centralna migawka do Canona DSRL?!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • frikmen
    Bywalec
    • 2006
    • 158

centralna migawka do Canona DSRL?!

moje marzenie to synchronizacja przy 1/1000 s !!!
    marzy mi sie taki zoom np. 40-60 F2.0 z taką migawką
    ok niech to nawet będzie zoom tylko stałka..
    W analogowych czasach Pentax 645 i Mamiya 645 aparaty z migawkami szczelinowymi miały w swoim systemie po kilka szkieł z centralnymi migawkami
    migawka korpusu pracowała przy 1/30s a w obiektywie można było ustawić czasy od 1/30 do 1/500s ile to dawało możliwosci z mieszaniem swiatła dziennego z błyskowym!
    Rollei do sredniego formatu miał max 1/1000 s to w małym obrazku moze udało by sie utrzymać taka wartość.
    Skoro szkła Contaxa AF po przerobieniu bagnetu działaja jak orginały Canona to może ktoś gdzieś widział szko z centralna migawka założone na puszce Canona?
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Ja mam synchronizację do 1/4000s Oczywiście z 580EX pracującą w HSS.

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

Zamieszczone przez frikmen
      Skoro szkła Contaxa AF po przerobieniu bagnetu działaja jak orginały Canona to może ktoś gdzieś widział szko z centralna migawka założone na puszce Canona?
      Założyć nie problem, ale jak zsynchronizujesz je z błyskiem?
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

o Dżisas ....

Komentarz

• frikmen
          Bywalec
          • 2006
          • 158

trym Manualny migawka na 1/30 lub 1/60s i tak za dostę swiatła do matrycy odpowiada migawka centralna w obiektywie. Przez lata tak było w mamyi 645 i pentaxach 645 i 6x7...zatem czemu nie tu?

Oczywiście nie jestem zainteresowany 580 i HSS ;(

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

trym Manualny migawka na 1/30 lub 1/60s i tak za dostę swiatła do matrycy odpowiada migawka centralna w obiektywie. Przez lata tak było w mamyi 645 i pentaxach 645 i 6x7...zatem czemu nie tu?

Oczywiście nie jestem zainteresowany 580 i HSS ;(
            Nie zrozumiałeś mnie. Teoretycznie możliwe byłoby podłączenia np. obiektywu Mamiyi 645 do korpusu Canona, tylko jak wyzwalając migawkę centralną wyzwolisz błysk lampy studyjnej? W Sekorach Z (do Mamiyi RZ) było gniazdko X-sync, ale Sekora Z do Canona raczej nie da się podłączyć, natomiast nie przypominam sobie, by w obiektywach od Hassla lub w Sekorach C serii N były gniazdka X-Sync...
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Bagnet007
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1344

Teoretycznie to chyba jest do zrobienia :smile: Trzeba tylko zdobyć taki obiektyw i jakoś go zamontować do aparatu. Do tego przerobiony wężyk spustowy z rozwidleniem: jeden popychacz idzie do obiektywu, drugi naciska jakiś mikroswitch połączony kabelkiem z gniazdem wężyka spustowego w aparacie. Aparat ustawiony na taki czas, żeby się synchronizował z wyzwoleniem migawki w obiektywie i (jeśli tylko obiektyw ma gniazdo sync.) voila! Nie wiem czy ktokolwiek cokolwiek zrozumie z tego co napisałem
              Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• czornyj
                Zasłużeni
                • 2006
                • 2626

Zamieszczone przez Bagnet007
                Teoretycznie to chyba jest do zrobienia :smile: Trzeba tylko zdobyć taki obiektyw i jakoś go zamontować do aparatu. Do tego przerobiony wężyk spustowy z rozwidleniem: jeden popychacz idzie do obiektywu, drugi naciska jakiś mikroswitch połączony kabelkiem z gniazdem wężyka spustowego w aparacie. Aparat ustawiony na taki czas, żeby się synchronizował z wyzwoleniem migawki w obiektywie i (jeśli tylko obiektyw ma gniazdo sync.) voila! Nie wiem czy ktokolwiek cokolwiek zrozumie z tego co napisałem
                Czarno to widzę
                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• frikmen
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 158

gdyby np.sigma wypuściła takie szkło to by dośc mocno zmieniło podeście do "małego obrazka"..

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

gdyby np.sigma wypuściła takie szkło to by dośc mocno zmieniło podeście do "małego obrazka"..
                    Kup sobie Nikona D70 - tam masz bezproblemową synchronizację do 1/500sek, a z pewnymi efektami ubocznymi można nawet robić na krótszych czasach.
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Arek Piekarz
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 334

Dlaczego w tak niskim modelu Nikon mógł to zrobić, a Canon nie może nawet w jedynkach? Czy wynika to z innej konstrukcji migawki?
                      40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                      Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                      Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                      Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Zamieszczone przez Bagnet007
                        Skoro zostawiasz zwykłą migawkę w aparacie, to nic nie zyskujesz. Przecież numer polega na wpuszczaniu światła przez otwarcie migawki centralnej, a nie domykanie je przed strzałem, jak przesłonę w manualach.
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• jdw
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 139

Zamieszczone przez czornyj
                          ... W Sekorach Z (do Mamiyi RZ) było gniazdko X-sync, ale Sekora Z do Canona raczej nie da się podłączyć, natomiast nie przypominam sobie, by w obiektywach od Hassla lub w Sekorach C serii N były gniazdka X-Sync...
                          We wszystkich hasselowskich szkłach jest centralna migawka i jest X sync. Hassele nie mają migawki w korpusie, tylko i wyłacznie w szkle.

Komentarz

• Cyborg
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 416

Zamieszczone przez Arek Piekarz
                            Dlaczego w tak niskim modelu Nikon mógł to zrobić, a Canon nie może nawet w jedynkach? Czy wynika to z innej konstrukcji migawki?
                            Wynika to z innej konstrukcji matrycy.

Komentarz

• czornyj
                              Zasłużeni
                              • 2006
                              • 2626

Zamieszczone przez jdw
                              We wszystkich hasselowskich szkłach jest centralna migawka i jest X sync. Hassele nie mają migawki w korpusie, tylko i wyłacznie w szkle.
                              Jak jest gniazdko - to nie ma problemu. Kwestia kupienia przejściówki EOS - Hassel i jakiegoś Zeissa.

Zamieszczone przez Arek Piekarz
                              Nikon D70 ma krótkie czasy realizowane za pomocą migawki elektronicznej, dlatego synchronizuje praktycznie na każdym czasie (choć powyżej 1/500 zaczyna się pojawiać lekka siateczka i przebarwienia w rogach). W przypadku matryc CMOS stosowanie migawki elektronicznej na matrycy jest dlaczegoś problematyczne, zresztą nie jest to rozwiązanie pozbawione wad.
                              Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

Pracuję...