Problem z podgladem wizjerze / ostroscia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Morfiko
    Coś już napisał
    • 2007
    • 67

Problem z podgladem wizjerze / ostroscia

Witam
    Mam problem z podgladem w wizjerze / ostroscia , moim korpusem jest Canon Eos 650.
    Otoz jak patrze w wizjer to dosc czesto cyfry/litery ktore w nim widac sa nieostre i rozmazane.
    Mam rowniez problem z pierscieniami posrednimi + heliosem i obiektywem wlasnej roboty do makro przerobionym ze smeny 8m , otoz gdy przymkne przeslone na najwieksza dzialke i ustawie dokladie punkt ostrosci to obiekt w wizjerze dalej widoczny jest jako nieostry/rozmazany.
    Rzeczy takie nie dzieja sie z podpietym zwyklym obiektywem jak Helios z ogniskowa 58 mm czy Jupiter z ogniskowa 135 mm ale juz z heliosem + pierscieniami posrednimi tak i tak samo z obiektywem makro wlasnej roboty.
    Heliosem z pierscieniami posrednimi jeszcze zdjec nie robilem , jedynie dzis poswiecilem dzis duzo czasu na suche przymiarki bez filmu , jednakze na obiektywie do makro wlasnej roboty przerobionym z smeny 8m film jeden zrobilem. Zdaje mi sie ze wtedy kiedy robilem film mialem ten sam problem otoz w wizjerze po ustawieniu dokladnie punktu ostrosci i przymknieciu przeslony na najwyzsza wartosc wszystko bylo rozmazane/nieostre , jednkaze juz na samym filmie wszystko bylo odzwierciedlone jako ostre - choc glowy uciac bym sobie nie dal bo zdjecia tamte robilem jakis czas temu.

Pozdrawiam
  • sniper88
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1156

Zamieszczone przez Morfiko
    Witam
    Mam problem z podgladem w wizjerze / ostroscia , moim korpusem jest Canon Eos 650.
    Otoz jak patrze w wizjer to dosc czesto cyfry/litery ktore w nim widac sa nieostre i rozmazane.
    Jezeli masz kolo wizjera takie male pokretlo do korekcji dioptrii, to mogles je przesunac przez przypadek. Ale jezeli tak sie stalo to napisy beda rozmazane bez przerwy.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Komentarz

• mrek
      Początki nałogu
      • 2004
      • 331

Zamieszczone przez sniper88
      Jezeli masz kolo wizjera takie male pokretlo do korekcji dioptrii, to mogles je przesunac przez przypadek. Ale jezeli tak sie stalo to napisy beda rozmazane bez przerwy.
      W serii 6xx niestety tego nie ma. Przesiadz sie na jakas uzywana jedynke. Dodtakowo bedziesz mial 100% w wizjerze. Przydatne przy slajdach
      Pozdrawiam
      Marek
      -----------
      canon user

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Morfiko
        Witam
        Pozycjonowanie matowki do podregulowania.

Komentarz

• Bagnet007
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1344

Może matówka do podregulowania jak mówi Vitez, ale jeśli wyświetlacz pod obrazem matówki również (jak w tym przypadku - od czasu do czasu) jest nieostry to może być coś poważniejszego. Może któraś z soczewek wizjera się obluzowała i lata w te i wewte czasem dając ostry obraz a czasem nie ? Czy jak obracasz aparat raz wizjerem w dół a raz w górę to słychać jakieś stukotanie ?

Komentarz

• Tilt
            Dopiero zaczyna
            • 2004
            • 36

Zamieszczone przez mrek
            Dodtakowo bedziesz mial 100% w wizjerze. Przydatne przy slajdach
            No ja bym powiedział, że przy slajdach jest to nieprzydatne. Ramka od slajdów obcina kilka procent zdjęcia, wiec 100% podgląd jest z tego punktu widzenia jakby bez sensu.
            Przepraszam za off-topic,

pozdrawiam
            Marcin
            Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Komentarz

Pracuję...