Canona szkło 400 f/5,6L a 400 f/4 DO IS porównanie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bj5
    Coś już napisał
    • 2007
    • 67

Canona szkło 400 f/5,6L a 400 f/4 DO IS porównanie?

Witam
    Czy jest wśród forumowiczów ktoś kto porównywał te szkła? A najlepiej użytkował jedno i drugie. A może móglby porównać 400 f/4 DO IS na przykład do canona 70- 200 f/2,8 bez IS-a Wiem że to nie jest prosta sprawa ale jednak?
    Pozdrawiam
    fotki
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

ale pod jakim względem chcesz je porównywać? Optycznym? są liczne opisy i porównania, na forum chyba nikt tego nie ma ale to nie przeszkadza. DO będzie zawsze słabszy ale bez CA. Wagowo? Cenowo

IMHO nie warto rozpatrywać DO przy obecnej cenie.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• bj5
      Coś już napisał
      • 2007
      • 67

Oczywiście idzie tu o optykę. Jeśli założyć że pewnie dopnę do tego szkła konwerter x2 albo x1,4 to z załozenia musi to być dobra optyka. Oglądam na http://photozone.de/8Reviews/index.html wyniki 400 f/5,6 i nie powalają niestety, więc przy założeniu wspólpracy z konwerterem obawiam się że nie będzie dobrze.
      fotki

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Za Kubamanem - porównywanie nie ma sensu, przy tej cenie za DO można spokojnie pomyśleć o czymś innym (500/f4) na przykład...
        Co do ostrości i testów - przeczytaj test Kubamana na forum, ja tylko dodam że ostrość i kontrast tego szkła jest na najwyższym poziomie. Ze słupków na photozone niewiele wynika i nie zawracałbym sobie nimi głowy...

I mam nadzieję że jesteś świadomy że po zapięciu konwertera nie będzie AF ?
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

dokładnie, tym bardziej, że akurat DO to średnia wyższa jakość optyczna w zamian za eliminację CA i super lekką wagę. 400/5.6 to tip top optycznie.
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Pitek
            Coś już napisał
            • 2007
            • 68

Zamieszczone przez Kubaman
            dokładnie, tym bardziej, że akurat DO to średnia wyższa jakość optyczna w zamian za eliminację CA i super lekką wagę. 400/5.6 to tip top optycznie.
            potwierdzam:grin:
            Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Komentarz

• bj5
              Coś już napisał
              • 2007
              • 67

Hmmm ale czy ktoś miał obydwa szkla w rece? by móc to potwierdzić, bo może 400 f/4 DO lub 400 f/2,8 dyskwalfikują f/5,6 na to wskazywały by oceny ze specjalnego wydania "foto" poświęconego obiektywom.
              fotki

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez bj5
                Hmmm ale czy ktoś miał obydwa szkla w rece? by móc to potwierdzić, bo może 400 f/4 DO lub 400 f/2,8 dyskwalfikują f/5,6 na to wskazywały by oceny ze specjalnego wydania "foto" poświęconego obiektywom.
                Powodzenia w czytaniu opinii "profesjonalnych" periodyków...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Bahrd
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 3053

Zamieszczone przez bj5
                  A tutaj pewnie już patrzyłeś?
                  EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• towersivy
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 992

Zamieszczone przez bj5
                    Eee a od kiedy to 400tka występuje w wersji 2.8?? miałem 300/2.8is ryła beret że hej ale przyszedł wówczas czas na własne M3 i 300tka poszła w swiat......kup 300/2.8 i TC2 na pewno sie nie zawiedziesz.

Pzdr.

Komentarz

• miszaqq
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 678

Zamieszczone przez towersivy
                      Eee a od kiedy to 400tka występuje w wersji 2.8?? miałem 300/2.8is ryła beret że hej ale przyszedł wówczas czas na własne M3 i 300tka poszła w swiat......kup 300/2.8 i TC2 na pewno sie nie zawiedziesz.

Pzdr.
                      - 1991 - http://www.canon.com/camera-museum/c...0_28l_usm.html

- 1996 - http://www.canon.com/camera-museum/c...28lii_usm.html

- 1999 - http://www.canon.com/camera-museum/c...28lis_usm.html
                      EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• MARANTZ
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 928

400/2.8 Canona to obiektyw, którym ta firma podbiła serca fotoreporterów sportowych na całym świecie, a canonier pisze o braku takiego szkła w ofercie... SZOK
                        FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez bj5
                          Zamieszczone przez MARANTZ
                          400/2.8 Canona to obiektyw, którym ta firma podbiła serca fotoreporterów sportowych na całym świecie, a canonier pisze o braku takiego szkła w ofercie... SZOK
                          No i to jest też odpowiedź na ten wyżej cytowany post. Stawianie 400/2.8 IS w jednym szeregu z 400/5.6 i 400 DO to - PROFANACJA. 400/2.8 IS przez wielu uważane jest za najlepsze tele na świecie. To szkło zabija ostrością i kontrastem już od pełnej dziury. Miałem możliwość tym pofocić i mnie zwaliło z nóg. Nawet nieostrzone RAW-y robią niesamowite wrażenie.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• bj5
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 67

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            No i to jest też odpowiedź na ten wyżej cytowany post. Stawianie 400/2.8 IS w jednym szeregu z 400/5.6 i 400 DO to - PROFANACJA. 400/2.8 IS przez wielu uważane jest za najlepsze tele na świecie. To szkło zabija ostrością i kontrastem już od pełnej dziury. Miałem możliwość tym pofocić i mnie zwaliło z nóg. Nawet nieostrzone RAW-y robią niesamowite wrażenie.
                            No właśnie. Porównanie do 400/5,6 to chyba rzeczywiście profanacja jednak do 400 DO to już nie wiem i o potencjalnych urzytkowników pytam. 400/2,8 is to urządzenie na które trzeba mieć oddzielny plecak zważywszy że ma średnicę 160mm i waży ponad 5 kg. stąd zainteresowanie 400 DO. O 300/4 wiem bo sam miałem okazję sprawdzić i tutaj w pełni potwierdzają się testy. Powiem może narażając się nieco że testy http://photozone.de/8Reviews/index.html generalnie się potwierdzają przynajmniej w moim odczuciu. Zawsze robie prosty teścik na sprzęcie który wpada mi w ręce i prawie zawsze mam potwierdzenie.
                            fotki

Komentarz

• towersivy
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 992

Zamieszczone przez MARANTZ
                              No to dałem cielska, byłem przekonany że nie ma takiego tele w ofercie (głownie z powodu iż ten segment mnie nie interesi) ale sie do edukowałem

Komentarz

Pracuję...