c400 + tamron 28-75 2.8 na hale

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • umbrella
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 30

c400 + tamron 28-75 2.8 na hale

Jak myślicie- jak sprawdziłby się ten zestaw ( canon 400d + tamron 28-75 f2.8 ) na hali sportowej na meczach koszykówki (dbe - a więc światło nienajgorsze) - przy iso 1600. Jaka będzie jakość zdjęć robionych tą czułością??
    Ostatnio edytowany przez umbrella; 10609.
    30d :cool: 50 1.8
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

CIężko określić jednoznacznie ale ja robiłem 400d z 50 1.4 usm w ciemnym pubie i było nawet ok. myślę że ido 1600 nie będziesz musiał często uzywać. tylko wydaje mi sie ze jest on trochę za krótki raczej przy takich imprezach używa sie przynajmniej 70-200 2.8 L i najlepiej z IS. a jest jeszcze jedna sprawa sprawność AF czy będzie nadażał za akcją.
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• umbrella
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 30

Zamieszczone przez iktorn92
      jest jeszcze jedna sprawa sprawność AF czy będzie nadażał za akcją.
      Będzie??

Proszę o dalsze odp
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      dam radę focić w tych warunkach z migawką 1/500 ?? - waszym zdaniem(tak na oko)
      Ostatnio edytowany przez umbrella; 10609. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• iktorn92
        Uzależniony
        • 2007
        • 605

w co ty wierzysz 1/500 jak bedzie 1/50 1/100 to wszystko co może być zalezy od hali ale watpie przy sztucznym oświetleniu to ciężko będzie.
        teraz fragment z testu af w tym tamronie:

Czas na największą wpadkę testowanego Tamrona 28-75 mm. Po pierwszej sesji testowej okazało się, że zdjęcia tablic uzyskane dla przysłon 2.8 i 4.0 są wyjątkowo nieostre. Przeprowadzenie kolejnego testu, tym razem z manualnym ostrzeniem, doprowadziło do uzyskania zadowalających zdjęć. Odpowiedzialny za to zamieszanie był bardzo wyraźny efekt "back-focusa" doskonale widoczny na poniższym zdjęciu.Trudno więc oszacować jak często myli się Tamron 28-75 mm, bo egzemplarz obecny w teście mylił się notorycznie ustawiając ostrość za właściwym obiektem.

Dla uzupełnienia warto dodać, że Tamron nie działa tak szybko i cicho jak obiektywy wyposażone w silniki klasy USM, lecz do jego głośności i szybkości trudno mieć jakieś poważne zastrzeżenia.

Tak więc nie jest najlepiej i do tego dokup monopod i przynajmniej 50mm 1.8.
        Faktycznie przydałoby sie 70-200 bo z doświadczenia wiem że to bedzie za krótko. Co do af no to możesz miec duży PROBLEM. a i jeszcze jedno portretu raczej nie zrobisz. A i mam prośbe wyślij mi sample z tego meczu na maila tak mała prośba.
        Flickr
        Portfolio Ślubne

Komentarz

• umbrella
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 30

Zamieszczone przez iktorn92
          w co ty wierzysz 1/500 jak bedzie 1/50 1/100 to wszystko co może być zalezy od hali ale watpie przy sztucznym oświetleniu to ciężko będzie.
          nie przesadzaj z tym 1/50 1/100
          Ja hybrydą z w iso 800 focilem 1/200

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Tamron do takich zastosowań to porażka. Kup lepiej 85/1.8 - będziesz miał nieco dłuższe szkło, szybki i co najważniejsze precyzyjny AF oraz światło 1.8 które w hali jest nie do przecenienia.

Komentarz

• umbrella
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 30

Zamieszczone przez aptur
              Tamron do takich zastosowań to porażka.
              Dlaczego?

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Zamieszczone przez umbrella
                Dlaczego?
                Przecież Tobie napisałem - światło tylko 2.8, zbyt krótka ogniskowa, syfiasty AF w kiepskim świetle.

Komentarz

• umbrella
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 30

Co polecicie do sportu i reporterki do 1400 zł ?? - (szkło oczywiście)

Komentarz

• tomygun
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 204

no faktycznie, w cuda to ja bym tu nie wierzył, mam tego Tamiego, i AF, często nie trafia przy słabym świetle, często przeleci ze 3 razy zanim trafi:-( a na 2.8 to raczej ciężko coś nim zrobić, a iso 1600 na 400D, hymmm jakoś nie mam najlepszych wspomnień, staram się nie wychodzić powyżej 800. A to że za krótki to inna bajka.
                    Ale skoro i tak nie masz innego wyboru, to idź i sprawdź, przekonasz się na własnej skórze.
                    GALERIA CB <========> GALERIA

Komentarz

• umbrella
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 30

Nie wiem czy stałka 85/1.8 do reporterki i sportu nie będzie uciążliwa
                      Czekam na dalsze propozycje

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

Zamieszczone przez umbrella
                        Nie wiem czy stałka 85/1.8 do reporterki i sportu nie będzie uciążliwa
                        Czekam na dalsze propozycje
                        Zależy do jakiego reportażu. Według mnie do sportu w hali i na koncerty będzie ok. Jeśli chcesz robić jeszcze street foto to musisz mieć dodatkowe szkło. Wybór jest spory: Tamrony, canon 17-40 itp. Cudów nie ma.

Komentarz

• iktorn92
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 605

Takie szkło jak by ci pasowało to sprzedają tylko w erze ale do rzeczy popieram kolegów z forum tym szkłem będzie bardzo ciężko. Kup sobie dobre tele i tyle albo faktycznie 85 1.8 i jak jescze 400 zł zostanie to do tego 50 mm 1.8 i będzie zestaw nie do przecenienia w trudnych warunkach, atemrona zostaw do robienia zdjęć na zewnątrz. a i dokup lampę porządną. co do czasów to mówie ci jak jest chociaż dużo zależy od hali. naprawdę uwierz jak robiłem zakończenie roku w szkole na hali to dobrze że od kumpla pożyczyłem 10d z paroma jasnymi szkiełkami bo by było cięzko. Na takich imprezach bardzo dużo korzystałem z canona 70-200 4 L. Bardzo przydatny też jest 17-40 4 L i do tego tak na wszelki wypadek miałem jeszcze 580EX. Tak więc tamronem cięzko będzie zrobić dobre zdjęcie ale sam się o tym przekonasz robiąc zdjecia.
                          Flickr
                          Portfolio Ślubne

Komentarz

• arturs
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4196

Ale zależy co w tej koszykówce i jak będzie robił..
                            Jak będzie miał dobrą miejscówkę prawie pod koszem i ostrość będzie miał ustawioną ręcznie "w punkt" i "seriami, seriami" (wiem, wiem.. co to za seria w 400D ) to pewnie coś wyjdzie..
                            Ale ogólnie do sportu są lepsze szkła i puszki..

Pozdr
                            Artur
                            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• iktorn92
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 605

Co racja to racja artus ma rację. Ale trzeba robic w rawie i z -1 i trochę powyciągać w kompie. Byliśmy ostatno na kręglach w niemczech z kumplem on miał 400d z (no własnie) c 17-40 4L i Ładne zdjęcia były nawet jak było ciemno.
                              Flickr
                              Portfolio Ślubne

Komentarz

Pracuję...