Ef-s => Ef

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • senner
    Początki nałogu
    • 2007
    • 328

Ef-s => Ef

EF-S => EF
    czy istnieje takowa przejściówka? najlepiej z przeniesieniem całej elektorniki..

po co? chętnie podłączyłybm kitowego 18-55 do eosa rebela XS - 18 to już prawie rybie oko :]

in film we trust
  • SimOn!
    Początki nałogu
    • 2005
    • 371

Nie, nie istnieje. Do tego kit nie pokryje pelnej klatki.
    Mozna za to przerobic kita we wlasnym zakresie, ale da to tylko to ze mozna go podpiac do pelnej kaltki.
    Tu masz kilka linkow:
    1
    2
    podpis...

Komentarz

• theremin

Zamieszczone przez senner
      (...)
      chętnie podłączyłybm kitowego 18-55 do eosa rebela XS - 18 to już prawie rybie oko :]
      Bzdura! "Klasyczny" obiektyw szerokokątny, a rybie oko to dwie różne rzeczy. Podobne ogniskowe to nie wszystko.
      Na początek lektura:

Jednym z największych osiągnięć speców od marketingu w dziedzinie fotografii jest sprawa dotycząca nieszczęsnego przelicznika ogniskowej w aparatach cyfrowych. Jest to doskonały przykład sprzedaży wady jako zalety ...

Tak jak wspomnieliśmy już w pierwszej części naszego tekstu, małe rozmiary matryc klasy APS-C, DX czy APS-H powodują problem z naprawdę szerokim kątem. Nie jest on tak jaskrawo widoczny, jeśli chcieliśmy poruszać się w obszarze pól widzenia na poziomie 70 stopni, bo w zasadzie od samego początku ery cyfrowych lustrzanek klasy amatorskiej, producenci wyposażyli je w obiektywy kitowe o ogniskowych zaczynających się od 17-18 mm, dających takie pole jak obiektywy 28 mm na małym obrazku ...

Następnie zastanów się jaki efekt chcecsz uzyskać, na końcu poszukaj odpowiedniego obiektywu.

Te powyższe modyfikacje są po to, aby można było podpiąć kita do starych dlsr: d30, 10d.
      Ostatnio edytowany przez Gość; 8037.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

po co? chętnie podłączyłybm kitowego 18-55 do eosa rebela XS - 18 to już prawie rybie oko :]
        Kup sobie Zenitara 16mm 2.8.
        Tak sie sprawuje na analogu:

Komentarz

• senner
          Początki nałogu
          • 2007
          • 328

wylazł mój brak wiedzy.

w każdym razie kitowy 18-55 miał to być środek zastęczy zamiast fisha.
          a zenitara mało mi się opłaca kupować - jaki już coś kupić do od razu na 2 systemy (czyt. eos i m42) a jedynym kandydatem jest tu peleng 8mm.
          a wywalać ponad 1000 na fisha sigmy itp pod cyfrowe lustro mi się (jako totalnemu amatorowi) nie opłaca.

w sumie peleng kosztuje niewiele mniej niz to 1000..

chociaż..
          http://allegro.pl/item189604777_pele...warancja_.html

:]
          Ostatnio edytowany przez senner; 10607.

in film we trust

Komentarz

• maxbmx
            Początki nałogu
            • 2006
            • 364

peleng to ostry kompromis.. polecam tokine 10-17 .. własciwie nie ma nic innego do polecania wiec to jedyny sensowny wybór.
            Moje zdjęcia
            RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• senner
              Początki nałogu
              • 2007
              • 328

maxbmx => mówisz tak więc rozumiem że masz szerokie doświadczenie z fishami? (a nie tylko fakt że tą tokine posiadasz

pomyśl że nie mam tych 2k zł na obiektyw.. [w ogóle nie mam :]
              pozostaje tylko peleng.. a czemu 'mocny' kompromis?..

in film we trust

Komentarz

• maxbmx
                Początki nałogu
                • 2006
                • 364

Peleng winteuje i to bardzo w cyfrze z x1.6
                Moje zdjęcia
                RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• Bagnet007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1344

pomyśl że nie mam tych 2k zł na obiektyw.. [w ogóle nie mam :]
                  pozostaje tylko peleng.. a czemu 'mocny' kompromis?..
                  Jest jeszcze Zuiko 8mm 1:2.8, ale cena...
                  edit: ok. 3k zł
                  Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• JaBlam
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1304

a wywalać ponad 1000 na fisha sigmy itp pod cyfrowe lustro mi się (jako totalnemu amatorowi) nie opłaca.

:]
                    Ja wyrwqalem w idealnym stanie 15 mm Fisza sigmy za 800 zl wiec proponuje poszukac dobrze..

----------------------------------------
                    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• maxbmx
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 364

fish sigmy 15mm - spoko tylko ze do 5d albo 1ds :-)
                      Moje zdjęcia

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Ale co wy z tymi cropami czy 1D/ds ???
                        Spojrzcie na pierwsza wypowiedz w watku - FISHEYE POTRZEBNY DO REBELA XS (ANALOG!!!).
                        Wiec prosze wrocic do tematu watku. Fisheye kategorii 15mm to jak najbardziej rozsadna propozycja dla autora watku i nie ma co tu z ropcami wyskakiwac.

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

Zamieszczone przez Vitez
                          Ale co wy z tymi cropami czy 1D/ds ???
                          Spojrzcie na pierwsza wypowiedz w watku - FISHEYE POTRZEBNY DO REBELA XS (ANALOG!!!).
                          Wiec prosze wrocic do tematu watku.
                          Jakie my ? >>

jaki już coś kupić do od razu na 2 systemy (czyt. eos i m42) a jedynym kandydatem jest tu peleng 8mm.
                          Sam autor wątku zwraca się ku 8 mm

Komentarz

• esteper
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 635

A ja tutaj poprę słowa Vitez'a
                            Jeśli ma to byc fisheye do analoga, to w zupełności Zenitar 16/2,8 wystarcza, sam posiadam tego Zenitara i nie mogę narzekac.
                            Autor też wspomniał o cyfrowym lustrze, no to tu jeśli ma mocno krzywic to pozostaje chyba jedynie Tokina o której wspominał maxbmx.
                            Zenitar też krzywi, ale nieznacznie.
                            5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• senner
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 328

Zamieszczone przez Bagnet007
                              Sam autor wątku zwraca się ku 8 mm
                              założenie wątku było takie- jak istnieje przejście efs=>ef to wtedy (zgodnie z moimi domysłami) miałbym z 18-55 kita słabego fisha do analoga.

a jak mam już kupować jakieś szkło to niech będzie do wszystkiego tzn i do zenita i do rebela i do 400d (wszystko na raz za sprawą dandeliona :]

wiem że co jest do wszystkiego to jest do niczego ale mi to by wystarczyło :]

pelenga może kiedyś kupię ale na razie to nie jestem aż tak zaanagżowany w fotografię
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez JaBlam
                              Ja wyrwqalem w idealnym stanie 15 mm Fisza sigmy za 800 zl wiec proponuje poszukac dobrze..
                              z tego co czytałem to trafiłęś na aukcję a ja mam do takich spraw pecha - wygrywam tylko jak zarzucę zaporową cenę :]

[zaporową dla mnie i dla innych licytujących :]
                              Ostatnio edytowany przez senner; 10607. Powód: Automerged Doublepost

in film we trust

Komentarz

Pracuję...