Canon 30D - problem z ISO 3200

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • solti
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

Canon 30D - problem z ISO 3200

Mam problem. Posiadam półtoramiesięczny 30D. Po ok. 2 tygodniach od zakupu zauważyłem 3 plamy występujące na wszystkich zdjęciach. Po pewien czas trwających próbach czyszczenia matrycy odesłałem sprzęt na Żytnią. Plamy te okazały się paprochami znajdującymi się między filtrem a matrycą. W piątek dostałem info, że sprzęt naprawiony. Kiedy zadzwoniłem dowiedzieć się, co zostało zrobione. Dowiedziałem się, że wymieniono matryce na nową Byłem zszokowany, niemniej myślę sobie - nic to!:grin: Mógłbym się wcześniej założyć, że filtr można zdemontować i brud usunąć. Ale w końcu nie ja za to płacę - sprzęt na gwarancji - więc postanowiłem się nie przejmować. Dzisiaj dostarczono do mnie sprzęt kurierem. Zacząłem go testować. Po tamtych paprochach ani śladu. Ale pojawił sie inny problem
    Nie działa ISO 3200! Tzn. można je niby włączyć (po wcześniejszym ustawieniu w custom functions), ale wtedy zdjęcia wychodzą całe czarne. Zupełnie jakbym fotografował z dekielkiem założonym na obiektyw. Na pozostałych czułościach aparat zachowuje się normalnie. Ma ktoś jakiś pomysł, co jest grane? Pomóżcie! Nie mam już siły ponownie odsyłać aparatu do serwisu:sad:
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl
  • moregun
    Początki nałogu
    • 2006
    • 351

no cóż musisz sie najpierw porzadnie wkurzyć (a nie zniechecać) i zadzwonic na Żytnią opowiedzieć im jak i co i troche im wygarnąć. na forum sa chlopaki ktorzy maja doswiadczenie z nimi i moze3 cos lepszego doradza ale zacznij od telefonuy i badz stanowczy. niech przyjmuja sprzet na własny koszt i naprawiaja jeszcze raz.

Komentarz

• solti
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1159

Zamieszczone przez moregun
      niech przyjmuja sprzet na własny koszt i naprawiaja jeszcze raz.
      Dzięki Moregun. Zacząłem od zresetowania ustawień aparatu. Później wyciągnąłem i włożyłem po kilkunastu sekundach ponownie baterię. Nic nie pomogło.
      Kolejnym krokiem był oczywiście telefon na Żytnią. Pani bardzo miło wysłuchała tego, co miałem do powiedzenia i poszła naradzić się z serwisantem. Odpowiedź była taka, że pierwszy raz spotykają się z takimi objawami i proszą o ponowne wysłanie do nich aparatu, oczywiście na ich koszt (sprzęt na gwarancji).
      Tyle tylko, że jak pomyślę o tym, że przez kolejne 2 tygodnie mam zostać bez aparatu, to mi się źle robi
      Mimo wszystko liczę, że może ktoś zetknął się już z czymś podobnym i zna na to jakiś trik.
      Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
      galeria.solti.pl

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

ja znam tylko trik , jak zrobić by na innych czułościach było tak, jak na 3200
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Bonku5
          Początki nałogu
          • 2006
          • 280

To średnio zaczęła ci się przygoda z trzydziestką :/ Pewnie zostaje użeranie się z serwisem...

Komentarz

• franker
            Początki nałogu
            • 2007
            • 305

Zamieszczone przez solti
            Mam problem. Posiadam półtoramiesięczny 30D. Po ok. 2 tygodniach od zakupu zauważyłem 3 plamy występujące na wszystkich zdjęciach. Po pewien czas trwających próbach czyszczenia matrycy odesłałem sprzęt na Żytnią. Plamy te okazały się paprochami znajdującymi się między filtrem a matrycą. W piątek dostałem info, że sprzęt naprawiony. Kiedy zadzwoniłem dowiedzieć się, co zostało zrobione. Dowiedziałem się, że wymieniono matryce na nową Byłem zszokowany, niemniej myślę sobie - nic to!:grin: Mógłbym się wcześniej założyć, że filtr można zdemontować i brud usunąć. Ale w końcu nie ja za to płacę - sprzęt na gwarancji - więc postanowiłem się nie przejmować. Dzisiaj dostarczono do mnie sprzęt kurierem. Zacząłem go testować. Po tamtych paprochach ani śladu. Ale pojawił sie inny problem
            Nie działa ISO 3200! Tzn. można je niby włączyć (po wcześniejszym ustawieniu w custom functions), ale wtedy zdjęcia wychodzą całe czarne. Zupełnie jakbym fotografował z dekielkiem założonym na obiektyw. Na pozostałych czułościach aparat zachowuje się normalnie. Ma ktoś jakiś pomysł, co jest grane? Pomóżcie! Nie mam już siły ponownie odsyłać aparatu do serwisu:sad:
            miałęm to samo- czyli czyszczenie pod filtrem
            wymienili ci matrycę, ponieważ ja spiep#@yli - mówił mi serwisant, że mogą mi wymienic matryce jak ktoś pod filtrem coś z nią zrobi, ale tego nie zrobili

myślę że wyslij aparat na Zytnią i pozniej bedizesz miał spokoj i nie bedzei cie dreczyć to iso 3200

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

olej to ISO3200, przecież to forsowane programowo 1600 +1EV, możesz sobie w DPP zrobić z RAW i wyjdzie dokładnie to samo :-)
              Digart

Komentarz

• trampek
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1546

Zamieszczone przez MMM
                olej to ISO3200, przecież to forsowane programowo 1600 +1EV, możesz sobie w DPP zrobić z RAW i wyjdzie dokładnie to samo :-)
                No troszke przesada . Jest! ma dzialac!
                R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez trampek
                  No troszke przesada . Jest! ma dzialac!
                  Wiadomo, ale póki jest sezon na zdjęcia to sobie można odpuścić chwilowo i wysłać na 2 tygodnie do serwisu dopiero za pół roku.
                  Digart

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez MMM
                    Nie wyjdzie to samo bo z iso3200 +2 EV mozesz miec 1600 +3 EV 8) .

Komentarz

• hyzop
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 413

Zamieszczone przez MMM
                      Niczego nie olewaj, ma działać, uszkodzenia się nie biąrą ot tak sobie, pewnie jak byś się wgłebił we wszystkie funkcje, to coś jeszcze pewnie nie działa.

Komentarz

• solti
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1159

Dzięki Panowie!

MMM --> mógłbym to olać, tylko po sprzęcie kosztującym jednak nie małe pieniądze oczekuje sie jednak, żeby był w pełni sprawny. Tym bardziej, jak kupuje się nówkę sztukę, a nie sprzęt używany. Trampek ma rację. Nie będę czekał do końca sezonu, tym bardziej, że tym razem to serwis coś schrzanił i chcę kuć żelazo póki gorące. Rozmawiałem już z nimi o tym przez telefon. Powołam się na rozmowę, załączę skan poprzedniego przyjęcia do serwisu i ślę na Żytnią.

franker --> tak się złożyło, że za pierwszym razem aparat oddawałem do serwisu osobiście (akurat byłem w Wawie) i już przy samym przyjęciu zostałem poinformowany, że oni nie mają warunków do ściągania filtra z matrycy, bo nie mają komory próżniowej. Troszkę mnie to jednak zdziwiło, ponieważ choćby na tym forum czytałem, że jednak robili już takie rzeczy

hyzop --> boję się, żebyś nie miał racji. Faktycznie mogło zepsuć się coś jeszcze. To ISO 3200 to odkryłem w sumie dosyć przypadkowo. W końcu codziennie się tego nie używa. Mam tylko nadzieję, że tym razem aparat wróci już z serwisu w 100% sprawny:-|
                        galeria.solti.pl

Komentarz

• banan82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1165

solti no i jak z tym 3200 w koncu?
                          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                          Crazy Apple Fanboy
                          Ex Linux User