Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jestem początkującym użytkownikiem aparatów z serii EOS - pierwszym krokiem do poznawania marki stał się 300V. Udało mi się go upolować za 150 zł na allegro. Teraz potrzebuję jakiś niedrogi obiektyw...
Do tej pory jedyną lustrzanką z jaką miałem do czynienia był poczciwy Zenit TTL z jakimś obiektywek Heliosa. Z tej racji jestem raczej laikiem w kwestii wyboru obiektywu. Chciałbym aby to był jakiś zoo z autofokusem, powiedzmy 28-90 (maksymalnie). Może być coś podobnego, a nawet skromniejszego - absolutne minimum, które pozwoli mi wykorzystać funkcje aparatu. Nie wiem do końca o co chodzi z ogniskowymi itp. Proszę Was o radę. Sprzęt chciałbym kupić używany - może od kogoś z Was, albo na allegro. Chciałbym znać orientacyjne ceny, aby nie przepłacić.
Będę niezmiernie wdzięczny za Waszą pomoc. Pozdrawiam serdecznie!
Witam!
Do 300V (tez jestem posiadaczem) był w zestawie obiektyw 28-90 właśnie i tak bym polecał Tobie na początek, jeśli dysponujesz większa kasą to polecam gorąco obiekty 28-135 IS ze stabilizacją. Jak dla mnie do analoga to najlepsze rozwiązanie dla amatora. Niestety obiektyw nie jest przyszłościowy bo tylko niektóre egzemplarze dobrze działają z cyfrą. Ja niestety nie miałem tego szczęścia.
Pozdrawiam
Paweł
EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
Kup Tamrona 28-75 od Cichego. Ja używałem takiego obiektywu z 300v a teraz używam z 33V i 30D. Za takie pieniądze nie znajdziesz nic lepszego do analoga niż ten Tamron, ewentualnie Canon 24-85
Jeśli nie masz w zestawie żadnego KIT-owego szkła, w stylu 28-80. 28-90 to je sobie odpuść, szkoda kasy. Jeśli ma być tanio to polecałbym coś z:
28-105/3,5-4,5 USM (w żadnym wypadku wersja ze światłem 4.0-5.6, bo to całkiem inne szkło)
24-85/3.5-4.5 USM
ewentualnie starsze obiekty:
28-70/3.5-4.5
28-80/3.5-5.6 USM MkI (nie późniejsze, bo to inna konstrukcja już)
Parametry techniczne i zdjęcia wymienionych szkiełek masz tutaj (patrz wyłącznie na obiektywy EF, FD to stara wersja bagnetu, nie pasuje do 300V).
Możesz też używać obiektywu od Zenita, wpinając go w body za pomocą takiej redukcji.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Coraz bardziej rozjaśnia mi się temat. Dziękuję za kolejne propozycje. Mógłbyś dokładnie opisać różnice (praktyczne) pomiędzy dwoma rodzajami tych 28-105 i 28-80? Jak różnica w świetle wpływa na utrwalony efekt?
Jeszcze trzy propozycje, jakie wynalazłem:
- TAMRON 28-80 f/3.5-5.6
- Tamron 28-105 f/4-5,6 IF
- SIGMA 28-105 f/1:2.8-4
A ten 28-105 4-5,6 USM jest tak kiepski, że nie warto go brać? Jaki jest w porównaniu do 28-80 USM (nie mk1) i 28-90 USM?
Tak, bo to KIT jest, tyle że do Eosów 30/33. Kiepski optycznie plastik-fantastik.
Jeszcze jedno: 28-80 jest lepsze od 28-90 (tak gdzieś czytałem, ale nie wiem czy to prawda)?
Prawda, 28-80 jest trochę lepszy, ale dalej to tylko KIT.
Zamieszczone przez somebody-someone
Coraz bardziej rozjaśnia mi się temat. Dziękuję za kolejne propozycje. Mógłbyś dokładnie opisać różnice (praktyczne) pomiędzy dwoma rodzajami tych 28-105 i 28-80? Jak różnica w świetle wpływa na utrwalony efekt?
Tu nie tyle chodzi o światło co o konstrukcję szkła. Te które poleciłem to solidnie skonstruowane zoomy ze skalą odległości i pełnym USM. Po prostu jeden segment wyżej. Obejrzyj dokładnie fotki tych szkieł, w linku który dałem.
Jeszcze trzy propozycje, jakie wynalazłem:
- TAMRON 28-80 f/3.5-5.6
- Tamron 28-105 f/4-5,6 IF
- SIGMA 28-105 f/1:2.8-4
Serdecznie nie polecam. To są tanie zamienniki canonowskich KIT-ów, tak samo słabe optycznie, tak samo plastikowe, z fatalnym AF w bonusie.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Różnice są widoczne na pierwszy rzut oka... Niestety, ale te nowsze konstrukcje dosyć obficie opływają plastikiem... Problem w tym, że poniżej 500-600 zł trudno będzie kupić coś z tego, co mi proponujesz. Ja planowałem wydać na pierwszy obiektyw 200-250 zł... Przez to wybór zawęża się raczej do półki 'plastik fantastik'. Jeśli jestem w błędzie, to proszę o skorgowanie, ale po tygodniowej obserwacji rynku wtórnego takie mam właśnie odczucia. Domyślam się, że wielu z Was uzna to za marnotrawstwo pieniędzy, bo i ja zrobiłbym tak, gdyby ktoś z Was chciał kupić jakiś sprzęt studyjny (mowa o studiu nagraniowym) i rozglądał się po najniższej półce... Czy jednak z tego 'dna' można wyłowić coś, co przez następny rok mogłoby mi posłużyć za obiektyw do 300V?
Każdym z wymienionych KIT-ów i zamienników da się fotografować, ale ogólnie rozumiana jakość uzyskiwanych zdjęć będzie pozostawiać co nieco do życzenia, zwłaszcza jeśli chciałbyś uzyskiwane zdjęcia skanować.
28-80/3.5-4.5 USM i 28-70/3.5-4.5 można kupić za pieniądze zbliżone do tych, które planujesz wydać. http://www.allegro.pl/item182464764_...5_5_6_usm.html http://www.allegro.pl/item200160899_..._ostrosc_.html
Jeśli jednak zdecydowałbyś się na taniego plastikowca to sugerowałbym któreś z wcieleń 28-80, ten jeszcze jakoś daje rade.
Odkopię temat... Przy okacji witam wszystkich na forum Canoniarzy!
Na co dzień korzystam z dobrodziejstw cyfrowego APS-C Pentaxa na poziomie amatorskim, ale zupełnie przypadkowo stałem się posiadaczem analoga 300V z - jak już zdążyłem doczytać - dość kiepskim kitem 28-90/4.0-5.6 II. Od jakiegoś czasu chodzi za mną chęć spróbowania fotografii na kliszy, nie doczytałem się jednak czy warto doinwestować do tego sprzętu, czy po prostu zapakować przyzwoity film do określonych warunków i zobaczyć co z tego wyjdzie B]
Chciałbym prosić o porady tych, co używają jeszcze tej puszki - jakie (nie)drogie szkła i jakie filmy dają najlepsze efekty z 300V?
Osobiście radziłbym, żebyś spróbował zdjęć za pomocą posiadanego sprzętu - nawet tym kitem można zrobić przyzwoite zdjęcia. Inaczej nie będziesz nawet wiedział, do czego potrzebujesz lepszego obiektywu. Ja ostatnio fotografowałem na Fuji Superia 200ASA. Oczywiście jesli chcesz skorzystać z dobrodziejstw fotografii cyfrowej, to trzeba go następnie zeskanować. Trzeba stwierdzić, że pod wieloma względami fotografia na filmie nie stawia tak wielkich wymagań przed sprzętem jak matryca aparatu cyfrowego.
Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)
Komentarz