pyłek w obiektywie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andrew
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 39

pyłek w obiektywie

Zauważyłem 3 pyłki pod przednim szkłem w obiektywie Canon EF-S 17-85. Rozumiem, że czyszczenie tylko w serwisie, ale którym? Bardzo proszę Canonierów o radę, do którego serwisu wysłać szkło ze spokojnym sercem. Jeszcze jedno szkło jest na gwarancji.
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

Rozumiem ze te trzy pylki Cie denerwuja ale generalnie za mocno bym sie tym nie przejmowal. Na zdjeciach i tak ich nie bedzie widac. A czy gwarancja obejmuje czyszczenie z zassanych pyłków?
    Zamieszczone przez Andrew
    do którego serwisu wysłać szkło ze spokojnym sercem
    a to jest kilka? Ja slyszalem tylko o tym na Żytniej w Warszawie.
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Andrew
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 39

Faktycznie, na zdjęciach nie mogę dopatrzeć się nawet śladu. Ale tylko kiedy looknę na szkło to sięgam po gruszkę

Komentarz

• ukasz
        Uzależniony
        • 2004
        • 595

Ja bym na Twoim miejscu nigdzie obiektywu nie odsyłał. Pyłki bez znaczenia na zdjęciach, a niestety ten obiektyw uszczelniony nie jest, wiec nawet jak ci go oczyszczą, to niedługo znowu możesz mieć to samo.

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Zamieszczone przez Andrew
          Zauważyłem 3 pyłki pod przednim szkłem(...)
          Odpuść sobie. Pyłki to normalna sprawa i zdarzają się nawet w L-kach. Po co sobie tym głowę zawracać? Na fotkach nic nie zobaczysz, nie ma to wpływu na działanie czegokolwiek w Twoim aparacie. Dodatkowo po co ryzykować spartolenie dobrze skorygowanego szkła? Przez 3 pyłki? Szkoda zachodu.

Komentarz

• Andrew
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 39

Dzięki chłopaki, jak radzicie to tak zrobię.

Komentarz

• Pszczola
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1760

No wlasnie o to chodzi, zebys nic nie robil ;-)
              EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• filip71
                Początki nałogu
                • 2004
                • 250

Ale tylko kiedy looknę na szkło to sięgam po gruszkę
                Gruszki w zimie drogie - zmień na jabłko lub pomarańczę
                Ale na powaznie - tak jak radzą koledzy odpuśc sobie gdyż oprócz twojego zdenerwowania nie ma to zadnego wpływu na jakośc fotek.
                Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3410

Re: pyłek w obiektywie

Że tak napiszę - mucha nie siada Czyli Jak martwa mucha w Canonie EF 70-200 mm f / 2.8L IS II wpływa na jakość obrazu? Ano nijak w przypadku kurzu, ale mucha może już denerwować

I’ve been doing lens stuff for a long time now. Long time. Trust me; it’s hard to remain polite the 843,911th time some newbie goes into hysterics because there’s dust in their lens. Telling them it…

BTW - 1 mucha = 4h roboty ze szkłem
                  Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                  Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• p0m
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 698

Odp: Re: pyłek w obiektywie

Zamieszczone przez candar
                    Że tak napiszę - mucha nie siada Czyli Jak martwa mucha w Canonie EF 70-200 mm f / 2.8L IS II wpływa na jakość obrazu? Ano nijak w przypadku kurzu, ale mucha może już denerwować

I’ve been doing lens stuff for a long time now. Long time. Trust me; it’s hard to remain polite the 843,911th time some newbie goes into hysterics because there’s dust in their lens. Telling them it…

BTW - 1 mucha = 4h roboty ze szkłem
                    ale jak tak wielka mucha dostała się do środka?
                    ebe ebe

Komentarz

• candar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 3410

Re: Odp: Re: pyłek w obiektywie

Zamieszczone przez p0m
                      ale jak tak wielka mucha dostała się do środka?
                      Podobno od tyłu. W ogóle ciekawy temat, bo przecież ELki mają wszędzie uszczelki i tylko jak obiektyw był zdjęty mogła tam wlecieć. Może była w komorze lustra ?
                      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• p0m
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 698

Odp: Re: Odp: Re: pyłek w obiektywie

Podobno od tyłu.

ale 70-200 f2.8 nie ma nieruchomej pierwszej od bagnetu soczewki, tak jak w 70-200 f4? naprawdę nie czaję jak tak duży "przedmiot" się przedostał pomiędzy soczewki. bardziej bym stawiał na jakiś fejk...
                        ebe ebe

Komentarz

• Canonek
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 150

Odp: Re: Odp: Re: pyłek w obiektywie

To nie musi byc fejk. Kiedys widzialem jakiegos owada w Sigmie, bodajze 300 mm. Owad oczywiscie wyzionął ducha, ale wczesniej zaczął robic taki maly kokon.
                          Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
                          inne sprzety

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3410

Re: Odp: Re: Odp: Re: pyłek w obiektywie

Zamieszczone przez p0m

ale 70-200 f2.8 nie ma nieruchomej pierwszej od bagnetu soczewki, tak jak w 70-200 f4? naprawdę nie czaję jak tak duży "przedmiot" się przedostał pomiędzy soczewki. bardziej bym stawiał na jakiś fejk...
                            ta, jasne...
                            zawsze wszystko fejk

w tekście wyraźnie napisali, że możliwe iż do środka dostała się jakimś sposobem od tyłu przez szczelinę jako zarodek "i wykluła się w środku" - szczerze mówiąc innej możliwości nie widzę

Komentarz

• p0m
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 698

Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: pyłek w obiektywie

w tekście wyraźnie napisali, że możliwe iż do środka dostała się jakimś sposobem od tyłu przez szczelinę jako zarodek "i wykluła się w środku" - szczerze mówiąc innej możliwości nie widzę
                              nie czytałem dokładnie tekstu, ale faktycznie, to może być możliwe w taki sposób, jaki wymieniłeś.
                              ebe ebe

Komentarz

Pracuję...