problem z canon EF-S 17-55 F2.8 IS USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lehoo_one

problem z canon EF-S 17-55 F2.8 IS USM

Witam!

Mam problem z obiektywem a dokladniej mówiąc z pierścieniem ostrości.
    ma niezłe luzy po jednej stronie, słychać klekotanie. Obiektyw jest jak nowy, na gwarancji. Czy naprawią to na żytniej czy trzeba z tym żyć przy tak super focącym obiektywie?
  • RomanS
    Uzależniony
    • 2007
    • 830

W moim nic nie klekocze, pierscienie chodza bardzo plynnie z przyjemnym lekkim oporem. A uzywam go juz przeszlo 1/2 roku. Tak ze radze serwis poki szklo na gwarancji.

Komentarz

• gorniczy

Ja mam luzik w 10-22, ale to luz "technologiczny" - pierścień faktycznie grzechocze jak się potelepie korpusem. Zakładam, że podobnie jest w Twoim modelu - niczemu to nie szkodzi - ten pierścien nie jest na stałe sprzeżony z regulacją ostrości.
      A w Nikkorach 18-70 które są zblizonej konstrukcji (a już napewno podobnego plastiku) telepie się cały wysuwany tubus, a rysują bardzo dobrze...
      Pozdr

Komentarz

• RomanS
        Uzależniony
        • 2007
        • 830

Zamieszczone przez gorniczy
        A w Nikkorach 18-70 które są zblizonej konstrukcji (a już napewno podobnego plastiku) telepie się cały wysuwany tubus, a rysują bardzo dobrze...
        Pozdr
        No tez mi porownanie czy Ty wogole miales w reku C 17-55 f/2.8 IS ?
        A i w C 10-22 tez mi nic nie grzechocze. Ja naprawde radze przynajmniej zadzwonic na Zytnia, przeciez jest gwarancja.

Komentarz

• Max_im
          Uzależniony
          • 2006
          • 668

cześć

u mnie wszystko ok nic nie lata
          dla pewności radzę sprawdzić w serwisie
          ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Avadra_K
            Uzależniony
            • 2006
            • 580

Na razie obiektyw jes super focący, jednak luzy i "klekotanie" nie wróżą nic dobrego. Bież go w kieszeń (o przepraszam w futerał) i smaruj na Żytnią. Teraz masz naprawę za free za chwilę będziesz musiał płacić - możesz też "popracować" nad sprzedawcą i popróbować wymiany na nowy - o ile nie upłynęło za dużo czasu od zakupu

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• lehoo_one

wymieniłem u sprzedawcy. Teraz jest wszystko w klasie!! super ostrzy, nie klekoce , po prostu luzów brak

Komentarz

• RomanS
                Uzależniony
                • 2007
                • 830

Zamieszczone przez lehoo_one
                wymieniłem u sprzedawcy. Teraz jest wszystko w klasie!! super ostrzy, nie klekoce , po prostu luzów brak
                No i tak mowilem ze ma byc. Zabawka ma cieszyc.:-)

Komentarz

• ctz
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 50

W moim egzemplarzu pierścień zoomowania działa z takim dziwnym oporem. Opór ten jest większy w zakresie ogniskowych 17 - 35 przy schodzeniu z 50 do 17. Czy w waszych obiektywach pierścień ten pracuje płynnie, czy też jest opisany przeze mnie efekt??

Komentarz

• zbyszekjan
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 348

U mnie pierścien zoomowania chodzi płynnie w obie strony.
                    pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...