Obaczcie ostrosc 24-105 L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BelYaal
    Początki nałogu
    • 2007
    • 387

Obaczcie ostrosc 24-105 L

Wlasciwie to naczytalem sie Was, jaki to Canon zly i be i jak to daje roznej jakosci obiektywy, a wydalem troche kasiory, wiec jedynie chce uzyskac potwierdzenie, czy jest ok.
    Zmusilem wczoraj nawet sprzedawce aby dopuscil mnie do kompa jak testowalem dwa obiektywy i wlasciwie oba byly podobne dlatego tez jakbyscie spojrzeli czy nie odstaja od normy, w koncu wiekszosc z Was ma ten obiektywik.
    Mi sie wydaje ok. ale moze ...

3 fotki, wolane z RAW-a na standard i ostrosc na 5.

http://images21.fotosik.pl/318/c4646cc80a23fce1.jpg

http://images20.fotosik.pl/373/85d66c16d7d9660d.jpg

i F4 na 24 mm, ten moze miec nie pelny rozmiar, bo fotosik nie chcial przepuscic

http://images21.fotosik.pl/318/45db25ca38d610b1.jpg
  • januszP.
    Uzależniony
    • 2006
    • 634

wydaja sie ok.! Ale ani odrobinę lepsze od mojego T 17-50 i T28-75!:grin:

Komentarz

• Driver
      Zablokowany
      • 2005
      • 786

Zamieszczone przez BelYaal
      , wiec jedynie chce uzyskac potwierdzenie, czy jest ok.

jak 10 oób napisze ze kicha to co zrobisz ?

wystawisz ręke z obiektywem za okno i rozlużnisz mięśnie ?

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Mozesz spac spokojnie, jest OK.

Komentarz

• BelYaal
          Początki nałogu
          • 2007
          • 387

Zamieszczone przez Driver
          jak 10 oób napisze ze kicha to co zrobisz ?

wystawisz ręke z obiektywem za okno i rozlużnisz mięśnie ?
          Jeszcze moge pojsc do sklepu wygrzebywac dalej
          Ale z reszty postow wynika, ze ok, wiec bezsennosc mi nie grozi
          A co do tamronow... to w innym systemie mialem 90/2.8, ostre strasznie bylo, ale chcialem teraz cos szybkiego (USM) i mniej stresowego, niz wygrzebywanie z tamronow tego jednego jedynego.

Komentarz

• marekb
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2273

ale ostrzenie do kontroli ostrosci to imho nie najlepszy pomysł...??

i to jeszcze na 5 (rozumie ze w DPP..??)

Komentarz

• BelYaal
              Początki nałogu
              • 2007
              • 387

Zamieszczone przez marekb
              ale ostrzenie do kontroli ostrosci to imho nie najlepszy pomysł...??

i to jeszcze na 5 (rozumie ze w DPP..??)

Canonowskie ZoomBrowser EX, praktycznie to co DPP, klikasz na RAW-a Edit i obrabiasz RAW.
              Ze 5... chyba wieksza polowa tu podnosi ostrosc.
              Ostatnio edytowany przez BelYaal; 10634.

Komentarz

• Driver
                Zablokowany
                • 2005
                • 786

chyba wieksza polowa tu podnosi ostrosc.
                a ciebie to w szkole nie uczono że nie ma mniejszych lub większych połówek ? połówki zawsze są równe

sory za OT

Komentarz

• theremin

W!

Jeszcze moge pojsc do sklepu wygrzebywac dalej (...), ale chcialem teraz cos szybkiego (USM) i mniej stresowego, niz wygrzebywanie z tamronow tego jednego jedynego.
                  Niedlugo w ofertach sklepów znajdzie się opis:
                  "Towar (jeszcze) nie macany/przegrzebany przez userów CB"

Pzdr!

Komentarz

• BelYaal
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 387

Zamieszczone przez Driver
                    a ciebie to w szkole nie uczono że nie ma mniejszych lub większych połówek ? połówki zawsze są równe

sory za OT
                    A co to szkola?

PS. Lubie OT

Komentarz

• marekb
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2273

chodziło mi o to że sprawdzanie miedzy innymi ostrosci obiektywu bedzie zafałszowane podkręcaniem jej programowo...

Komentarz

• BelYaal
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 387

chodziło mi o to że sprawdzanie miedzy innymi ostrosci obiektywu bedzie zafałszowane podkręcaniem jej programowo...
                        No ale to wszystkie programy tematyczne, bedziesz mial "zafalszowane", na standardzie masz 3 na innym 4, portret chyba 2 itd, itp.

Komentarz

• bundy
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 760

A co to szkola?
                          Zgaduję - podstawowa? ;-)

a co do 24-105, to po załączonych obrazkach wygląda ok, ale jeśli skonfrontować to z ostrzeniem rawa na 5, to taka ocena nie bardzo ma sens, bo przy ostrości na 5, to nawet lekkie "mydła" zaczynają być ostre. Poza tym trochę mało szczęśliwie wybrałeś motywy testowe (np. na 24mm - po czym mamy oceniać ostrość? Po ostrości poszczególnych listków?). Jak już chcesz odwalić onanizm na max, to sobie wydrukuj tablice testowe do testu ff/bf i tablice do mierzenia lpi :-) ;-) A tak na poważnie, to po prostu zacznij korzystać z tego szkła i robić normalne zdjęcia i w tzw. "praniu" wyjdzie ci czy wszystko jest ok. Strzel trochę portretów - bo to dobry miernik zarówno wiarygodności ostrzenia jak i jakości 'rysunku' szkła. Ja na moje 24-105 złego słowa nie dam powiedzieć - jest równie ostre jak 'ten' Tamron (którego wcześniej miałem) i przy okazji duuużo szybciej ostrzy i jest solidniej zbudowane. (fakt, że kosztuje tyle co 3 tamrony, ale jak się ma fetysz czerwonego paska to....) ;-)
                          1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• BelYaal
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 387

Zamieszczone przez bundy
                            fakt, że kosztuje tyle co 3 tamrony, ale jak się ma fetysz czerwonego paska to....) ;-)
                            Ja mam awersje do czerwonego paska, bo kojarzy mi sie z dziecinstwem i sladami na tylku
                            Chcialem cos solidnego, szybkiego i wartego swojej ceny i wertowalem ostro forum, ten obiektyw spelnia moje oczekiwania, zapytalem tylko tak na szybko dysponujac strzalami z drogi powrotnej ze sklepu.. na szybko aby w razie czego dokonac wymiany.
                            Tak czy inaczej jestem uspokojony i zadowolony i o to mi chodzilo

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Obiektywna ostrosc oceny obiektywu to poprawnie naswietlony JPG, na ISO100, z rozsadna zawartoscia i z maksymalnie ustawiona ostroscia w aparacie, by zniwelowac wplyw filtra przedmatrycowego .
                              Wywolanie JPG z RAWa niczym nie ruszajac (oby byl poprawnie naswietlony) rowniez z maksymalnie ustawiona ostroscia (o ile program zgarnia ustawienia aparatu jak np DPP czy Breezebrowser, w ACR nie da sie ustawic 'ustawienie ostrosci jak w aparacie na +5' ) to praktycznie to samo.
                              Chodzi o fakt nei poddawania zdjecia dalszej obrobce, szczegolnie wyostrzaniu Photoshopem a zgarniecie takiego jakie moze dac aparat z siebie, czyli jak najbardziej z juz podciagnieta ostrosc softem 'aparatowym' .

Jeszcze bardziej obiektywna ocena ostrosci obiektywu to juz u Arka przy testowaniu do serwisu optyczne.pl

Komentarz

Pracuję...