Tańsza alternatywa dla Tamrona 28-75?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Propi
    Początki nałogu
    • 2005
    • 329

Tańsza alternatywa dla Tamrona 28-75?

Jestem w trakcie wyprzedawania w zasadzie całego mojego sprzętu, zmieniam body i planuję również zainwestować w jakiegoś krótkiego zooma. Wiadomo wszem i wobec, że Tamron jest najlepszy, nie do pobicia i boski. Jednak 900zł to wciąż za wysoka cena, a muszę ciąć po budżecie ile się da ;-) Dlatego zapytowuję, czy w cenie poniżej 900zł (a najlepiej w granicach 700-750zł) jest cokolwiek, co mogłoby się nadać do pracy studyjno-ślubnej? Po głowie chodzi mi 20-35, który choć krótki na długim końcu, to jednak szeroki. Czy gdzieś na tej półce cenowej znajdzie się coś, co mogłoby robić za alternatywę do Tamrona? Jakie szkło jest do niego najbardziej zbliżone jakościowo?
    www.piotrwojtasiak.pl
  • trampek
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1546

no nie wydaje mi sie eby bylo cos lepszego. 900 zl to naprawde malo na lepszy obiektyw.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Nie ma co szukać alternatywy dla T28-75/2.8 bo to on sam jest najczęściej alternatywą dla firmowych szkieł.
      W ostatecznosci jesli by się bardzo uprzeć to mozna go ewentualnie próbować zastąpic 50/1.8 + nogi :-)
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• joshua
        Bywalec
        • 2005
        • 128

tańszy i chyba nie aż tak zły byłby Canon EF 28-105 f3,5-4,5 USM
        | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Zamieszczone przez joshua
          tańszy i chyba nie aż tak zły byłby Canon EF 28-105 f3,5-4,5 USM
          Jest jeszcze Canon 24-85/3.5-4.5 USM. Jednak oba te szkła, jakkolwiek biją na głowę Tamrona pod względem AF, to nie dorównują mu ostrością i są odczuwalnie ciemniejsze (zwłaszcza że te pół działki lepiej zawsze domknąć)
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• dj_zibi
            Uzależniony
            • 2007
            • 541

Miałem C 28-105, niestety wg mnie jest znaczna przepaśc miedzy nim a Tamronem.
            Moja strona

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Nie ma czegoś takiego. Tak samo jak nie ma substytutu 24-105 IS. Rzeczywiście jedyne czym go można w miarę sensownie zastąpić to 50/1.8.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

Tamron sam w sobie jest tanią alternatywą, poza tym nie kosztuje 900 zł, no chyba, że podejrzana jakościowo używka. A jesli będziesz miał gorsze szkło od Tamrona to ja Ciebie w roli fotografa na moim ślubie bym nie widział..
                O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

Pracuję...