Co nakręcić na Tamrona 28-75?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Propi
    Początki nałogu
    • 2005
    • 329

Co nakręcić na Tamrona 28-75?

Patrzę na to moje najnowsze dziecko, patrzę i myślę sobie, że niebezpiecznie wysunięta jest ta przednia soczewka. Chciałbym dokupić coś ochronnego do Tamrona, ale obawiam się, że obecność dodatkowych szkieł może tylko pogorszyć jakość obrazu.
    Wiem, że wszystkie tanie wynalazki od razu odpadają. Z drugiej strony nie chcę inwestować 200zł w kawałek szkła ;-) Po głowie chodzi mi Hoya HMC Super i UV Tamron. Którego z tej pary możecie polecić, bądź co innego jesteście w stanie mi doradzić?
    www.piotrwojtasiak.pl
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Zamieszczone przez Propi
    Po głowie chodzi mi Hoya HMC Super i UV Tamron. Którego z tej pary możecie polecić, bądź co innego jesteście w stanie mi doradzić?
    Ta hoya jest ok. UV tamrona to bym sobie darował. Osobiście używam do tego szkła UV B+W i jest dobrze.

Komentarz

• czajna
      Początki nałogu
      • 2005
      • 401

Ja jak kupowałem tego Tamronika (z resztą u Cichego) to od razu brałem również u niego filtr Marumi i jest dobrze. Drugi jaki mam na inny obiektyw to czarna seria Hoya HMC Super i też nie jest źle ale gorzej się to czyści....
      Ostatnio edytowany przez czajna; 1760.

Komentarz

• LemonR
        Bywalec
        • 2005
        • 234

Lepiej zainwestować w torbę w której nie trzeba będzie zdejmować tulipana. Soczewka będzie głębiej. A jak przyjdzie do sprzedaży to i tak napiszesz, że od nowości miał nakręcony filtr.

Komentarz

• bs300f
          Coś już napisał
          • 2006
          • 68

A jak przyjdzie do sprzedaży to i tak napiszesz, że od nowości miał nakręcony filtr.
          Że to uczciwe jest ?

Komentarz

• szycho
            Początki nałogu
            • 2006
            • 350

Ja naswojego zamontowałem Hoya HMC Super. Jest git Jak mam kupić jakaś UV'ke to biore tylko Hoya HMC Super. Co do czyszczenia...jeszcze nie miałem okazji przetestowac
            EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
            www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

Marumi UV WPC , 130 zł, ale warto mieć coś, co się łatwo czyści i nie psuje ostrosci.
              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• M@riusz
                Początki nałogu
                • 2006
                • 348

Powiem tak - daruj sobie UV do ochrony i zainwestuj w dobrą torbę, jak radzi LemonR.
                Jeżeli chcesz mieć użyteczny filtr na szkiełko, to zastanów się nad dobrym polarem.

M@riusz
                Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Zamieszczone przez M@riusz
                  Powiem tak - daruj sobie UV do ochrony i zainwestuj w dobrą torbę, jak radzi LemonR.
                  Jeżeli chcesz mieć użyteczny filtr na szkiełko, to zastanów się nad dobrym polarem.

M@riusz
                  Zupełnie bez sensu. Polar jest drogi i nie każdemu jest on potrzebny. A UV dobrej klasy być powinien, bo zawsze lepiej porysować filtr niż obiektyw..
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• bvq
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 153

powiem tak mam to szkiełko........ kupiłem HOYA UV i to nie najtansza...... po tygodniu łapania wszelkich mozliwych blikow HOYA lezy w szufladzie.......i łapie kurz mimo ze pasuje i do 70-200 f4........ w miare rozsadne obchodzenie sie ze szklem i UV w normalnych warunkach zbedna....
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    uzupełnienie...HOYA seria HMC.. multicoated
                    Ostatnio edytowany przez bvq; 6487. Powód: Automerged Doublepost
                    CanonKlub
                    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Komentarz

• greg7878
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 219

Opinie o stosowaniu filtra UV są podzielone , ale... Z moim T. 28-75 idealnie sprawuje się filtr B+W UV-MRC PRO - nie widzę pogorszenia jakości zdjęć , łatwo się czyści. Niestety , kupiłem go dopiero po zarysowaniu przedniej soczewki ( co prawda ryska maleńka , ale jednak , sam nie wiem jak do tego doszło ). Przed zakupem testowałem pożyczone UV-ki Kinga , Hamę i Hoyę HMC , dopiero B+W nie degradowało roździelczości zdjęć. Z prespektywy czasu żałuję , że nie kupiłem go od razu...
                      Ostatnio edytowany przez greg7878; 9202.
                      6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Komentarz

• M@riusz
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 348

Zamieszczone przez Cichy
                        Zupełnie bez sensu.
                        No wiesz - to że Tobie coś się nie podoba, to wcale nie znaczy że jest bez sensu.
                        Zamieszczone przez Cichy
                        Polar jest drogi i nie każdemu jest on potrzebny.
                        Dobry UV też nie jest tani i też nie każdemu jest potrzebny.
                        Zamieszczone przez Cichy
                        A UV dobrej klasy być powinien, bo zawsze lepiej porysować filtr niż obiektyw..
                        A dlaczego akurat UV ?
                        Jedni używają do ochrony UV, inni skylight, polar, a jeszcze inni nic.
                        Wszystko jest kwestią potrzeb i kasy.

M@riusz
                        Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2063

W sumie UV można kupić dowolną oby nie była to Hama. Przyzwoita jest Hakuba MC a potem Marumi, Hoya, B+W i Heliopan. UV warto mieć choćby dla zabezpieczenia soczewki.
                          Natomiast zdecydowanie warto zainwestować w dobry polar, daje jednak sporo korzyści zwłaszcza latem.
                          Moje wszystki szkła mają filtry UV poza makro i rybim okiem ale to względy techniczne.
                          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• SAM
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 206

Zamieszczone przez Cichy
                            Zupełnie bez sensu. Polar jest drogi i nie każdemu jest on potrzebny. A UV dobrej klasy być powinien, bo zawsze lepiej porysować filtr niż obiektyw..
                            Nie do końca się mogę z tobą zgodzić.
                            Jeżeli fotografuje w plenerze cokolwiek, to polar mu się przyda. No i analogicznie lepiej porysować polar, niż obiektyw. No chyba, że kupi porządny polar.:rolleyes:

A te filtry UV to tylko do ochrony, powinny nazywać się nie UV, a lensgard.
                            Zresztą jak tu pisuje pewien Pan, do ochrony najlepszy jest dekielek.

Komentarz

• dentharg
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 867

Hoya UV (ta czarna; super) jest bardzo ok; sam mam na Tammym.
                              Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

Pracuję...