Tulipan do 70-200 f.4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rocker

Tulipan do 70-200 f.4

Witam

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaki osłonę tulipanową można założyć na 70-200 f.4 zamiast doniczki, pod matrycę APS-C? Słyszałem że doniczka na cropie nie spełnia swojego zadania. A tulipanowa będzie?

Pozdrawiam

P.S. Szukałem tematu na forum ale nie znalazłem konretnej odpowiedzi jaką osłonę mozna zastosować.
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez Rocker
    Witam

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaki osłonę tulipanową można założyć na 70-200 f.4 zamiast doniczki, pod matrycę APS-C? Słyszałem że doniczka na cropie nie spełnia swojego zadania. A tulipanowa będzie?
    Szukaj od obiektywów o ogniskowej zbliżonej do 70*1.6 = 112mm.
    Digart

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

jak to nie spełnia zadania ? Rozumiem, że tulipan do 17-40 na cropie może nie spełniać swojego zadania, ale doniczka w 70-200 ??
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez Rocker
        Witam

To chyba coś źle słyszałeś... Ta osłona na cropie jest "za duża" i wystarczyła by mniejsza, natomiast wysłania przednią soczewkę tak samo dobrze jak i tulipan od 70-200 f/2.8... Chyba że zależy Ci na wyglądzie...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Rocker

Zamieszczone przez Krzychu
          To chyba coś źle słyszałeś... Ta osłona na cropie jest "za duża" i wystarczyła by mniejsza, natomiast wysłania przednią soczewkę tak samo dobrze jak i tulipan od 70-200 f/2.8... Chyba że zależy Ci na wyglądzie...
          Sugerowałem się tym co przeczytałem na tym forum... Widać były to "bzdury". A swoją drogą na wyglądzie mi nie zależy i tak trudno nie rzucać się w oczy z tym obiektywem

Komentarz

• Bingant
            Uzależniony
            • 2006
            • 507

Mnie tam bardziej podoba się tulipan. Spodziewałem się, że w wersji z IS dają nową osłonę tulipanową. Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego wersja 2.8 ma tulipana a 4 doniczkę? Pytałem o to kilka razy na forum i nikt nie zna racjonalnego uzasadnienia takiego podziału. Swoją drogą bardzo mnie to ciekawi.
            6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Ci co płacą więcej za obiektyw mają ładniejszą osłonę dzięki której są łatwo odróżniani od posiadaczy popularnego i stosunkowo taniego 70-200 f/4... ;-)
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• Bingant
                Uzależniony
                • 2006
                • 507

Na "chłopski rozum" można przyjąć takie założenie, aleeeeeeeee interesuje mnie czy jest jakaś widoczna na zdjęciach różnica pomiędzy tymi osłonami?
                6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• janmar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3468

Nie pamietam żródła ale gdzies czytałem ze zalezy to od tego czy obiektyw "widzi" obraz jako elipse ułożona mniej wiecej poziomo, czy tez zbliżony do koła.Z tego wynika fakt że w doniczce podcieto boki na godz 9 i 15
                  gdyby nie to na bokach powstałyby winiety.Równiez gdy obiektyw kreci mordka,musi miec doniczkę bo tulipan w pewnych ustawieniach winietowałby.O ile ze wzgledu na cropa obiektywom nie z rodziny E-FS byc może można zaciesnic osłonę ,to przechodzenie tulipan-doniczka i odwrotnie nie jest własciwe.Wszak osłona nie jest do ozdoby.Pozdrawiam
                  Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

Pracuję...