Sprzęt do fotografowania z motolotni.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Biperek
    Uzależniony
    • 2007
    • 593

Sprzęt do fotografowania z motolotni.

Znajomy motolotniarz poprosił mnie o radę wyborze lustra do robienia zdjęć z lotu ptaka. Oczywiście chciałby też używać aparatu w innych sytuacjach
    Dotychczas fotografował Olkiem C765, ale przestał mu wystarczać. Na razie waha się pomiędzy Sony Alpha 100 (ma jakieś szkła Minolty) i Canonem 400D.
    Może ktoś z forumowiczów ma tego typu doświadczenia, ja w takiej fotografii jestem kompletny dyletant. Na chłopski rozum to do fotografii z powietrza doradzałbym jakieś jasne szerokie stałki, ale ja się nie znam. Wszelkie rady mile widziane. Może jeszcze jakieś inne body, no i jakie szkła ? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek
  • jadeit
    Początki nałogu
    • 2004
    • 466

fociłem 20 i kitem
    myśle ze dobre szerokie napewno sie przyda na tele może być zbyt szybko i mało stabilnie

i co mi najbardziej doskwierało, to kask na głowie, bardzo utrudniający kadrowanie

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• rolaj
      Uzależniony
      • 2006
      • 584

Jasne stałki w fotografii lotniczej są o tyle bez znaczenia, że do fotografowania lata się raczej w dzień (zwłaszcza motolotnią ). Współczesne lustrzanki i optyka są w gruncie rzeczy bardzo uniwersalne. W tej dziedzinie fotografii obowiązują takie same zasady jak w każdej innej. Tak na prawdę to najważniejszy jest czas migawki, wystarczająco krótki by wyeliminować poruszenie wynikające z wibracji pojazdu.

Komentarz

• Biperek
        Uzależniony
        • 2007
        • 593

Właśnie ze względu na te krótkie czasy myślałem o jasnym szkle, nie wiem na ile IS się sprawdza w tych warunkach.
        Pozdrawiam
        Marek/Biperek

Komentarz

• rolaj
          Uzależniony
          • 2006
          • 584

Zamieszczone przez Biperek
          Właśnie ze względu na te krótkie czasy myślałem o jasnym szkle, nie wiem na ile IS się sprawdza w tych warunkach.
          IS pomaga oczywiście. W przeciętnie słoneczny dzień dla ISO 400 powinieneś mieć ekspozycję 1/800 f 8 do 11. Czas wystarczy aby zdjęcia nie były poruszone.

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

spytaj temol-a
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• minek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1386

Jest u nas w Łodzi aktualnie wystawa Yann Arthus-Bertrand'a pt. ,,Ziemia z nieba''. Piekne, duże (około 1.5x1m), kolorowe fotografie. Z opisu wynika, że robione na Velvii 50, obiektywami Canon L, od 17 do 400mm. Wszystko z hejhihoptera. Nie wiem jak trzęsie motolotnia a jak taki wiatrak. A zakres ogniskowych jak widać spory.
              O, tu może więcej detali:

Komentarz

Pracuję...