Lampa do lamusa? cz.2

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stdanielo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1081

Lampa do lamusa? cz.2

Ministrowie obrony krajów NATO zgodzili się, że szybko należy podjąć odpowiednie kroki, które ochronią sieci Paktu Północnoatlantyckiego przed podobnymi atakami, jakich doświadczyła Estonia.

Koreańscy naukowcy wynaleźli czujnik, który pozwala na wykonywanie zdjęć w niemal zupełnych ciemnościach, bez konieczności używania lamp błyskowych. Dzięki urządzeniu autorstwa Koreańskiego Instytutu Technologii Elektronicznej możliwe będzie np. robienie zdjęć w teatrach.

Początkowo czujniki trafią najprawdopodobniej do telefonów komórkowych kamer przemysłowych i kamer stosowanych w pojazdach i pokazujących z tyłu. Do wykonania jasnego zdjęcia dobrej jakości nowemu sensorowi wystarczy oświetlenie o mocy 1 luksa. Odpowiada to oświetleniu fotografowanego obiektu jedną świeczką z odległości 1 metra.

Koreańczycy informują, że ich czujnik jest 2000 razy bardziej wrażliwy na światło niż dotychczas stosowane rozwiązania. Układ SMPD (Single Carrier Modulation Photo Detector) powstał kosztem 10,5 miliona dolarów, a prace nad nim trwały przez cztery lata.

Jego twórcy nie zdradzają kiedy trafi on na rynek, ani ile będzie kosztował. Informują jedynie, że roczna sprzedaż SMPD może osiągnąć wartość 2,2 miliarda dolarów.

Mariusz Błoński
    www.kondereszko.pl
    https://www.flickr.com/photos/stdanielo/
  • HuleLam
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1641

Nie napisali, czy obrazuje w świetle widzialnym (a nie np. bliskiej podczerwieni), czy nadaje się do pracy z filtrami kolorowymi (jak współczesne czujniki LCD/CMOS), itd. Zatem pażyjom, uwidim...
    Fotograf platoniczny

Komentarz

• stdanielo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1081

skoro chcą to ładować nawet do komórek to pewnie obrazuje w paśmie widzialnym
      www.kondereszko.pl

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Nie napisali tez o jakosci. A to jest jakby nie patrzec bardzo wazna kwestia w fotografii. Ja tam sceptycznie podchodze do takich fajerwerkowych wynalazkow.

Komentarz

• HuleLam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1641

Zamieszczone przez stdanielo
          skoro chcą to ładować nawet do komórek to pewnie obrazuje w paśmie widzialnym
          Jak dla mnie, to nie jest argument - vide aprataty Sony i funkcja "nightshot" (działająca właśnie w bliskiej podczerwieni). Przypuszczam, że kwestią miesięcy jest dodanie funkkcjonalności Nightshot do "foto"-komórek Sony'ego. Patrząc po kolejnych "ficzerach" przenoszonych przez nich z fotoaparatów do telefonów komórkowych, uważam że to prawdopodobne.
          Fotograf platoniczny

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Armia ma i używa czegoś o podobnej czułości od lat. Noktowizor się nazywa. Tylko robić tym zdjęcia? Zielono-zielone?

Też bardzo sceptycznie podchodzę to tego rodzaju wynalazków. Co z kolorami, szumami itp. itd. Z oświetleniem w nocy problemów sporo. Praktycznie nie ma światła rozproszonego a to rozproszone od świeczki to wystarczy... kotu żeby mysz zobaczyć. Do zdjęcia, nawet tym super sensorem, może być za mało.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Lampa do lamusa?
              Ja tam lampy uzywam glownie do doswietlenia oczu/cieni i czesto nie na wprost z aparatu. Ciekawe jaki czujnik zastapi mi takie zastosowanie lampy

Komentarz

• HuleLam
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1641

Zamieszczone przez Vitez
                Lampa do lamusa?
                Ja tam lampy uzywam glownie do doswietlenia oczu/cieni i czesto nie na wprost z aparatu. Ciekawe jaki czujnik zastapi mi takie zastosowanie lampy
                Teoretycznie, to czujnik o wysokiej dynamice (3-4EV większej niż obecnie) A potem obróbka "RAW"-a
                Fotograf platoniczny

Komentarz

• stdanielo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1081

Nie bierzcie tytułu posta tak dosłownie, być może jest to krok w kierunku zwiększenia rozpiętości tonalnej w matrycach. Jeśli jest 2000 razy czulsza to moim zdaniem w cieniach już nie powinno szumieć.
                  www.kondereszko.pl

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez HuleLam
                    Teoretycznie, to czujnik o wysokiej dynamice (3-4EV większej niż obecnie) A potem obróbka "RAW"-a
                    A to mi nadal nie da kierunkowego doswietlania a tylko ogolnie wieksza czulosc.

Komentarz

• HuleLam
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1641

A to zwracam honor - o tym nie pomyślałem
                      Fotograf platoniczny

Komentarz

• Niedzwiedz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 578

lampa to i tak zlo juz dawno powinna isc do lamusa, jak to mawial ktos jak nie ma swiatla zdjec sie nie robi co do doswietlania hmm tez jakos mozna sobie radzic
                        www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                        www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• jarekA
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 326

Dla mnie osobiście lampa może odejść do lamusa. Z zasady nie podobają mi się amatorskie zdjęcia doswietlane jedną lampą (nawet ze światłem odbitym lub rozproszonym), poza tym jeszcze nie nauczyłem się robić zadowalających mnie fotek a miałbym sobie jeszcze brac na głowę dodatkowy temat oświetlenia. Co do studia i systemów ośietlenia to nic ich nie zastąpi, ale przy dzisiejszych możliwościach pracy matryc na ISO1600 (nawet z widocznym) lampy powoli traca sens. Ale to i dobrze, bo jak ceny używek 580ex spadną do 500zł, to może zmienię zdanie.. he he
                          chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

To ja dam jeszcze link do opisu tych nowych matryc kodaka: http://www.dpreview.com/news/0706/07...akhighsens.asp
                            Wydaje mi się że sprawa jest dość interesująca. Trudno orzec czy to ma jakąś przyszłość ale na pewno pomysł ciekawy. Można sobie wyobrazić, że tak spreparowana matryca może mieć znacznie więcej pikseli niż normalna przy zachowaniu podobnej czułości dając jednocześnie więcej szczegółów niż tradycyjnay Bayer .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Jacek_Z
                              Moderator
                              • 2005
                              • 2726

Zamieszczone przez jarekA
                              Dla mnie osobiście lampa może odejść do lamusa. Z zasady nie podobają mi się amatorskie zdjęcia doswietlane jedną lampą (nawet ze światłem odbitym lub rozproszonym), poza tym jeszcze nie nauczyłem się robić zadowalających mnie fotek a miałbym sobie jeszcze brac na głowę dodatkowy temat oświetlenia.
                              sorry, ale to, że ty sie nie nauczyłeś, albo, że jakis amator nie potrafi doświetlać, to to nie jest argument dla wszystkich, że lampy błyskowe są be

Niedzwiedz - jak zrobisz zdjęcie pod światło, bez doświetlania lampą w sytuacji gdy nie można użyć ekranu?
                              Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
                              Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

Pracuję...