozliwiac zakup OEMow (zalegajacych na polkach) starszych wersji Windows...
No pewnie, bo niby czemu miało by być inaczej. W tej chwili mozna jeszcze kupić legalnie OEM-owe Windowsy 98 i Me, a nawet 95, na przykład tutaj (nie jest to żadna machlojka czy naginanie prawa, sprzedawca to działający od wielu lat we Wrocławiu sklep komputerowy, z siedzibą w dość eksponowanym miejscu).
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
XP maja byc wspierane do 2012 roku o ile dobrze pamietam
XP ma być wspierane do końca tego roku. Takie jest oficjalne stanowisko microsoftu. Do końca roku ma się pojawić jeszcze jeden service pack. W 2008 już nawet przestanie się aktualizować.
Microsoft musi pozbyć się konkurencji. A jedyną konkurencją dla Visty jest XP.
XP ma być wspierane do końca tego roku. Takie jest oficjalne stanowisko microsoftu. Do końca roku ma się pojawić jeszcze jeden service pack. W 2008 już nawet przestanie się aktualizować.
No cóz... Zmienili stanowisko i tyle. Wcześniej chcieli wspierać do kwietnia 2009, co nawet zostało wspomniane w podanym przez Ciebie linku.
I tak wszystkie stacjonarne i laptoki, które sprzedaje mają już Viste
Z tego co wiem, to tylko Dell dodaje jeszcze XP do swoich notebooków. Pozostali producenci przeszli już na Viste.
No zmienili... ale w styczniu! O to mi chodzilo z tym "na czasie".
I tak wszystkie stacjonarne i laptoki, które sprzedaje mają już Viste
Co oceniane pod tym katem wystawia ci negatywna opinie jako niedoinformowanego sprzedawcy . Mam glupie wrazenie ze uzywales/naduzywales (choc mozliwe ze nieswiadomie ale to nie wymowka - sprzedawca powinien byc swiadom swojego zakresu zainteresowan) tego nieprawdziwego juz argumentu (o czasie wspierania Win XP przez Microsoft) byle przekonac klientow do Visty .
Aha ... nie wiem jak w przypadku laptopow ale w przypadku komputerow stacjonarnych w wielu sklepach mozna sobie zazyczyc dowolny dostepny OEM a nie zmuszac sie do Visty. Niestety niewielu ludzi jest tego swiadomych i narzekaja "mam Viste bo musialem, bo taki zestaw byl" ale milkna lub reaguja wielkim zdziwieniem na pytanie "a probowales negocjowac komponenty zestawu wlacznie z systemem"?
Mam glupie wrazenie ze uzywales/naduzywales (choc mozliwe ze nieswiadomie ale to nie wymowka - sprzedawca powinien byc swiadom swojego zakresu zainteresowan) tego nieprawdziwego juz argumentu (o czasie wspierania Win XP przez Microsoft) byle przekonac klientow do Visty .
I tu się mylisz. Zawsze mówię klientom jakie problemy może sprawiać Vista, z tego względu, że nie mam zamiaru później się denerwować z klientem, że coś nie działa i jak sprawić żeby zadziałało.
XP OEM można jeszcze kupić bez problemów, także jeżeli klient sobie zażyczy, to zawsze mam na stanie kilka egzemplarzy XP.
Tyle tylko, że nie każdy chce dopłacać te 300zł do komputera. Jakbym składał sam sprzęt to nie ma problemu, ale dostaję wszystko gotowe z fabryki, z płytami Recovery, sterownikami, aktywowanym windowsem, itd.
Z laptopami jest problem, bo później trzeba sterowniki osobno ściągać do wszystkiego. Toshiba, dla serii A200 i P200 nie przewidziała czegoś takiego jak sterowniki pod XP.
Komentarz