70-200 f4 a Kościół ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BEM80

70-200 f4 a Kościół ?

Czy ktoś nim robi w kościołach nawet tych co wieczorem są ciemne?
    Wiem,że jest ostry lecz co dalej...?Czy lepiej stałka 135 f2L
  • MARANTZ
    Uzależniony
    • 2005
    • 928

Zależy jaki aparat, ja bym wolał stałkę. Jak FF to 135/2L, na cropie bym wybrał 85/1.8
    FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Robię i jest ok. . Choć czasami wolałbym 70-200/2.8 IS .
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• BEM80

Na targach w łodzi przymierzałem oba stałka 85 i 135 jest rewelacyjna.
        Co oznaczają jeszcze dwie literki FF czy tak pisze szię na stałki?

Komentarz

• Shadow
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1572

BEM80 ----> Full Frame. Kupił sobie chłopak 5D i szpanuje

Komentarz

• Bagnet007
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1344

Zamieszczone przez BEM80
            Na targach w łodzi przymierzałem oba stałka 85 i 135 jest rewelacyjna.
            Co oznaczają jeszcze dwie literki FF czy tak pisze szię na stałki?
            FF/Full Frame, matryca wielkości klatki 35mm. A właściwie to nie bo FF ma 35.8 x 23.9mm a ja mam 36 x 24mm czyli 8,38mm^2 powierzchni więcej Czyli MARANTZ ma cropa 1,0055865921787709497206703910615x.

Komentarz

• Tomasz1972
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3042

Zamieszczone przez BEM80
              Czy ktoś nim robi w kościołach nawet tych co wieczorem są ciemne?
              Wiem,że jest ostry lecz co dalej...?Czy lepiej stałka 135 f2L
              Zależy co zamierzasz focić w kościele . Fociłem figury ze statywu i było super nawet jak dałem f16 w bardzo ciemnym kościele

Komentarz

• Rad_fot
                Coś już napisał
                • 2005
                • 63

po za warunkami oświetleniowymi, inną sprawą - ważna dla mnie - jest bycie dyskretnym w Kościele - więc 70-200 mm powinno być ok, zeby się za bardzo nie kręcić... w czasie Mszy. (o ile takowa będzie)

Komentarz

• BEM80

Dziękuje za odpowiedz z tym FF
                  Zawsze ciągło mnie w strone stałek.Czy 85 f1,8 będzie dobrze pracować z pełną klatką?Myśle tak na przyszłość o narożnikach zdjęcia.
                  I jeszcze jedno mnie nurtuje pytanie .
                  Mam 50 1,4 i jeśli ostrze w manualu na f 1,4 przedmiot oddalony o 2 metry
                  potem oddalam go np. na 5 i ponownie ostrze w manualu ,cały czas ręcznie mam kontrole w wizjerz to czy jest możliwe by odległość od obiektywu miała wpływ na to czy obiektyw lub body ostrzy nieprawidłowo przed matrycą lub za?Czy na 2 może być dobrze a na 5 nie.Przypominam że mówie o stałce nie o zupie.
                  Czy to nie ma znaczenia przy sprawdzaniu zakupionego sprzętu?
                  Dziękuje za odpowiedz.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Dziękuje za odpowiedz z tym FF
                  Zawsze ciągło mnie w strone stałek.Czy 85 f1,8 będzie dobrze pracować z pełną klatką?Myśle tak na przyszłość o narożnikach zdjęcia.
                  I jeszcze jedno mnie nurtuje pytanie .

Mam 50 1,4 i jeśli ostrze w manualu na f 1,4 przedmiot oddalony o 2 metry
                  potem oddalam go np. na 5 i ponownie ostrze w manualu ,cały czas ręcznie mam kontrole w wizjerz to czy jest możliwe by odległość od obiektywu miała wpływ na to czy obiektyw lub body ostrzy nieprawidłowo przed matrycą lub za?Czy na 2 może być dobrze a na 5 nie.Przypominam że mówie o stałce nie o zumie.

Przepraszam za bąd:grin:

Czy to nie ma znaczenia przy sprawdzaniu zakupionego sprzętu?
                  Dziękuje za odpowiedz.
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 10546. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 298

200 mm to jakieś ekstremum
                    Ostatnio fociłem 100 mm i tydzień po młodzi mówili, że byli zaniepokojeni że sobie poszedłem, bo podczas mszy mnie nie było widać
                    http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• Shadow
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1572

IMHO nie ma to znaczenia. Jak źle ostrzy to wyjdzie to przy każdej odległości. Zmieniać się będzie tylko GO a więc ewentualny błąd zostanie skompensowany przez większą GO i tego nie będzie tak widać.

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                      Ostatnio fociłem 100 mm i tydzień po młodzi mówili, że byli zaniepokojeni że sobie poszedłem, bo podczas mszy mnie nie było widać
                      No wiesz przy zaglądaniu pannie młodej za dekold z chóru moze się przydać i 200
                      Ostatnio edytowany przez Shadow; 272. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• kjoanna
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 494

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                        ha ha ha

Ja tez sie zastanawiam nad 70-200 pod pelna klatke glownie do slubow i nie wiem ktora wersje wybrac. Mam na to jeszcze troche czasu ale wole juz teraz zaczac sie zastanawiac.
                        Mysle sobie ze wersja f4 IS jest wystarczajaca bo ile tych zdjec z taka ogniskowa w kosciele sie robi? Chyba nie az tyle zeby dokladac do wersji f2.8 IS na ktora najpier bylam nastawiona ale ciezkie to i optycznie wcale nie takie super wiec po co mi jasniejsza wersja.

Lubie takie dylematy

CB

Komentarz

• mkwiek
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 862

myślę, że światło 4 spokojnie starczy. ważny ten IS aby z ręki utrzymać dłuższe czasy. 70-200 4 IS a może 24-105 4 IS? ja bym się na tym głównie zastanawiał.
                          I am FX

Komentarz

• meian
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 138

Post pojawia się już po raz ..
                            Odpowiem tak, pracuje m.in na 70-200 f4 i 70-200 f2.8 zdecydowanie polecam f2.8, dlaczego? przedewszystkim bardzo plastyczne szkło warte swojej kasy ... f4 - jak najbardziej warte polecenia, ale nie porównywał bym je do swojego jaśniejszego odpowiednika ...

70- 200 f4is - nie poecam, cena bliska f2.8 a z is bardzo różnie bywa, nie każdy rozumie do czego on służy - ale też już o ty było ... światło to światło!
                            Ostatnio edytowany przez meian; 7784.
                            www.marekpodolczynski.com

Komentarz

• trampek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1546

Zamieszczone przez MARANTZ
                              Zależy jaki aparat, ja bym wolał stałkę. Jak FF to 135/2L, na cropie bym wybrał 85/1.8
                              absolutnie popieram ! ! !
                              R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

Pracuję...