Halogeny vs Lampy Studyjne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KubaN

Halogeny vs Lampy Studyjne

Witam,
    mam pytanie następujące: jak wypadają halogeny na tle lamp studyjnych? Mam zamiar kupić pare halogenów na statywach, moc zawsze można regulować różnymi żarówkami, a blendę zawsze można samemu złożyć, nawet parasole jedynym problemem jest brak jakiegokolwiek synchro z body aparatu, ale to nie jest problem nie do rozwiązania

Zaletą halogenów jest to, że mogę dostać powiedzmy 3 sztuki za mniej niż 200zł, a lampy studyjne... no cóż
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Zamieszczone przez KubaN
    Witam,
    mam pytanie następujące: jak wypadają halogeny na tle lamp studyjnych? Mam zamiar kupić pare halogenów na statywach, moc zawsze można regulować różnymi żarówkami, a blendę zawsze można samemu złożyć, nawet parasole jedynym problemem jest brak jakiegokolwiek synchro z body aparatu, ale to nie jest problem nie do rozwiązania
    Ale co chcesz synchronizować? Przecież to jest światło ciągłe. A co do regulacji mocy, zastanawiam się, czy nie zadziałałby taki zwykły ściemniacz oświetleniowy. Może ktoś próbował? BTW, mój avatar jest zrobiony z użyciem jednego halogena, kupionego wraz ze statywem, w ostatni piątek, w Praktikerze za 59,99

Komentarz

• kami74
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1492

Je tam ja kupiłem sobie na allegro za 30 zł starą lampe błyskowa aparatową, za kolejne 20 parasolke i za kolejne chyba 30 uchwyt, zeby to razem pożenić. I mam "lampe studyjną" o małej mocy ale zawsze
      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Z lampami błyskowymi to jest tylko ten mały kłopot, że nie widzisz efektów takiego oświetlenia przed zrobieniem zdjęcia. Mając światło ciągłe, oglądasz sobie spokojnie, jak sie rozkładają cienie, ustawiasz modela, czy co tam fotografujesz i masz "live view". Jak już Ci się podoba to pstrykasz. Błyskotka wymaga od fotografa więcej wyobraźni, ale oczywiście da się i tak.

Komentarz

• kami74
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1492

w dobie DSLR to nie jest juz taki problem. Pstrykasz ,patrzysz, nie tak to przestawiasz. A prądu nie żre i nie smaży modelek. ale zgodze sie, ze światlo ciągłe oa charakterystyce swiatla blyskowego byłoby super
          5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
          MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez Kolaj
            Błyskotka wymaga od fotografa więcej wyobraźni, ale oczywiście da się i tak.
            Niczego nie wymaga bo do lamp studyjnych sa piloty i od razu widzisz zbliżony efekt bez robienia zdjęcia. Halogeny to marny pomysł bo się potwornie grzeją i przez to nie ma jak rozproszyć ich światła bo usmażą każdy materiał który się blisko do nich przyłoży.
            Digart

Komentarz

• schabu
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1352

no właśnie-jeżeli nie masz dobrej wentylacji to będziesz maił problemy z pocącą się modelką. do tego dochodzi problem kuupna dobrych softów do światła ciągłego. ja wolałbym kupić zarówki błyskowe.
              Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• pitfuszyl
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 21

moze eltec... http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=42
                --
                "Podchodź do tematu fotografowanego miękko, na czubkach polców. Ręka w aksamitnej rękawiczce, oko jastrzębia..."

Komentarz

• energia_ki
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 291

Zamieszczone przez pitfuszyl
                  tylko ze w eltecu jedyna lampa studyjna swiatla stalego to ponad 600 zl, a KubaN chyba wlasnie nie chcial studyjnej, ktora silą rzeczy więcej kosztuje
                  aha, w eltecu nie miewają innych, tylko tę jedną, pytałam, bo sama tez mialam ochote na swiatlo ciagle

Komentarz

• schabu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1352

to już może lepiej zrobić samoróbke ze świetlówek?:>
                    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

Pracuję...