GO i crop

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mathom
    Początki nałogu
    • 2007
    • 428

GO i crop

Witam, pytanie może głupie, ale po ekstensywnej lekturze forum trochę zgłupiałem w kwesti GO na cropie. Na zdrowy rozum GO dla szkła np. 200mm powinna być taka sama na FF i na cropie. Z lektury niektórych postów wynika, że jednak na cropie odpowiada 320mm.

Jak to w końcu jest ?
    FF + L
    Moje stocki
    Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Najlepiej, jak sobie policzysz tutaj: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Powinno Ci się rozjaśnić.

Komentarz

• mathom
      Początki nałogu
      • 2007
      • 428

Czyli jednak... a wydawało mi się że crop to po prostu wycinek pełnej klatki i GO się tutaj nie zmieni. Jak rozumiem, wchodzi też w grę inna odległość obiektywu od matrycy ?
      FF + L
      Moje stocki

Komentarz

• Wats0n
        Uzależniony
        • 2006
        • 996

Zamieszczone przez mathom
        Jak rozumiem, wchodzi też w grę inna odległość obiektywu od matrycy ?
        Że co? Ten parametr jest stały w danym systemie, bez względu na wielkość klatki.
        Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• mathom
          Początki nałogu
          • 2007
          • 428

To dlaczego na cropie przy zadanej ogniskowej zmienia się GO ? Sorka za może lamerskie pytania
          FF + L
          Moje stocki

Komentarz

• mkwiek
            Uzależniony
            • 2006
            • 862

był już temat o tym na forum. Pełna klatka ma inne GO niż crop. wiele osób, które przeszły z 20d itp na 5D Ci to potwierdzi. ja z własnych praktyk jeszcze potwierdzić nie mogę
            I am FX

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez mathom
              Czyli jednak... a wydawało mi się że crop to po prostu wycinek pełnej klatki i GO się tutaj nie zmieni. Jak rozumiem, wchodzi też w grę inna odległość obiektywu od matrycy ?
              W gre wchodzi parametr o nazwie krążek rozproszenia, który jest inny na matrycach z cropem a inny na pelnoklatkowych a jeszcze inny w srednim czy wielkim formacie.

Bibliografia:
              http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18967
              http://canon-board.info/showthread.php?t=9891

Komentarz

• panczo
                Coś już napisał
                • 2006
                • 96

Jak sama nazwa wskazuje crop to wycinek więc aby objąć ten sam frangent co na FF musisz się cofnąć a więc zwiększa się go. Tu jest cały sekret tego fantu.

http://fotopolis.pl/index.php?n=5251 <-- miłego czytania

EDIT
                o kurcze, Vitez był szybszy
                "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Komentarz

• mathom
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 428

Dzięki wielkie
                  FF + L
                  Moje stocki

Komentarz

• adalbert
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 353

Przejrzyj tę stronę:

Znajdziesz tam obrazowe porównanie głębi ostrości dla obiektywu 24-105L na 5d i 30d - ta sama przysłona, ten sam kadr - miłej analizy

Komentarz

• Misiaque
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 392

To w sumie pocieszające, jeśli dobrze rozumiem, dla tego samego pola widzenia wzrost głębi ostrości dla mniejszej klatki - spowodowany używaniem obiektywu o mniejszej ogniskowej - jest częściowo (w sumie w dość małym stopniu, ale jednak) kompensowany przez silniejsze powiększanie? Niewiele to zmienia, ale zawsze warto wiedzieć.

Z tego co zauważyłem przy tym kalkulatorze, jednak nie jest tak, że obiektyw 200 mm założony na aparat o klatkce APS-C będzie dawał głębię ostrości taką jak 320 mm założony na 35 mm. Oznaczałoby to wszak, że głębia ostrości zależy od kąta widzenia obiektywu (200mm na APS-C i 320 mm na 35mm to ten sam kąt widzenia), co dawałoby nam taką samą kontrolę nad głębią ostrości choćby w cyfrowych komptaktach, co prawdą w żaden sposób (niestety) nie jest, z kolei obiektywy aparatów wielkoformatowych nie potrzebowałyby wartości przysłon w rodzaju 64. Jednak największy udział w sprawie głębi ostrości ma ogniskowa.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Zamieszczone przez Misiaque
                        dla tego samego pola widzenia wzrost głębi ostrości dla mniejszej klatki - spowodowany używaniem obiektywu o mniejszej ogniskowej - jest częściowo (w sumie w dość małym stopniu, ale jednak) kompensowany przez silniejsze powiększanie?
                        Dokładnie tak jest
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Prosze o kontynuowanie w ktoryms z podanych watkow - najlepiej w tym nowszym.

Komentarz

Pracuję...