Studiować fotografię, ale gdzie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arek Piekarz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 334

Studiować fotografię, ale gdzie?

Skończyłem już szkołę i chciałbym wybrać się na jakieś studia fotograficzne w Polsce. Znam stronę ze spisem większych szkół foto w Polsce, ale wybór jest bardzo duży, a nie wiem, na jakim poziomie one uczą. Miasto nie jest najważniejsze, choć najlepsze byłyby studia dzienne blisko Jeleniej Góry / Wrocławia ;-) Czy ktoś właśnie studiuje fotografię i może podzielić się wrażeniami? Czy warto kształcić się w tym kierunku? (uprzedzając pytania - tak, skorzystałem z wyszukiwarki, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

ja się na tym zupełnie nie znam, ale najsłynniejsza chyba szkoła to Łódzka Filmówka, jest tam wydział fotografii.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• jdw
      Bywalec
      • 2005
      • 139

jeśli dzienne magisterskie 5-letnie, to w polsce tylko ASP w poznaniu i w Łódzkiej filmówce. Średnio max 10 osób na roku, ale komfort nauki w takiej grupie chyba nie trzeba opisywać. trochę inne są profile obydwu tych szkół, inne egzaminy itp. jak chcesz jakieś bliższe info to wal na priv
      Ostatnio edytowany przez jdw; 1580.

Komentarz

• Saurus
        Początki nałogu
        • 2006
        • 269

Ja chcę spróbować się dostać do łódzkiej filmówki, ale trochę martwi mnie fakt że w tym roku studia fotograficzne są tam wymieniane jako zaoczne, ciekawe co za rok :/
        Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
        "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• dj_zibi
          Uzależniony
          • 2007
          • 541

Panowie jedno pytanie Jestem na politechnice i raczej robota po tym pewna a jak z fotografią?
          Moja strona

Komentarz

• czajna
            Początki nałogu
            • 2005
            • 401

Zamieszczone przez Saurus
            Ja chcę spróbować się dostać do łódzkiej filmówki, ale trochę martwi mnie fakt że w tym roku studia fotograficzne są tam wymieniane jako zaoczne, ciekawe co za rok :/
            Dziwne bo na stronie http://www.filmschool.lodz.pl/index.htm w zakładce rekrutacja są to niby jednolite, 5-letnie studia magisterskie, stacjonarne...
            A jak Arek chcesz jeszcze składać tam papiery to raczej ciężko bo termin mają do 31 maja... :/

Komentarz

• jdw
              Bywalec
              • 2005
              • 139

są w łodzi w tym roku normalnie 5 letnie mgr stacjonarne i nic się nie zapowiada żeby nie było w przyszłości. studiuję własnie na tym więc info pewne

Komentarz

• Saurus
                Początki nałogu
                • 2006
                • 269

To dziwne, bo na stronie Wyższe Studium Fotografii jest w zakładce "Studia Zaoczne" a jest tam także napisane:
                "Studia 2-stopniowe: 3-letnie studia I-go stopnia i 2-letnie II-go stopnia, niestacjonarne."
                Ale naprawdę mam nadzieję że macie rację.

@jdw - miałem na myśli tegoroczną rekrutację, a ty chyba już tam jeden rok masz za sobą czy źle zrozumiałem? Mnie to czeka za rok.
                Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Komentarz

• czajna
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 401

Ale to jest na zeszły reok z tego co widze, a na ten napisane jest:
                  VII. FOTOGRAFIA

Jednolite, 5-letnie studia magisterskie, stacjonarne

tel: 0 42 63 45 853

Informacji o wymaganych dokumentach, konsultacjach i terminach egzaminów szukaj wyżej

Studia na Wydziale Operatorskim i Realizacji Telewizyjnej w specjalności fotografia są pięcioletnimi stacjonarnymi studiami magisterskimi i ich podstawowym celem jest nauka formułowania własnych wypowiedzi artystycznych oraz doskonalenie umiejętności zawodowych związanych z profesjonalnym tworzeniem obrazów fotograficznych.

W trakcie studiów słuchacze zdobywają i rozwijają umiejętności formułowania własnych wypowiedzi artystycznych. Program kształcenia umożliwia poznanie i opanowanie procesu twórczego w fotografii klasycznej, kreacyjnej, użytkowo-reklamowej.
                  Poznanie wybranych zagadnień z estetyki pozwoli studentom zrozumieć istotę procesu tworzenia obrazu fotograficznego. Przedmioty poświęcone wiedzy techniczno-technologicznej, uzupełnione zagadnieniami dotyczącymi kompozycji, projektowania graficznego, scenografii, aranżacji planu fotograficznego, historii fotografii - przygotowują przyszłego absolwenta do podejmowania pracy
                  w agencjach fotograficznych, prasie, wydawnictwach czy galeriach fotograficznych.
                  Studia kończy egzamin dyplomowy, na który składa się prezentacja pracy praktycznej w postaci cyklu fotografii, pokazu multimedialnego czy instalacji oraz przygotowanie i obrona teoretycznej pracy magisterskiej.

Warunkiem przystąpienia do egzaminu wstępnego jest złożenie:
                  wymienionych w informatorze dokumentów
                  teczki twórczości własnej kandydata, która winna zawierać:
                  dorobek fotograficzny
                  ( prace w formacie minimum 24 x 30 cm. w ilości: 10 do 20 zdjęć)
                  dwa zadania fotograficzne:
                  Poetyka podróży: przypadkowość postoju, niepewność noclegu.
                  Twórcza sfera aktywności człowieka.

( każde z zadań winno zawierać cykl zdjęć fotograficznych czarno-białych
                  - do 10 sztuk, w formacie 18x24 cm ( wraz z negatywami )
                  wniesienie opłaty egzaminacyjnej 130 zł.

Termin składania dokumentów i teczek twórczości własnej do 31 maja 2007 roku.

Konsultacje dla kandydatów ( prace fotograficzne )

- od 13 marca do 29 maja 2007 we wtorki w godzinach 1500 - 1700
                  Sekretariat Fotografii budynek H parter

Przebieg i zakres egzaminu wstępnego.

Egzamin wstępny w specjalności FOTOGRAFIA składa się z dwóch etapów, z których pierwszy jest etapem eliminacyjnym, natomiast drugi jest egzaminem konkursowym.

I. ELIMINACJA

Kandydaci w I etapie są oceniani na podstawie teczki twórczości własnej (bez udziału kandydata):
                  własnych prac fotograficznych
                  przygotowanych zadań fotograficznych.

O zakwalifikowaniu do egzaminu decyduje Komisja na podstawie oceny przedłożonych prac. Etap pierwszy nie jest punktowany.

II. Egzamin KONKURSOWY

Egzamin obejmuje następujące elementy:
                  rozmowę sprawdzająca wiadomości z zakresu: historii fotografii, historii sztuki, podstawowej wiedzy dotyczącej techniki i technologii fotograficznej.
                  wykonanie fotografii w atelier lub wnętrzu naturalnym na zadany przez komisję temat
                  recenzję - omówienie wybranej przez kandydata wystawy fotograficznej.
                  analizę przedstawionej przez komisję fotografii.
                  eksplikację i obronę prezentowanego dorobku twórczości własnej oraz zadań:
                  "Poetyka podróży: przypadkowość postoju, niepewność noclegu", "Twórcza sfera aktywności człowieka"

Każde zadanie egzaminu konkursowego jest oddzielnie punktowane.
                  Ilość punktów uzyskanych przez kandydata w czasie egzaminu konkursowego decyduje o przyjęciu
                  na I rok studiów.

Przewidywany termin egzaminu wstepnego trzecia dekada czerwca 2007 r.
                  Dodatkowych informacji udziela sekretariat fotografii tel: 0 42 63-45-853

Komentarz

• Arek Piekarz
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 334

Skoro terminy rekrutacji zaraz się skończą i mogę nie zdążyć, to pojawia się pytanie, czy w ogóle warto studiować fotografię? Tak jak spytał dj_zibi, czy po tym będzie mieć się pracę? Wiem, że na to pytanie sam powinienem sobie odpowiedzieć, ale fotografować umiem (nauczyłem się sporo, pracując rok w portalu internetowym / gazecie), a warto rozwijać się w wielu kierunkach, aby mieć większe możliwości znalezienia pracy.
                    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• Saurus
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 269

To zależy jaki rodzaj fotografii cię interesuje - pracować dla gazet możesz moim zdaniem z dużym powodzeniem bez takich studiów jeśli taka praca cię interesuje, a żeby w fotografii ślubnej czy studyjnej na początku zdobyć jakieś zlecenia to chyba trzeba umieć się "zakręcić". Jak widać w tym roku był cały rok na zrealizowanie 2 tematów a więc trzeba na to nieco czasu - w ogóle to nieco dziwne moim zdaniem że dopiero teraz się interesujesz rekrutacją skoro w tym roku jest już w zasadzie po wszystkim. Nagła zmiana wizji przyszłości po maturze? ;-) (Nie bierz tego osobiście)
                      Saurus

Galeria WWW

Komentarz

• czajna
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 401

Ja właściwie myśle tak, że najpierw trzeba skończyć studia po których łatwiej znaleźć pracę i po których można jakoś zarobić (tak mi się wydaje przynajmniej) a fotografia to wg mnie ciężki chleb...
                        Ja możliwe że jak skończe te studia (energetyka) to pójde na zaoczne foto albo sam poprostu będe pstrykał i mi to wystarczy... Zobaczymy

Komentarz

• dj_zibi
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 541

Arek Piekarz czy nie na mejscu pytanie? Wydaje mi się że ludzie np ja nie wiedza czy jest praca w tym fachu i czy ktoś patrzy na dyplom czy na własny album. O to chodzi:]

Czajna też jestem na energetyce na wydzile mechaniczno-energetycznym na Politechnice we wWrocku (włansie ulałem fizyke
                          Ostatnio edytowany przez dj_zibi; 9920.
                          Moja strona

Komentarz

• czajna
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 401

Zamieszczone przez dj_zibi
                            Czajna też jestem na energetyce na wydzile mechaniczno-energetycznym na Politechnice we wWrocku (włansie ulałem fizyke
                            Ja na Pol. Śl. w Gliwicach i idzie całkiem nieźle

A co do studiowania foto, to albo jesteś wielkim pasjonatem, masz naprawde dobry warsztat, który po studiach możesz spożytkować na komercyjne (płatne) foty albo jesteś normalnym entuzjastą i foto to hobby...

Dlatego uważam, że najpierw wykształcenie techniczne, ekonomiczne czy jakieś inne tam a dopiero potem foto (chyba że jesteś tym pierwszym)...

Komentarz

• rolaj
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 584

Zamieszczone przez Arek Piekarz
                              ...fotografować umiem (nauczyłem się sporo, pracując rok w portalu internetowym / gazecie)...
                              No, szybko poszło. Po co Ci więc studia?

Komentarz

Pracuję...