Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
znowu pukam do Was z problemem. Tym razme to kwestia szumow na zdjeciach z mojego 30D. Zalaczam foto do oceny - cos mi sie wydaje, ze chyba nie powinno tak byc. Czy moze sie myle i jest ok? Moze cos zle robie ale ogladam inne sample z netu i tam to tak nie wyglada.
EXIF do wgladu w fotce.
Zdjecia RAW wywolane w Lightroom bez wyostrzania i zadnej dod. obrobki.
Wycinek 1:1.
"korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"
to nie do końca musza być szumy. miewałem takie niebo jak kita zakładałem. szkła też maja swoje właściwości. ale jaka prawda u Ciebie to trudno powiedzieć. spróbuj coś szerzej pstryknąc, a nie 400. Popróbuj z innymi obiektywami w różnych miejscach.
Witam,
znowu pukam do Was z problemem. Tym razme to kwestia szumow na zdjeciach z mojego 30D. Zalaczam foto do oceny - cos mi sie wydaje, ze chyba nie powinno tak byc. Czy moze sie myle i jest ok? Moze cos zle robie ale ogladam inne sample z netu i tam to tak nie wyglada.
EXIF do wgladu w fotce.
Zdjecia RAW wywolane w Lightroom bez wyostrzania i zadnej dod. obrobki.
Wycinek 1:1.
....
Oj sporo tego.
Zdjęcia - nienajlepiej porobione od strony technicznej. Ptaszek na pełnej dziurze z ISO 320 i czasem 1/1600. Jakby tak zrobić to samo na ISO 100 i przysłonie 8.0 (może nawet 9.0) na pewno było by dużo lepiej. Samolot jest w tak strasznej odległości, że tak po prostu ma być - zamglenie z atmosfery robi swoje. Tu się zupełnie nic nie poradzi. Smugi kondensacyjne więc pewnie masz do niego 11-12 km. Ptaszek to też 100%? Jeśli tak to wiele lepiej nie będzie. Żeby miec takie zdjęcie i żeby było fajne to ptaszek musi wypełniać prawie całą klatkę.
Zdjęcia które oglądałeś w necie najpewniej nie były cropami po 100% tylko zostały zmniejszone do rozmiarów netowych ale pewnie były to pełne klatki.
Sam fakt, że zostały wywołane w LR niewiele oznacza. Patrząc na efekt końcowy można powiedzieć, że zostały źle wywołane. (bez urazy plizzzz, bo taka jest prawda )
EDIT: Obiektyw masz fajny ale to nie znaczy, że można robić zdjęcia na tak duże odległości.
Sam fakt, że zostały wywołane w LR niewiele oznacza. Patrząc na efekt końcowy można powiedzieć, że zostały źle wywołane. (bez urazy plizzzz, bo taka jest prawda )
Januszu dziekuje za odpowiedz! Ja sie nie obrazam Ja sie dopiero ucze i poznaje wiec _kazde_ uwagi sa dla mnie bardzo cenne.
Pilnie studiuje min. Twoje ciekawe wyklady wiec moze kiedys bedzie lepiej
A tu raczej chodzilo, mi o to, czy wszystko A. wszystko ok z aparatem B. czy moze zle wywoluje (widac, ze tak ) C. czy obiektyw jest dobry.
Teraz juz wiem.
...
A tu raczej chodzilo, mi o to, czy wszystko A. wszystko ok z aparatem B. czy moze zle wywoluje (widac, ze tak ) C. czy obiektyw jest dobry.
Teraz juz wiem....
ad A. raczej tak, wszystko OK
ad B. sam napisałeś
ad C. Tego na podstawie tych sampli jednoznacznie stwierdzić nie można. Najpewniej wszystko jest w porządku ale po tych zdjęciach niewiele można powiedzieć.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Januszu w takim razie jeszcze pytanie - jakie zdjecia zrobic, zebyscie Canonierzy mogli ocenic techniczne ten konkretny obiektyw? Jakie parametry, warunki itp.
1. statyw + wężyk (zamiast wężyka może być samowyzwalacz)
2. MLU (mirror lock up) - dobrze by było.
3. Jakiś widoczek (może być sciana budynku) w odległości tak ok 50-60m
4. Zdjęcia na pełnej dziurze + skręcone o dwie PEŁNE przysłony i o trzy PEŁNE przysłony.
EDIT: Jak sie chcesz bawić w testy to tu masz wiecej:
Tylko z takim poziomem doświadczenia to chyba lepiej się bawić w naukę i robienie zdjęć, a nie martwienie się jakimiś szumami i jakością obiektywu, to już chyba dewiacja
Witam,
Sprzet masz OK, program tez. Nawala fotograf. Przestan sie koncentrowac na szukaniu wad w sprzecie a po prostu rob zdjecia, poprawiaj, ucz sie, cwicz. Jak zdjecie ci nie wyjdzie to nie szukaj znowu na sile winy w sprzecie. Zawsze i za kazdym razem gdy zdjecie ci nie wyjdzie "bo widzialem lepsze w necie" to najpierw poszukaj winy po swojej stronie. W tym przypadku Janusz juz ci opisal twoje przewinienia. Powodzenia w zmianie podejscia psychologicznego
Też jestem amatorem cały czas szlifującym warsztat (zdjęcie w RAW + LR) i powiem, że coraz mniej korekt wprowadzam w swoich zdjęciach więc jak powiedział Misiaque ...lepiej się bawić w naukę i robienie zdjęć, a nie martwienie się jakimiś szumami i jakością obiektywu...
Pierwsze zdjęcie faktycznie jak powiedział Janusz lepsze nie będzie, natomiast ptaszek chyba trochę niedoświetlony i standardowo "podbita" przez LR jasność uwydatniła szumek. Mogę Ci poradzić, żebyś przy wyższym ISO (pow. 200) przy niedoświetleniach używał lekkiego odszumiania - przynajmniej jeśli chodzi o kolorową kaszkę - Noise Reductions, Color, wartość 8-12 i luminację tak chociaż 6-8, zdjęcie wygląda dużo lepiej (oczywiście jeśli się nie jest szumofobem ).
No i oczywiście wyostrzenie nawet w LR jeśli nie będziesz dalej zdjęcia obrabiał. W innym przypadku stosuj się do porad(ników) Janusza.
Komentarz