Szybkie pytanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yuri47
    Coś już napisał
    • 2006
    • 51

Szybkie pytanie

Witam,
    poniżej zamieszczone jest jpeg wywołany z RAWa. Wywołany strasznie i w ogóle, w praktyce to moje pierwsze RAWy z sytuacji o nieco trudniejszym świetle (kościół, nie chciałem używam wbudowanej lampy bo wyglądało wtedy wszystko jak... ehhh, szkoda gadać), i musiałem jechać na ISO 1600. Jestem prawie pewien, że źle wywołałem RAWy, nie wiem jednak, czy za mało odszumiłem, czy za bardzo wyostrzyłem (co bardziej obstawiam).
    A może po prostu po ISO 1600 nie można się spodziewać więcej, niż ponadto, co teraz mam? Wolę jednak winę zrzucić na siebie
    Aha, używam Capture One LE, 400D i kita.
    Poniżej przykładowy JPG w pełnej rozdzielczości:

(ewentualnie prosze próbować pod linkiem http://www.icpnet.pl/~ful/IMG_0573.jpg ).
    Z góry dziękuję za wszystkie, choćby najkrótsze i najbardziej lakoniczne odpowiedzi.
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

a raw wywolany z ustawieniami na "zero" czy podciagales ekspozycje? Z reszta i tak jest ciemne.
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez Yuri47
      Witam,
      poniżej zamieszczone jest jpeg wywołany z RAWa. Wywołany strasznie i w ogóle, w praktyce to moje pierwsze RAWy z sytuacji o nieco trudniejszym świetle (kościół, nie chciałem używam wbudowanej lampy bo wyglądało wtedy wszystko jak... ehhh, szkoda gadać), i musiałem jechać na ISO 1600.
      ....
      Z góry dziękuję za wszystkie, choćby najkrótsze i najbardziej lakoniczne odpowiedzi.
      Może połóż gdzieś RAWa. Bez tego to gdybamy...

Jakieś ShareIt może być

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• greg7878
        Bywalec
        • 2007
        • 219

Witam.
        Przyłączam się do prośby , udostępnij RAWa. Zdjęcie mocno niedoświetlone.
        Z innej beczki - do takich zdjęć ( i nie tylko ) warto zainwestować w np. Tamrona 27-75/2.8 ( dobrze sprawdza się przy foceniu w kościele bez lampy ). Pozdrawiam.
        6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Komentarz

• Yuri47
          Coś już napisał
          • 2006
          • 51

tpop- ustawiłem wyoski kontrast na zdjęciu (bo kontrast lubię), a pozatym bałem się, że przy rozjaśnianiu mogę przepalić alby
          A oto i RAW:

Komentarz

• Robert31-R1
            Bywalec
            • 2005
            • 119

oto co na szybko można jeszcze z tego zdjęcia wyciągnąć:

lightroom + neat image
            Pozdrawiam
            a tu pełna rozdzielczość: http://rapidshare.com/files/31761169/IMG_0573_copy.jpg
            Ostatnio edytowany przez Robert31-R1; 1464.

http://www.robertmaj.pl

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

Tak, oczywiście. Będę czekał 73 minuty żeby zobaczyć :/
              Jpg'ów to nie można na najprostszy IMAGESHACK wrzucać???
              sigpic

Komentarz

• Robert31-R1
                Bywalec
                • 2005
                • 119

Zamieszczone przez Zielony
                Tak, oczywiście. Będę czekał 73 minuty żeby zobaczyć :/
                Jpg'ów to nie można na najprostszy IMAGESHACK wrzucać???
                poprawilem

http://www.robertmaj.pl

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zdjęcie jest niedoświetlone - mocno jakieś 1 do 1.5 EV - to bardzo dużo i liniowość matrycy jest barierą wyciągania szczegółów w cieniach.

Poniżej wywołany RAW. Bez odszumiania "wynalazkami" typu NeatImage.
                  Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• rolaj
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 584

RAW nie jest cudownym lekiem na wszystko. Niedoświetlone zdjęcie będzie zawsze niedoświetlone. Nie wydobędziesz szczegółów/informacji tam gdzie ich nie ma. Co widać (nie widać ) w wersjach poprawionych przez kolegów. Wielokrotnie, na tym forum też, rózni doświadceni sceptycy przestrzegali i przestrzegają ortodksyjnych wyznawców RAW przed nadmierną pewnością siebie: "bo RAW daje możliwości korekcji ekspozycji" itd... Daje, ale tylko trochę. Cudów nie ma. Co do przyczyny, to moim zdaniem pomiar pobłądził na białych szatach i stąd niedoświetlenie. Twoja ekspozycja: 5,6/100. Z preselekcją przysłony. Czemu nie na manualu? 4/60 i było by dużo lepiej.

Komentarz

• tpop
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1465

Zamieszczone przez Janusz Body

Poniżej wywołany RAW. Bez odszumiania "wynalazkami" typu NeatImage.
                      no i jak sie mozna bylo spodziewac ISO1600 dodane mocno na wyrost.

Komentarz

• rolaj
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 584

Zamieszczone przez tpop
                        no i jak sie mozna bylo spodziewac ISO1600 dodane mocno na wyrost.
                        Oczywiście. Spokojnie można było robić na 800.

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Zamieszczone przez rolaj
                          ..... Czemu nie na manualu? 4/60 i było by dużo lepiej.
                          To jest zdjęcie na pełnej dziurze EF-S 18-55/3.5-5.6 na ogniskowej 55 --> f=5.6

Główny błąd to paskudnie duże niedoświetlenie. Po "podbiciu" o 1.3EV na tych białych "sukienkach" wartości w kanałach oscylują ok. 230-235 czyli jeszcze jest zapas. ISO 1600 szło by przeżyć gdyby zrobić to zdjęcie z monopodu z czasem 1/30 - w manualu oczywiście

Metering Mode: Pattern - hmmmm.... ja tam wolę manual - spot na wnętrze mojej własnej dłoni +1.5 EV i można nie myśleć o błędach spowodowanych białą sukienką czy czarnym garniturem

EDIT: Swoją drogą jak na pełną dziurę to całkiem przyzwoita ostrość
                          Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• tpop
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1465

Zamieszczone przez Janusz Body
                            spot na wnętrze mojej własnej dłoni +1.5 EV i można nie myśleć o błędach spowodowanych białą sukienką czy czarnym garniturem
                            moglobys rozwinąc myśl :-)

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez tpop
                              moglobys rozwinąc myśl :-)
                              Mogłbym ale to trochę pisania więc w dwóch zdaniach:

Antyczny, starożytny sposób dinozaurów na pomiar światła na "zapomnianą w domu" szarą kartę kodaka to pomiar wnętrza własnej dłoni - ono się nie zmienia przez cały rok. Wystarczy zmierzyć (spotem) bacząc pilnie, żeby skóra nie byłszczała i znać poprawkę. To se (poprawkę) można sprawdzić samemu np. w stosunku do szarej karty albo "na histogram". U mnie to ok. 1.5EV na umytej ręce

Janusz,

Komentarz

Pracuję...