Canon 50 / 50E Róznice

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kosmo
    Początki nałogu
    • 2006
    • 312

Canon 50 / 50E Róznice

Czy są jakieś znaczące różnice w tych dwóch modelach, które dyskwalifikują jeden z nich przy chęci zakupu. Mam zamiar kupić jeden z nich, ale wszyscy mówia, że tylko 50E. Eye control mi się raczej do niczego nie przyda więc ten bajer można pominąć. Czy te dwa modele różnią się czymś innym?
    www.dolinanarwi.com.pl
  • jac+
    Uzależniony
    • 2006
    • 842

Różnią się tylko eye control. Moim zdaniem można sobie kompletnie darować tą funkcję. Miałem dwa aparaty wyposażone w tą funkcję (5 i teraz 3) i nigdy jej nie używałem. Kieruj się raczej stanem technicznym danego egzemplarza.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• krwisty
      Początki nałogu
      • 2004
      • 372

a ja uwazam, ze jezeli oczokontroł to całkiem fajny bajer podobal mi sie w 50e, podoba mi sie w 3. kompletnie nie rozumiem, czemu cwanon to porzucil...
      Martin Gorczakowski

Komentarz

• iktorn92
        Uzależniony
        • 2007
        • 605

Nie róznią sie niczym ale maja tylko trzy pola AF zawiel nie można wybrać. Ja mam 50e i jestem z niego bardziej niż zadowolony. Zdecydownie polecam tan model canona narazie poluje na 3...............
        Flickr
        Portfolio Ślubne

Komentarz

• malkontent
          Początki nałogu
          • 2007
          • 299

Zamieszczone przez Kosmo
          Czy są jakieś znaczące różnice w tych dwóch modelach, które dyskwalifikują jeden z nich przy chęci zakupu. Mam zamiar kupić jeden z nich, ale wszyscy mówia, że tylko 50E. Eye control mi się raczej do niczego nie przyda więc ten bajer można pominąć. Czy te dwa modele różnią się czymś innym?
          Ja też się przyłączę do pozytywnej opinii na temat 50e.
          Jak kupiłem to body, to na początku eye control traktowałem jako bajer.
          Po pewnym czasie używałem tylko EC.
          Tak więc brać, nie zastanawiać się.

Komentarz

• Firrdun
            Coś już napisał
            • 2006
            • 78

Posiadalem kiedys 50E. Uwazam ze ten "bajer" sie w wiekszosci przypadkow przydaje. Pod warunkiem, ze nie ma kiepskich warunkow oswietleniowych (tylko centralny AF jest krzyzowy). Szkoda, ze juz C tego nie stosuje, byloby to o wiele wygodniejsze niz jojstick w 30D.
            Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8

Komentarz

• Viracocha
              Uzależniony
              • 2004
              • 853

IMHO EC to zbędny "bajer" szczególnie w 50E przy tylko trzech polach AF, chociaż podgląd GO realizowany w ten sposób mi się podobał.

Komentarz

• Kosmo
                Początki nałogu
                • 2006
                • 312

Czyli mam rozumieć, że 50-ka różni się tylko od 50E eye control. Jesli to ta sama konstrukcja to chyab obojetnei, który wezmę będzie dobrze :-)
                www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez Kosmo
                  Czyli mam rozumieć, że 50-ka różni się tylko od 50E eye control. Jesli to ta sama konstrukcja to chyab obojetnei, który wezmę będzie dobrze :-)
                  Tak tylko tym.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• iktorn92
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 605

A i jeszcze jedna rzecz którą sie różnią jest to że na matówce w 50e w samej góry po prawej jest taki kwadracik który jak sie na niego popatrzy to on działa jak przycisk GO. Ale nie wiem jak to jest rozwiązane 50 bo ja i tak ten kwadracik mam wyłączony bo ciężko na niego popatrzec tak żeby zadziałal i to mam przełączone na przycisk blokady ekspozycji. To chyba tyle...... jak se co jescze przypomne to napiszę.
                    Flickr
                    Portfolio Ślubne

Komentarz

• Viracocha
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 853

Zamieszczone przez iktorn92
                      A i jeszcze jedna rzecz którą sie różnią jest to że na matówce w 50e w samej góry po prawej jest taki kwadracik który jak sie na niego popatrzy to on działa jak przycisk GO. Ale nie wiem jak to jest rozwiązane 50 bo ja i tak ten kwadracik mam wyłączony bo ciężko na niego popatrzec tak żeby zadziałal i to mam przełączone na przycisk blokady ekspozycji. To chyba tyle...... jak se co jescze przypomne to napiszę.
                      W 50 tego nie ma, bo to jest właśnie jedna z opcji EC, o czym zresztą wyżej pisałem...

Komentarz

• Avadra_K
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 580

Całe życie używałe EC i byłem z niego bardzo zadowolony, oczywiscie po odpowiednim skalibrowaniu - z tego co pamietam kalibracja w poziomie nie zawsze pokrywała się z kalibracją w pionie, ale to pikuś - teraz żałuję że w cyfrze nie ma takiego czegoś - ale z drugiej stromy "strzelanie" okiem w któryś z 9 czy więcej pól autofocusa mogłaby okazać się nieco skomplikowana.

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez Avadra_K
                          ...."strzelanie" okiem w któryś z 9 czy więcej pól autofocusa mogłaby okazać się nieco skomplikowana.
                          A niby dlaczego? W takim EOS 3 Eye Control współdziała z 45! pktami AF, wiec jaki problem z 9 ?
                          Ja jestem zdania, że własnie dopiero od pewnej liczby pktów (7, 9) EC ma sens, bo jest z czego wybierać. Natomiast przy 3 (50E) czy 5 tylko w poziomie (EOS 5) uwazam ten bajer za niezbyt uzyteczny i sam posiadając dawniej EOS 50 wybrałem wersje bez EC.
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Avadra_K
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 580

Zamieszczone przez gwozdzt
                            A niby dlaczego? W takim EOS 3 Eye Control współdziała z 45! pktami AF, wiec jaki problem z 9 ?
                            Ja jestem zdania, że własnie dopiero od pewnej liczby pktów (7, 9) EC ma sens, bo jest z czego wybierać. Natomiast przy 3 (50E) czy 5 tylko w poziomie (EOS 5) uwazam ten bajer za niezbyt uzyteczny i sam posiadając dawniej EOS 50 wybrałem wersje bez EC.
                            Osobiście nie mam nic przeciwko temu - chodzi mi racaje o to jak trafić w jeden z 45 punktów, bo jak się znam to pewnie dłuuuugo bym musiał trenować
                            A własciwie dlaczego nie stosują tego w cyfrówkach?

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• Yuri47
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 51

A może właśnie Canon czeka, żeby dorzucić to, jak się skończą wszystkie bajery- odkurzacze, 20 mpix itd, to przyjdzie pora na EC

Komentarz

Pracuję...