30D i szumy - prosba o porade i ocene

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • R_Michal
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 15

30D i szumy - prosba o porade i ocene

Witam,
    znowu pukam do Was z problemem. Tym razme to kwestia szumow na zdjeciach z mojego 30D. Zalaczam foto do oceny - cos mi sie wydaje, ze chyba nie powinno tak byc. Czy moze sie myle i jest ok? Moze cos zle robie ale ogladam inne sample z netu i tam to tak nie wyglada.
    EXIF do wgladu w fotce.
    Zdjecia RAW wywolane w Lightroom bez wyostrzania i zadnej dod. obrobki.
    Wycinek 1:1.

pozdrawiam
    Michal
  • amroz
    Uzależniony
    • 2006
    • 772

a jaki obiektyw?

Komentarz

• panczo
      Coś już napisał
      • 2006
      • 96

zacznijmy od tego, że ptak jest nieostry.
      "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Komentarz

• R_Michal
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 15

Zamieszczone przez amroz
        a jaki obiektyw?
        400 5,6 L
        rozumiem, ze szumy takze zaleza od obiektywu?
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez panczo
        zacznijmy od tego, że ptak jest nieostry.
        hmm no pewnie, ze jest ale co to wspolnego z szumami? Jezeli ma to nie wiedzialem...
        Ostatnio edytowany przez R_Michal; 10718. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• amroz
          Uzależniony
          • 2006
          • 772

to nie do końca musza być szumy. miewałem takie niebo jak kita zakładałem. szkła też maja swoje właściwości. ale jaka prawda u Ciebie to trudno powiedzieć. spróbuj coś szerzej pstryknąc, a nie 400. Popróbuj z innymi obiektywami w różnych miejscach.

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez R_Michal
            Witam,
            znowu pukam do Was z problemem. Tym razme to kwestia szumow na zdjeciach z mojego 30D. Zalaczam foto do oceny - cos mi sie wydaje, ze chyba nie powinno tak byc. Czy moze sie myle i jest ok? Moze cos zle robie ale ogladam inne sample z netu i tam to tak nie wyglada.
            EXIF do wgladu w fotce.
            Zdjecia RAW wywolane w Lightroom bez wyostrzania i zadnej dod. obrobki.
            Wycinek 1:1.
            ....
            Oj sporo tego.

Zdjęcia - nienajlepiej porobione od strony technicznej. Ptaszek na pełnej dziurze z ISO 320 i czasem 1/1600. Jakby tak zrobić to samo na ISO 100 i przysłonie 8.0 (może nawet 9.0) na pewno było by dużo lepiej. Samolot jest w tak strasznej odległości, że tak po prostu ma być - zamglenie z atmosfery robi swoje. Tu się zupełnie nic nie poradzi. Smugi kondensacyjne więc pewnie masz do niego 11-12 km. Ptaszek to też 100%? Jeśli tak to wiele lepiej nie będzie. Żeby miec takie zdjęcie i żeby było fajne to ptaszek musi wypełniać prawie całą klatkę.

Zdjęcia które oglądałeś w necie najpewniej nie były cropami po 100% tylko zostały zmniejszone do rozmiarów netowych ale pewnie były to pełne klatki.

Sam fakt, że zostały wywołane w LR niewiele oznacza. Patrząc na efekt końcowy można powiedzieć, że zostały źle wywołane. (bez urazy plizzzz, bo taka jest prawda )

EDIT: Obiektyw masz fajny ale to nie znaczy, że można robić zdjęcia na tak duże odległości.
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• R_Michal
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 15

Zamieszczone przez Janusz Body
              Oj sporo tego.

Sam fakt, że zostały wywołane w LR niewiele oznacza. Patrząc na efekt końcowy można powiedzieć, że zostały źle wywołane. (bez urazy plizzzz, bo taka jest prawda )
              Januszu dziekuje za odpowiedz! Ja sie nie obrazam Ja sie dopiero ucze i poznaje wiec _kazde_ uwagi sa dla mnie bardzo cenne.
              Pilnie studiuje min. Twoje ciekawe wyklady wiec moze kiedys bedzie lepiej
              A tu raczej chodzilo, mi o to, czy wszystko A. wszystko ok z aparatem B. czy moze zle wywoluje (widac, ze tak ) C. czy obiektyw jest dobry.
              Teraz juz wiem.

Dziekuje i pozdrawiam

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

...
                A tu raczej chodzilo, mi o to, czy wszystko A. wszystko ok z aparatem B. czy moze zle wywoluje (widac, ze tak ) C. czy obiektyw jest dobry.
                Teraz juz wiem....
                ad A. raczej tak, wszystko OK
                ad B. sam napisałeś
                ad C. Tego na podstawie tych sampli jednoznacznie stwierdzić nie można. Najpewniej wszystko jest w porządku ale po tych zdjęciach niewiele można powiedzieć.

Janusz,

Komentarz

• R_Michal
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 15

Januszu w takim razie jeszcze pytanie - jakie zdjecia zrobic, zebyscie Canonierzy mogli ocenic techniczne ten konkretny obiektyw? Jakie parametry, warunki itp.

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

1. statyw + wężyk (zamiast wężyka może być samowyzwalacz)
                    2. MLU (mirror lock up) - dobrze by było.
                    3. Jakiś widoczek (może być sciana budynku) w odległości tak ok 50-60m

4. Zdjęcia na pełnej dziurze + skręcone o dwie PEŁNE przysłony i o trzy PEŁNE przysłony.

EDIT: Jak sie chcesz bawić w testy to tu masz wiecej:

Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• Misiaque
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 392

Tylko z takim poziomem doświadczenia to chyba lepiej się bawić w naukę i robienie zdjęć, a nie martwienie się jakimiś szumami i jakością obiektywu, to już chyba dewiacja

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Witam,
                        Sprzet masz OK, program tez. Nawala fotograf. Przestan sie koncentrowac na szukaniu wad w sprzecie a po prostu rob zdjecia, poprawiaj, ucz sie, cwicz. Jak zdjecie ci nie wyjdzie to nie szukaj znowu na sile winy w sprzecie. Zawsze i za kazdym razem gdy zdjecie ci nie wyjdzie "bo widzialem lepsze w necie" to najpierw poszukaj winy po swojej stronie. W tym przypadku Janusz juz ci opisal twoje przewinienia. Powodzenia w zmianie podejscia psychologicznego

Komentarz

• Jarooo
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 84

Też jestem amatorem cały czas szlifującym warsztat (zdjęcie w RAW + LR) i powiem, że coraz mniej korekt wprowadzam w swoich zdjęciach więc jak powiedział Misiaque ...lepiej się bawić w naukę i robienie zdjęć, a nie martwienie się jakimiś szumami i jakością obiektywu...
                          Pierwsze zdjęcie faktycznie jak powiedział Janusz lepsze nie będzie, natomiast ptaszek chyba trochę niedoświetlony i standardowo "podbita" przez LR jasność uwydatniła szumek. Mogę Ci poradzić, żebyś przy wyższym ISO (pow. 200) przy niedoświetleniach używał lekkiego odszumiania - przynajmniej jeśli chodzi o kolorową kaszkę - Noise Reductions, Color, wartość 8-12 i luminację tak chociaż 6-8, zdjęcie wygląda dużo lepiej (oczywiście jeśli się nie jest szumofobem ).
                          No i oczywiście wyostrzenie nawet w LR jeśli nie będziesz dalej zdjęcia obrabiał. W innym przypadku stosuj się do porad(ników) Janusza.
                          Ostatnio edytowany przez Jarooo; 9830.
                          EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• R_Michal
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 15

Dzieki Panowie
                            Cenne porady zaczynam wdrazac w zycie

Komentarz

Pracuję...