obiektyw canon 70-200 f4 , canon 100-300 4,5-5,6 czy 75-300

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ukasz
    Uzależniony
    • 2004
    • 595

obiektyw canon 70-200 f4 , canon 100-300 4,5-5,6 czy 75-300

Sigma 135-400 4,5-5,6 APO. Polecam z czystym sumieniem. Lepsza od EF 100-300, dwa razy dłuższa od 70-200. Na pełnej dziurze na długim końcu troche mydlana, ale do przeżycia. Po przymknięciu - żyleta. A no i cena ok 1500.
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

A czy do ptaków ta sigma nie bedzie przypadkiem za wolna (AF)?
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• ukasz
      Uzależniony
      • 2004
      • 595

Zamieszczone przez tpop
      A czy do ptaków ta sigma nie bedzie przypadkiem za wolna (AF)?
      Fakt, demon prędkości to to nie jest, ale bez przesady. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki (prędkość/jakość/zakres/cenę) imo jest to dobry wybór.

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Bylo w tym watku wspomniane o Canonie 100-300 F4,5-5,6 wiec pozwolilem sobie zadac tutaj to pytanie.

Musze dokonac szybkiego wyboru pomiedzy wspomnianym Canonam a Sigma 70-300 F4-5,6 APO Macro II.
        W sumie od poczatku bylem przekonany do Canona ...ale naogladalem sie fotek z sigmy na pbase.com i zglupialem. Niektore sa naprawde dobre
        Zalozmy ze roznica w cenie jest niewielka. Ktore szklo wg Was jest lepsze? Chodzi mi glownie o jakosc optyczna oraz szybkosc AF (pal licho glosnosc ...nawet przyzwyczaje sie do 'lewego' pokretla ogniskowej Sigmy).
        Wiem, ze bylo o tych szklach juz wspomniane niejednokrotnie ...ale licze, ze podpowiecie mi cos w tym konkretnym przypadku :-)

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

[DoMiNiQuE], mam canona, szybkosć AF na plus (nie mam dużego porównania, ale na samoloty się nadawał oraz Muflon pozytywnie go ocenił, a wiesz, jaki on ma sprzęt ) Ostrość na 100 IMHO b. dobra. Przy 300 kiepawo. Możesz obejrzeć na mojej stronce fotki w full res samolotów (musze je w końcu kiedyś sprzątnąć z konta, ale póki admin nie krzyczy 8) )
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            Ostrość na 100 IMHO b. dobra. Przy 300 kiepawo.
            no wlasnie mnie bardziej interesuje zakres pow. 100mm (w sobote jade po 100mm macro ) ...rzeklbym 200-300mm. Wiem ze przy tym zakresie i tej cenie nie mozna sie cudow spodziewac, ale zawsze mozna wybrac cos odrobinke lepszego
            nie lubie takich dylematow

Dzieki Tomek, poogladam sobie fotki

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

100-300 8)

Uzasadnienie - zakres trzykrotnego zooma jest z zasady optycznie lepszy niz zakres ponad 4x zooma :P

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Zamieszczone przez Vitez
                100-300 8)
                Vitez, noo ale dlaczego? jestes przekonany, ze Canon jest lepszy od Sigmy? ...ja tez caly czas tak myslalem, ale po obejrzeniu tony fotek stwierdzilem, ze chyba jednak Sigma wypada lepiej

taki maly przyklad fotek z Sigmy (wiem, ze to nie sa super ostre foty jak ze stalki L ...ale czy Canon to potrafi?)

Komentarz

• ukasz
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 595

Z testu poniżej

wychodzi że raczej Sigma (jeśli brać pod uwagę jakość optyczną of course) A w ogóle jak chcesz mieć przywoitą jakość w zakresie od 200 do 300, i nie stać cię na stałki lub EF 100-400 f4,5-5,6L to polecam dłuższe Sigmy (np. 135-400) Też są trochę mydlane na długim końcu, ale w zakresie do 300mm biją na głowę każdy tani telezoom

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
                    ]
                    Vitez, noo ale dlaczego? jestes przekonany, ze Canon jest lepszy od Sigmy?
                    Napisalem dlaczego . I nie "jestem przekonany" a "tak mi sie wydaje" . Ja przynajmniej zamierzam kupic tego Canona do 350D dla siostry... prawdopodobnie rowniez dlatego, ze wspiera on E-TTL II 8)

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

przespalem sie z tym problem ...wypilem poranna kawe i po chwili namyslu padlo na Sigme.

(a mialem nadzieje, ze mnie ktos przekona do Canona 8) )

Komentarz

• kavoo
                        Zablokowany
                        • 2004
                        • 1173

Zamieszczone przez Vitez
                        Ja przynajmniej zamierzam kupic tego Canona do 350D dla siostry... prawdopodobnie rowniez dlatego, ze wspiera on E-TTL II 8)
                        A na co ci E-TTL II przy takich ogniskowych?
                        [ Dodano: 16-03-2005 ]
                        Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
                        ]przespalem sie z tym problem ...wypilem poranna kawe i po chwili namyslu padlo na Sigme.

(a mialem nadzieje, ze mnie ktos przekona do Canona 8) )
                        Ja cie na pewno nie przekonam, bo sam ta Sigme wybralem na tele (poki na cos porzadnego nie odloze :wink.

Komentarz

• Robert Falco

Ja mam Canona 70-210/3.5-4.5 - dokładnie taka sama konstrukcja jak 100-300. Mechanicznie jest naprawdę b.dobry, jasny i optycznie b.dobry, AF szybki, cichy i do tego jeszcze FTM który jak dla mnie szczególnie potrzebny przy dłuższych ogniskowych. Do niego jeszcze dokupić...
                          400/5.6 L, i jest cool.

Komentarz

• ukasz
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 595

Zamieszczone przez Vitez
                            100-300 8)

Uzasadnienie - zakres trzykrotnego zooma jest z zasady optycznie lepszy niz zakres ponad 4x zooma :P
                            I, zgodnie z tą zasadą, EF 100-300 f4,5-5,6 jest lepszy niż 100-400 f4,5-56L, bo ma mniejszy zakres

[ Dodano: 16-03-2005 ]
                            Zamieszczone przez Robert Falco
                            Ja mam Canona 70-210/3.5-4.5 - dokładnie taka sama konstrukcja jak 100-300. Mechanicznie jest naprawdę b.dobry, jasny i optycznie b.dobry, AF szybki, cichy i do tego jeszcze FTM który jak dla mnie szczególnie potrzebny przy dłuższych ogniskowych. Do niego jeszcze dokupić...
                            400/5.6 L, i jest cool.
                            70-210 i 100-300 to są różne obiektywy i ten pierwszy jest optycznie lepszy

Komentarz

• p13ka
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1013

Zamieszczone przez ukasz
                              , zgodnie z tą zasadą, EF 100-300 f4,5-5,6 jest lepszy niż 100-400 f4,5-56L, bo ma mniejszy zakres
                              Są jeszcze L-ki 28-300, 35-350 i 70-300. To te to już w ogóle...

Komentarz

Pracuję...