Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak już wcześniej pisałem chciałbym kupic jakiś szeroki kąt do mojej 10-ki
Niestety w chwili obecnej mam raczej mało kasy i wybór zawężam do 3 propozycji:
1 - tamron 19-35 f/3.5-4.5 za 800 zł
2 - tokina 19-35 f/3.5-4.5 za 800 zł
3 - sigma 18-50 f.3.5-5.6 za 500 zł
Nie oczekuję żadnych rewelacji, ma to być obiektyw do landszaftów, głównie.
Jak możecie to pomóżcie
Jak uzbieram kasiorki to kupię 17-40 L albo tamrona 17-35 XR Di albo coś innego. Ale na razie to odległa perspektywa.
Jakość optyczna obiektywów 1 i 2 jest podobna czyli bardzo średnia (tak to przynajmniej wynika z oceny PHOTOZONE) . Swoje najwyższe osiągi uzyskują przy przymknięciu do f/8 - f/11.
Skoro tak, to należy zwrócić uwagę na inne elementy, które wnoszą jakąś wartość dodaną np. zwróć uwagę, że Tokina jest solidniej zbudowana (i cięższa) niż Tamron ale... z Tamronem dostajesz osłonę przeciwsłoneczną w komplecie a z Tokiną nie. Poza tym obydwa mają rozmiar 77mm (drogawe filtry).
O Sigmie Vitez napisał sporo w dziale "Testy sprzętu". Nie znam tego szkła ale z jego opisu wynika, że Sigma jest porównywalna z kitem pod względem jakości optycznej ale za to solidniej zbudowana i ma bardziej uniwersalny zakres zooma w porównaniu z 1 i 2. Dostarczana z osłoną w komplecie i ma rozmiar 58mm. No i oczywiście cenka...
też bym wybrał kita
mój egzemplaż został kupiony razem z body w USA, bo nie było innej opcji i miał od razu pójść na sprzedaż. Ale tak mi się spodobał, że dopóki nie uzbieram na 16-35 nie zamienię go na nic innego.
Jeśli trafisz na dobry egzemplaż, naprawdę możesz być zadowolony z kita
A ja do 10D tez bym bral Sigme 18-50 3.5-5.6 8) . Z tym pilowaniem EF-S to roznie ludziom wychodzi ale to i tak dosc nieprzyjemny w uzyciu obiektyw, o ktorego balem sie przy kazdym dotyku ze sie rozleci. Sigma, mimo odrobine wyzszej ceny jest po prostu bardziej przyzwoita 8) .
W przyszlym tygodniu swojej juz nie bede potrzebowal a jest w bdb stanie - napisz PW jesli dasz sie skusic - na pewno ponizej 500zl
A ja do 10D tez bym bral Sigme 18-50 3.5-5.6 8) . Z tym pilowaniem EF-S to roznie ludziom wychodzi
Tam się nic nie piłuje tylko wymienia się plastik w środku bagnetu. Plastik wkładany jest na zatrzaski i nawet nie trzeba nic rozkręcać.
Zamieszczone przez Vitez
ale to i tak dosc nieprzyjemny w uzyciu obiektyw, o ktorego balem sie przy kazdym dotyku ze sie rozleci. Sigma, mimo odrobine wyzszej ceny jest po prostu bardziej przyzwoita 8) .
No sorry Vitez ale chyba bardzo dawno nie widziałeś (nie miałeś w ręku) tego obiektywu. Ja z 300D zrobiłem nim masę zdjęć i jakoś ani się nie rozpadał, ani nie sprawiał wrażenia że się rozpadnie. Niestety nie mogę go porównać z Sigmą bo jej nigdy nie miałem, ale po Twoim opisie to mam wrażenie że to musi być fest cegła
...teraz powinienem napisać, że mam kita na sprzedaż , ale niestety nie mam :P
Tylko teoretyczne tzn rozbierałem bagnet innego obiektywu. Wygląda to tak, że bagnet składa się z 3 pierścieni:
1. bagnet właściwy tzn pierścień z wypustami zaczepiającymi o wpusty w aparacie
2. pierścień przy złączu elektronicznym
3. czasem dodatkowy wokół wewnętrznej soczewki
przeróbka polega na pozyskaniu z innego (najlepiej uszkodzonego) obiektywu pierścienia 2, i wymianie go w kicie. Gdzieś w necie są nawet zdjęcia tej operacji
[ Dodano: 10-03-2005, 20:33 ]
aaa jeszcze jedno, z tego co się orientuję to najlepiej do podmianki wziąć obiektyw z plastikowym bagnetem
]
niedawno na allegro widzialem 18-55 wlasnie z metalowym bagnetem jak zapewnial sprzedawca wszystko dzialalo w 100% :wink:
...ale wtedy trzeba wymienić cały bagnet, a mocowanie bagnetu do korpusu jest różne w różnych obiektywach. Wiąże się to też z rozkręcaniem obiektywu, co prawda tylko z tyłu, ale zawsze, natomiast metoda którą ja przedstawiłem polega tylko na wyhaczeniu jednego pierścienia i przełożeniu go. Ale najważniejsze - to tylko (tak jak napisałem) teoria, praktycznie tego nie robiłem.
a moze daloby sie wyjac calkowicie ten pierscien, ktory przeszkadaz w przykreceniu obiektywu?
Tylko pewnie jakis luz by sie zrobil i dlatego mowisz o wymianie.
[ Dodano: 10-03-2005 ]
a tak wracajac do tematu, to czy nie taniej wyjdzie jakis szeroki kat na m42?
AF to chyba nie za wielki plus jest przy takiej glebi ostrosci. No chyba ze zalezy Ci na zoomie, ale znowu przy tym zakresie ogniskowcyh to zoom nozny chyba sie sprawdzi.
przy takim zakresie ogniskowych imho zoom nożny często jest nie do wykonania, tzn. chcesz złapać jakiś krajobraz, a odejście dalej wiązałoby się z odejściem np. o 1km... Ponadto przerysowania są istotnie inne przy 20 i 50mm. Tego zoom nożny nie nadrobi (no, chyba ze bedziesz cropował potem). Ale zestaw manualny 20 + 50/1.8 już byłby ciekawy.
No sorry Vitez ale chyba bardzo dawno nie widziałeś (nie miałeś w ręku) tego obiektywu. Ja z 300D zrobiłem nim masę zdjęć i jakoś ani się nie rozpadał, ani nie sprawiał wrażenia że się rozpadnie.
No sorry ale chyba brak ci tolerancji wobec cudzego zdania :P . Dosc niedawno oraz wiele razy bawilem sie tym szklem, zarowno sam jak i znajomi maja 300D z kitem itp. Ja mam swoje wrazenie i tylko je opisalem - wcale nie kaze tobie miec takiego wrazenia wiec nie musisz az tak bardzo negowac mojego wrazenia. Mamy po prostu inne wymagania zapewne :P .
Zreszta jutro dotrze do mnie 20D z kitem to na nowo zapoznam sie z wrazeniami i bede mial oba te obiektywy (i oba mi niepotrzebne ) - jak ktos z Warszawy chce oba na raz pomacac to zapraszam.
Komentarz