Fotografia w trybie manualnym.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartek212
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 26

Fotografia w trybie manualnym.

Używam Canona 350D + na razie kita + kilku innych szkiełek M42 i mam pytanie - gdy fotografuję w trybie manualnym to co zrobić, aby mieć największą pewność, że zdjęcie wyjdzie DOBRE? Pisząc DOBRE mam na myśli brak przepaleń oraz elementów zbyt ciemnych. Można zrobić coś więcej oprócz RAW-a?

Mam taki głupi nawyk, jeszcze z czasów kompaktu, że zawsze robię 1 zdjęcie i potem wprowadzam korekty (przesłona/czas naświetlania/iso). Zwykle to pierwsze zdjęcie jest albo zbyt ciemne, albo po prostu przepalone.

Jak sobie z tym radzić? To po prostu się czuje? Tzn. wyciągam aparat, patrzę w niebo/kadr, dobieram presłonę/czas ekspozycji/iso i pstrykam? Są jakieś inne metody pomiarowe? Może robię zbyt mało zdjęć, aby instynktownie wiedzieć jak dobierać parametry?

Może tryby półautomatyczne są odpowiedzią?

Nie piszcie o auto, bo chodzi mi o zdjęcia mniej typowe, np. z określoną GO, na auto zwykle wszystko jest OK

Dzięki za cenne rady.
  • Wini
    Początki nałogu
    • 2005
    • 460

350D nie ma podglądu histogramu?
    Wini

Komentarz

• bartek212
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 26

Ma, ale PO zrobieniu fotki (chyba, że o czymś nie wiem?).

Komentarz

• Bingant
        Uzależniony
        • 2006
        • 507

Przy ustawianiu parametrów patrz na drabinke w wizjerze.
        6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• Wini
          Początki nałogu
          • 2005
          • 460

Rzeczywiście, histogram to dopiero po zrobieniu zdjęcia ??:
          Ale rzut oka na histogram pozwala w ułamku sekundy wprowadzić odpowiednią poprawkę do parametrów ekspozycji.
          Wini

Komentarz

• Kaworu
            Bywalec
            • 2006
            • 149

I, przy większych wartosciach przesłony przy obiektywie M42 w trybie Av trzeba wprwowdzic korektę na minus (-1/3, -2/3). Osobiscie robie tak, ze ustawiam parametry w/g wskazan swiatlomierza, robie zdjecie, i z histogramu wprowadzam poprawkę do ekspozycji jesli jest potrzebna i ponownie robie zdjecie No i obowiazkowo zawsze raw.

Komentarz

• Soul_Man
              Początki nałogu
              • 2007
              • 276

bartek212: nie ma idealnych ustawień, które wyeliminują miejsca za ciemne lub przepalenia. Z resztą, w pewnych sytuacjach to jest nie do uniknięcia: jeśli fotografujesz scenę o dużej rozpiętości tonalnej, to nie ma siły, żeby było idealnie. Natomiast jeśli masz przepalenia przy 'zrównoważonych' scenach, to zdaj się na automatykę aparatu (drabinka albo tryb Av). No i oczywiście to co powiedział Kaworu - przy szkłach M42/PSix i większej przesłonie korekcja na minus.

Polecam teksty Janusza Body z działu 'Tips & Tricks', np ten, o liniowości matrycy.

Komentarz

• RNz
                Uzależniony
                • 2007
                • 708

Zamieszczone przez bartek212
                np. z określoną GO, na auto zwykle wszystko jest OK
                Może jednak czas sie zaprzyjaźnić z trybem Av?
                zwłaszcza z obiektywami m42 i po kłopocie

Komentarz

• Bonku5
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 280

A powiedzcie mi tak z ciekawości czy drabinka pokazuje co trzeba jak foce z lampą?? Bo u mnie zawsze w lewo calkowicie jak uzywam lampy. Dopiero po pierwszej focie sprawdzam i dopiero robie dalej ...

Komentarz

• minek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1386

Zamieszczone przez bartek212
                    co zrobić, aby mieć największą pewność, że zdjęcie wyjdzie DOBRE? Pisząc DOBRE mam na myśli brak przepaleń oraz elementów zbyt ciemnych. Można zrobić coś więcej oprócz RAW-a?
                    Trzeba poprawnie naświetlić. Aparat ma wbudowany światłomierz, skorzystaj z tego.

Komentarz

• PrzemeS
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 310

Bonku5 -> Tak, światłomierz pokazuje niedoświetlenie.

Bartek212 ->Zaprzyjaźnij się z światłomierzem. Chociaż ten w 350d nie jest idealny to jednak pozwoli na określenie, czy fotka będzie przepalona, czy niedoświetlona.
                      Ślubna
                      No i niestety N.

Komentarz

Pracuję...