Tani szeroki kat

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robson
    Bywalec
    • 2005
    • 228

Tani szeroki kat

Jak już wcześniej pisałem chciałbym kupic jakiś szeroki kąt do mojej 10-ki
    Niestety w chwili obecnej mam raczej mało kasy i wybór zawężam do 3 propozycji:
    1 - tamron 19-35 f/3.5-4.5 za 800 zł
    2 - tokina 19-35 f/3.5-4.5 za 800 zł
    3 - sigma 18-50 f.3.5-5.6 za 500 zł

Nie oczekuję żadnych rewelacji, ma to być obiektyw do landszaftów, głównie.
    Jak możecie to pomóżcie

Jak uzbieram kasiorki to kupię 17-40 L albo tamrona 17-35 XR Di albo coś innego. Ale na razie to odległa perspektywa.

Pozdrawiam
    Robert

moje fotki --->www.robson.deviantart.com
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

A nie uwzględniasz canonowskiego kita za 300 zł.? Po spiłowaniu będzie Ci działał z 10D a jeszcze Ci zostanie trochę kaski

Komentarz

• robson
      Bywalec
      • 2005
      • 228

Zastanawiałem się nad nim, ale ma podobno straszną aberrację chromatyczną i soczewki z plastiku

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez robson
        ...soczewki z plastiku
        no cos Ty ...one sa z ryzu a wyprodukowano go w chinach
        skad masz takie informacje?
        co do CA to imo nie ma tragedii.

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Jakość optyczna obiektywów 1 i 2 jest podobna czyli bardzo średnia (tak to przynajmniej wynika z oceny PHOTOZONE) . Swoje najwyższe osiągi uzyskują przy przymknięciu do f/8 - f/11.
          Skoro tak, to należy zwrócić uwagę na inne elementy, które wnoszą jakąś wartość dodaną np. zwróć uwagę, że Tokina jest solidniej zbudowana (i cięższa) niż Tamron ale... z Tamronem dostajesz osłonę przeciwsłoneczną w komplecie a z Tokiną nie. Poza tym obydwa mają rozmiar 77mm (drogawe filtry).

O Sigmie Vitez napisał sporo w dziale "Testy sprzętu". Nie znam tego szkła ale z jego opisu wynika, że Sigma jest porównywalna z kitem pod względem jakości optycznej ale za to solidniej zbudowana i ma bardziej uniwersalny zakres zooma w porównaniu z 1 i 2. Dostarczana z osłoną w komplecie i ma rozmiar 58mm. No i oczywiście cenka...

Może to Ci w czymś pomoże...

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

też bym wybrał kita
            mój egzemplaż został kupiony razem z body w USA, bo nie było innej opcji i miał od razu pójść na sprzedaż. Ale tak mi się spodobał, że dopóki nie uzbieram na 16-35 nie zamienię go na nic innego.

Jeśli trafisz na dobry egzemplaż, naprawdę możesz być zadowolony z kita
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

A ja do 10D tez bym bral Sigme 18-50 3.5-5.6 8) . Z tym pilowaniem EF-S to roznie ludziom wychodzi ale to i tak dosc nieprzyjemny w uzyciu obiektyw, o ktorego balem sie przy kazdym dotyku ze sie rozleci. Sigma, mimo odrobine wyzszej ceny jest po prostu bardziej przyzwoita 8) .
              W przyszlym tygodniu swojej juz nie bede potrzebowal a jest w bdb stanie - napisz PW jesli dasz sie skusic - na pewno ponizej 500zl

Komentarz

• Cychol
                Początki nałogu
                • 2005
                • 398

Zamieszczone przez Vitez
                A ja do 10D tez bym bral Sigme 18-50 3.5-5.6 8) . Z tym pilowaniem EF-S to roznie ludziom wychodzi
                Tam się nic nie piłuje tylko wymienia się plastik w środku bagnetu. Plastik wkładany jest na zatrzaski i nawet nie trzeba nic rozkręcać.

Zamieszczone przez Vitez
                ale to i tak dosc nieprzyjemny w uzyciu obiektyw, o ktorego balem sie przy kazdym dotyku ze sie rozleci. Sigma, mimo odrobine wyzszej ceny jest po prostu bardziej przyzwoita 8) .
                No sorry Vitez ale chyba bardzo dawno nie widziałeś (nie miałeś w ręku) tego obiektywu. Ja z 300D zrobiłem nim masę zdjęć i jakoś ani się nie rozpadał, ani nie sprawiał wrażenia że się rozpadnie. Niestety nie mogę go porównać z Sigmą bo jej nigdy nie miałem, ale po Twoim opisie to mam wrażenie że to musi być fest cegła

...teraz powinienem napisać, że mam kita na sprzedaż , ale niestety nie mam :P
                pozdrawiam

Komentarz

• gonzo44
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1304

Zamieszczone przez Cychol
                  Tam się nic nie piłuje tylko wymienia się plastik w środku bagnetu. Plastik wkładany jest na zatrzaski i nawet nie trzeba nic rozkręcać.
                  Wymienia sie na co? Jezeli masz jakies doswiadczenie to sie nim podziel.
                  Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Cychol
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 398

Tylko teoretyczne tzn rozbierałem bagnet innego obiektywu. Wygląda to tak, że bagnet składa się z 3 pierścieni:
                    1. bagnet właściwy tzn pierścień z wypustami zaczepiającymi o wpusty w aparacie
                    2. pierścień przy złączu elektronicznym
                    3. czasem dodatkowy wokół wewnętrznej soczewki

przeróbka polega na pozyskaniu z innego (najlepiej uszkodzonego) obiektywu pierścienia 2, i wymianie go w kicie. Gdzieś w necie są nawet zdjęcia tej operacji

[ Dodano: 10-03-2005, 20:33 ]
                    aaa jeszcze jedno, z tego co się orientuję to najlepiej do podmianki wziąć obiektyw z plastikowym bagnetem
                    pozdrawiam

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

z tego co się orientuję to najlepiej do podmianki wziąć obiektyw z plastikowym bagnetem
                      niedawno na allegro widzialem 18-55 wlasnie z metalowym bagnetem jak zapewnial sprzedawca wszystko dzialalo w 100% :wink:

Komentarz

• Cychol
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 398

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
                        ]
                        niedawno na allegro widzialem 18-55 wlasnie z metalowym bagnetem jak zapewnial sprzedawca wszystko dzialalo w 100% :wink:
                        ...ale wtedy trzeba wymienić cały bagnet, a mocowanie bagnetu do korpusu jest różne w różnych obiektywach. Wiąże się to też z rozkręcaniem obiektywu, co prawda tylko z tyłu, ale zawsze, natomiast metoda którą ja przedstawiłem polega tylko na wyhaczeniu jednego pierścienia i przełożeniu go. Ale najważniejsze - to tylko (tak jak napisałem) teoria, praktycznie tego nie robiłem.
                        pozdrawiam

Komentarz

• gonzo44
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1304

a moze daloby sie wyjac calkowicie ten pierscien, ktory przeszkadaz w przykreceniu obiektywu?
                          Tylko pewnie jakis luz by sie zrobil i dlatego mowisz o wymianie.

[ Dodano: 10-03-2005 ]
                          a tak wracajac do tematu, to czy nie taniej wyjdzie jakis szeroki kat na m42?
                          AF to chyba nie za wielki plus jest przy takiej glebi ostrosci. No chyba ze zalezy Ci na zoomie, ale znowu przy tym zakresie ogniskowcyh to zoom nozny chyba sie sprawdzi.
                          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

przy takim zakresie ogniskowych imho zoom nożny często jest nie do wykonania, tzn. chcesz złapać jakiś krajobraz, a odejście dalej wiązałoby się z odejściem np. o 1km... Ponadto przerysowania są istotnie inne przy 20 i 50mm. Tego zoom nożny nie nadrobi (no, chyba ze bedziesz cropował potem). Ale zestaw manualny 20 + 50/1.8 już byłby ciekawy.
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

No sorry Vitez ale chyba bardzo dawno nie widziałeś (nie miałeś w ręku) tego obiektywu. Ja z 300D zrobiłem nim masę zdjęć i jakoś ani się nie rozpadał, ani nie sprawiał wrażenia że się rozpadnie.
                              No sorry ale chyba brak ci tolerancji wobec cudzego zdania :P . Dosc niedawno oraz wiele razy bawilem sie tym szklem, zarowno sam jak i znajomi maja 300D z kitem itp. Ja mam swoje wrazenie i tylko je opisalem - wcale nie kaze tobie miec takiego wrazenia wiec nie musisz az tak bardzo negowac mojego wrazenia. Mamy po prostu inne wymagania zapewne :P .
                              Zreszta jutro dotrze do mnie 20D z kitem to na nowo zapoznam sie z wrazeniami i bede mial oba te obiektywy (i oba mi niepotrzebne ) - jak ktos z Warszawy chce oba na raz pomacac to zapraszam.

Komentarz

Pracuję...