Fotografowanie 300D z m42

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nagor
    Uzależniony
    • 2007
    • 522

Fotografowanie 300D z m42

Witam.
    co prawda od niedawna mam lustro ale postanowiłem zabawić się obiektywami m42 i już na początku napotykam problemy (mam 300D, zwykłe przejście EOS-m42 i obecnie obiektyw 2,8/37

Otóż gdy fotografuje wieczorem przy sztucznym oświetleniu w pokoju zdjecia wychodzą poprawnie naświetlone (z przesłoną w aparacie wykryto 00 a na obiektywie mam 2,8) a jak dziś w dzień fotografowałem auta na parkingu w dużym słońcu niestety wychodziły prześwietlone i to ostro.

Dostałem informacje aby pracować na M i chciałem ale wyskoczył problem bo nie moge na manualu ustawić rzesłone - nawet zerknąłem do instrukcji jak to się robi i nic nie moge zmienić z 00 na inna.

co jest tego przyczyna i jak robić zdjecia na manualnych obiektywach zenita??
    Prosze o naprawde profesjonalne kompendium wiedzy.

PS spoglądałem w korpus i przejściówka chyba!! nie dotyka styków choć nie jestem pewien czy nie dotyka minimalnie tych 3 wystających bardziej ale nie widze dokładnie
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
  • michal.s
    Początki nałogu
    • 2007
    • 271

Ale po co chcesz zmieniać przesłonę w aparacie jak nie jest sterowana elektronicznie, tylko manualnie na obiektywie ?
    Ustaw sobie tryb Tv, migawkę będziesz sobie mógł ustawiać w body a przesłonę na obiektywie.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Komentarz

• Yuri47
      Coś już napisał
      • 2006
      • 51

Przesłonę ustawiasz manualnie na obiektywie.

Komentarz

• nagor
        Uzależniony
        • 2007
        • 522

tak to wiem!! tylko zę niestety chyba światłomierz wariuje i prześwietla zdjęcia. w dzień przy duzym slońcu wychodziły prawie ze białe.
        Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
        zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Zamieszczone przez nagor
          Witam.
          Otóż gdy fotografuje wieczorem przy sztucznym oświetleniu w pokoju zdjecia wychodzą poprawnie naświetlone (z przesłoną w aparacie wykryto 00 a na obiektywie mam 2,8) a jak dziś w dzień fotografowałem auta na parkingu w dużym słońcu niestety wychodziły prześwietlone i to ostro.
          Popatrz, co rozmawia do Ciebie światłomierz aparatu (ta drabinka w wizjerze)
          Dostałem informacje aby pracować na M i chciałem ale wyskoczył problem bo nie moge na manualu ustawić rzesłone - nawet zerknąłem do instrukcji jak to się robi i nic nie moge zmienić z 00 na inna.
          Zawsze będzie 00 (chyba że z dandelionem - chipem potwierdzającym ostrość, wtedy pokaże 1.4). Przesłonę zmienia się pierścieniem na obiektywie. Najłatwiej jest focić w trybie AV, wtedy aparat sam ustawi czas naświetlania, adekwatnie do natężenia światła docierającego przez obiektyw. Zmniejszając otwór przesłony, zmniejszasz to natężenie i czasy dobierają się dłuższe. W trybie M musisz patrzeć na drabinkę w wizjerze, i zmieniać kółkiem czas naświetlania aż wskaźnik znajdzie się na środku (lub trochę na + lub -, zależy co chcesz osiągnąć)
          PS spoglądałem w korpus i przejściówka chyba!! nie dotyka styków choć nie jestem pewien czy nie dotyka minimalnie tych 3 wystających bardziej ale nie widze dokładnie
          Nie dotyka, a gdyby dotykał to nic by z tego nie wynikało (chyba że zwarcie ;-)). Eos to nie Pentax i do potwierdzania ostrości z manualnym obiektywem potrzebuje chipa doklejonego do przejściówki.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• mor_feusz
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1370

Ustaw aparat na AV (preselekcja przeslony). Pierscieniem na obiektywie ustawiasz dana przeslone (w zleznosci od glebi ostrosci jaka chcesz uzyskac). Jesli zdjecia wychodza "przeswietlone" to pozostaje korekcja ekspozycji. W trybie AV naciskasz na ten przycisk +/- i krecisz pokretlem tak zeby bylo dobrze.
            Edit: MacGyver byl szybszy

Komentarz

• nagor
              Uzależniony
              • 2007
              • 522

Czyli używając Av on niby sam mi dobierze czas.. hm.. ja robiłem na P i wtedy prześwietlało.. no cóż jutro tez zapowiada się słoneczny dzień i sprawdzimy jak to będzie czy nie prześwietli...

Komentarz

• mor_feusz
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1370

"P" - nie. Tylko AV albo M (wtedy jak MacGyver - patrzysz na drabinke). Zrob test. Wlacz swiatlo w pokoju, ustaw iso 1600 i proboj robic zdjecia - zmieniaj przeslone - zobaczysz ze sie bedzie wszystko zmienialo (czas). Zawsze mozesz +/- dolozyc (nie zapomnij potem iso 100 nastawicz - czesto mi sie to zdarza)

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

Zamieszczone przez nagor
                  Czyli używając Av on niby sam mi dobierze czas.. hm.. ja robiłem na P i wtedy prześwietlało.. no cóż jutro tez zapowiada się słoneczny dzień i sprawdzimy jak to będzie czy nie prześwietli...
                  Tryby "P" oraz "zielony kwadracik" śą w lustrzankach po to żeby ich nie używać. A już na pewno nie z manualnymi szkłami: automatyka aparatu, nie mając komunikacji z obiektywem, po prostu zgłupieje.
                  Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• nagor
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 522

no właśnei wiedziałem an kicie i podobnych AF-owatych szkłach skacze miedzy Tv i Av i jest ok a myslałem ze na manualu bedzie lepiej na p- czyli na większej automatyce. no ale jesli ma być Av to będzie - jeste mteż po szybkim teście i jest ok wszystko.
                    W takim razie na razie wielkie dzięki za wyjasnienie.
                    Pozdrawiam serdecznie (jak na razie )

Komentarz

• enter
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1201

przy manualnych obiektywach [wiekszości] będiesz zmuszony korygować światło na minus

światłomierz jest wykalibrowany do szkieł AF a nie do manuali

pzdr.

Komentarz

• senner
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 328

z doświadczenia, robiąc zdęcia z 400d, to wiem że przy szkłach AF canona trzeba kaliborwać światłomierz (evaluate) na +2/3 a z manualem z m42 trzeba go wyzerować :]
                        Ostatnio edytowany przez senner; 10607.

in film we trust

Komentarz

• irekaro
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 262

enter ma rację, muszę dawać na minus by wyszły poprawnie naświetlone- zarówno w M jak i AV
                          canon

Komentarz

Pracuję...