Upał a sprzet

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kol
    Bywalec
    • 2007
    • 100

Upał a sprzet

Dzis robiac zdjecia w plenerze zauwazylem ze siedzacw sloncu-inaczej sie nie dalo, nie tylko ja sie pocilem. Apart w pewnym momencie zamiast robic seryjnie fotki -zaczal lapac zadyszke i mial bardzo krotkie przerwy pomiedzy klatkami. Czyzby to objawy przegrzania? Mial tak ktos?

ps. w cieniu dzis byl. ok. + 30 wiec w sloncu...ufff
    canon
  • eternus
    Uzależniony
    • 2004
    • 668

Na pewno nie powinno sie wystawiac aparatu na slonce (zbyt dlugo) - ale nie sadze, zeby temeratura nawet +30 stopni w cieniu mogla byc grozna dla sprzetu. Przynajmniej ja takowych problemow nie mialem. O wiele bardziej paralizujacy prace bywal mroz - i to juz taki w graniach minus kilkunastu stopni.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• 777
      Uzależniony
      • 2006
      • 536

przyznam sie ze ja tez nie mialem takich problemow a robilem zdjecia jeszcze przy wiekszych temperaturach wiec .....
      za to eternus ma racje niskie temp maja zly wplyw na aparat
      6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

W wysokiej temperaturze podobnie jak i w niskiej spada sporo wydajnosc akumulatorkow (mi na przyklad w gripie dwie sztuki przy calym prawie dniu na sloncu wytrzymuja ok dwa razy mniej - jakies 500 zdjec). Jednak powyzsza sytuacja wskazuje na problem albo z mechanizmem lustra/migawki albo z buforem (zalezy jak duzo zdjec w serii probowales na raz wcisnac).

Komentarz

• Zielony
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2928

Zamieszczone przez kol
          ps. w cieniu dzis bylo ok. + 30 wiec w sloncu...ufff
          A w łapie jakieś 36 st. :P Nic mu nie będzie.
          sigpic

Komentarz

• FOTOGRAF
            Uzależniony
            • 2005
            • 762

tak jak u viteza dzis robiac fotki ,aku w gripie znacznie szybcij sie rozladowywaly
            Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• iczek
              Uzależniony
              • 2004
              • 711

Robilem fotki w upale przekraczającym 40 stopni i oprocz szybszego wyłądowania (i tak mniejszego niz w temperaturach minusowych) nie zauwazylem zadnych problemów. To musial byc bufor lub ew. problemy z łapaniem AF.
              FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
              Ptaki
              Portrety
              Pejzaż

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Jedyne co rośnie w raz z temperaturą to ilość hot pixeli i zużycie baterii. Canonem A10 robiłem zdjęcia w temperaturze ok. +100°C i wilgotności na poziomie ok. 50% (wewnątrz kotła krótko po wygaszeniu). Aparat przeżył w dobrej formie. Temperatury na poziome do 45-50°C to nic nadzwyczajnego.

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• kol
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 100

Zamieszczone przez Vitez
                  W wysokiej temperaturze podobnie jak i w niskiej spada sporo wydajnosc akumulatorkow (mi na przyklad w gripie dwie sztuki przy calym prawie dniu na sloncu wytrzymuja ok dwa razy mniej - jakies 500 zdjec). Jednak powyzsza sytuacja wskazuje na problem albo z mechanizmem lustra/migawki albo z buforem (zalezy jak duzo zdjec w serii probowales na raz wcisnac).
                  Przycinal sie gdzies ok. 4 foty w serii. Hmm.Poprobuje i jesli sytuacja bedzie sie powtarzac to na Zytnia, bo tak na dobra sprawe rzeczywiscie te powiedzmy 40 stopni to nie dramat. Chyba ze 30 D nie nadaje sie na wypady do afryki Ale skoro Janusz przy stowie dal rade

ps. gdykiedys kupowalem spiwor sprzedawca zapewnial mnie ze wytrzyma do
                  minus 50 C.A ja mu na to, czy ja to wytrzymam? Nie odpowiedzial
                  canon

Komentarz

• Rafał32
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 129

Wczoraj robiłem 30tką fotki samolotów ok południa.Na Speed H.W pełnym słońcu.
                    Bufor się wyrabiał.Żadnych zacięć.Miałem go też 2 tyg temu w Turcji(upał był nie wąski)i też było ok.A czy wytrzyma afrykę-to Wam powiem w październiku8)
                    Aparat Foto

Komentarz

• Fotoaparatka
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 72

Też mnie to interesuje, 4 miesiące fotek ślubnych na powietrzu mnie czekają..

Komentarz

• sepq
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 91

Zamieszczone przez Janusz Body
                        Temperatury na poziome do 45-50°C to nic nadzwyczajnego.
                        Czy to oznacza, że np. pozostawienie sprzętu (pomijając baterie) w bagażniku samochodu zaparkowanego na słońcu też jest bezpieczne? Pytam, bo ostatnio miałem wątpliwości. Było to na komunii, podczas której zrobiłem parę fotek, a potem zasiadłem przy stole delektujac się rozmaitymi specjałami. A że głupio było wparować miedzy gości w garniaku i z plecaczkiem na plecach, więc zostawiłem go w aucie. I ciągle się zastanawiałem czy dobrze zrobiłem.
                        ,

Komentarz

• eternus
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 668

Jesli Ci sie nic nie schrzanilo (a skoro nic nie piszesz, to pewnie nie) - to dobrze 8)

Choc chyba z opinii ktore padaly na forum, wieksze prawdopodobienstwo bylo, ze ktos go ukradnie niz, ze zaszkodzi mu upal.
                          EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                          "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                          że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Rafał32
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 129

I sprzętu nie ukradli to chyba ok....:grin:
                            Aparat Foto

Komentarz

• sepq
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 91

No, nie ukradli. Może dlatego, że auto stało na ogrodzonym terenie, do którego dostęp mieli tylko uczestnicy przyjęcia komunijnego. Nie wiem, ale byłem jakoś dziwnie spokojny o to, że sprzętu nie ukradną, bardziej natomiast martwiłem się czy nie zaszkodzi mu upał w tej puszce. Jak widać niepotrzebnie.
                              ,

Komentarz

Pracuję...