FISHEYE - PELENG 2,8/8 vs. wide CONVERTER x0.5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • senner
    Początki nałogu
    • 2007
    • 328

FISHEYE - PELENG 2,8/8 vs. wide CONVERTER x0.5

zacząłem się ostatnio zastanawiać nad obiektywem fisheye do mojego canona 400d.
    generalnie na rynku mam do wyboru oczka canona i sigmy po absurdalnych [jak na mój budżet] cenach i pod m42 zenitara 16mm i pelenga 8mm. mam dandelion [przejście EOS=> M42 z potwierdzeniem ostrości] więc dwa ostatnie obiektywy pasują. tyle że..
    z cropem 1.6 z zenitara 16mm robi się 26,6 mm co fisheye już raczej nie jest więc odpada.. [nawet w kitowym 18-55 mam po cropie 28mm minimum..]
    z kolei peleng ma 8 mm co po cropie daje co prawda 12,8 ale kosztuje to to od 600 w górę..
    ale zacząłem myśleć nad wide konwerterami. takie cudo ma poniekąd współczynnik x0,5 - a oznacza to że jeśli domontuje taki do kitowego obiektywu to mam po cropie ostateczną ogniskową 14,4. nieźle.

zestawiamy wszystko razem:

peleng 2,8/8

zalety:
    - efektywna ogniskowa 12,8
    - dobra jakość szkła

wady:
    -brak AF
    -cena > 600 zł
    -ciężkie i zajmuje miejsce w torbie

konwerter x0,5

zalety:
    -cena ~150 zł
    -zajmuje mało miejsca i mało waży
    -dodatkowa funkcja - macro
    -z kitowym obiektywem ogniskowa 14,4
    - j.w - AF

wady:
    -przymus podpinania pod kitowy obiektyw..
    - jakość?.. [nie wiem czy jest aż tak źle..]

tak więc
    moje pytanie
    czy połączenie kitowego szkła z czymś takim jak to:
    http://allegro.pl/item192171167.html
    lub to:
    http://allegro.pl/item192492748.html
    da mi efekt fisheye i czy jakość będzie na tyle dobra że będzie się to dało oglądać?
    nie jestem cholernie wymagający co do jakości zdjęć ani nie jestem super fotografem - posiadam duży zakres tolerancji..
    [wystarczy spojrzeć na moją stronę z linku w podpisie..]
    Ostatnio edytowany przez senner; 10607.

in film we trust
  • dj_zibi
    Uzależniony
    • 2007
    • 541

Może nie na temat ale miałem filtr UV firmy Selco był baaardzo zły filtr. Same bliki powodował. Jednym słowem odradzam tę firmę.
    Moja strona

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Zamieszczone przez senner
      peleng 2,8/8

zalety:
      - efektywna ogniskowa 12,8
      - dobra jakość szkła

wady:
      -brak AF
      -cena > 600 zł
      -ciężkie i zajmuje miejsce w torbie
      Myślę, że z wad można z czystym sumieniem wykreślić "brak AF". Przecież tym cały czas się robi na hiperfokalnej :smile:

Komentarz

• JaBlam
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1304

mialem konwerter i pisalem o tym duzo jak stosowalem go z Tamronem 17-50... ba jeszcze mam konwerter do sprzedazy tylko o wiele lepszej firmy z powlokami. !. Nie dostaniesz efektu rybiego oka z z koncerterem. dostaniesz szerzej, do tego moga pojawic sie aberracje na bokach bardzo widoczne.

Do tego pamieta ze nie zawsze musi pasowac. Ja np ustawialem na 17-50 i bylo ok. ale wystarczy ze podpialem koncerter 0.4 x i juz nie mozna bylo w ogole ostrosci ustawic a wineta byla ze hoho.

Mimo wszystko polecam obiektyw Fisheye. To jest tak samo z macro - chcesz makro kupuj odpowiedni obiekty a nie soczewki

----------------------------------------
        Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• maxbmx
          Początki nałogu
          • 2006
          • 364

tokina 10-17 fisheye - bardzo polecam - raz a dobrze.
          Moje zdjęcia
          RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• senner
            Początki nałogu
            • 2007
            • 328

Zamieszczone przez JaBlam
            Nie dostaniesz efektu rybiego oka z z koncerterem. dostaniesz szerzej, do tego moga pojawic sie aberracje na bokach bardzo widoczne.

Do tego pamieta ze nie zawsze musi pasowac. Ja np ustawialem na 17-50 i bylo ok. ale wystarczy ze podpialem koncerter 0.4 x i juz nie mozna bylo w ogole ostrosci ustawic a wineta byla ze hoho.
            co prawda to z jakimś kompaktem ale konwerter był x0.42
            [i]hurt[/i] Ww08 pentacon six / 50mm / fuji superia 400 to jest depresyjne zdjęcie lub też zdjęcie dotykające problemu wiary w cokolwiek w dzisiejszym społeczeństwie jako, że leje już w sum...

sporo zdjęć wstecz było właśnie z tym konwerterem
            [inna historia że przez sklerozę kolega mial i kupił o milimietr za duży :]

efekt fisheye jest ewidentnie.
            co prawda nie kryje to 100% kadru ale jak pisałem - to z kompaktem, ogniskowa rzędu 6mm jako zwykłe wide bo matryca maleńka. wygląda to jak peleng na pełnoklatkowej :] można własne ręce na gripie zobaczyć

a co do "na 17-50 i bylo ok. ale wystarczy ze podpialem koncerter 0.4 x i juz nie mozna bylo "
            rozumiem że to się odnosi do AF?
            z resztą - miejsza już o to skoro jak kolega pisał AF przy takiej hiperfokalnej jest zbędny :]

BTW
            To jest tak samo z macro - chcesz makro kupuj odpowiedni obiekty a nie soczewki
            akurat ja stosuje pierścienie pośrednie :] mam specialny zestaw na m42 wytoczony przez kolegę taty dla niego na tokarce po godzinach razem - 25 cm pierścienia :]

zgooglowalem za tą tokiną.

to kolega maxbmx chce mnie z torbami puścić?!

;]
            Ostatnio edytowany przez senner; 10607. Powód: Automerged Doublepost

in film we trust

Komentarz

• maxbmx
              Początki nałogu
              • 2006
              • 364

Niestety - jedyne rozsądne wyjscie pod crop 1.6 dla canona... ...każde inne będzie wielką prowizorką.
              Moje zdjęcia
              RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• sowask8
                Bywalec
                • 2006
                • 166

ale przeciez peleng daje 12,8 i to na cropie a jest o połowe tanszy kosztem AF
                Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• maxbmx
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 364

Milimetry to nie wszstko.
                  Peleng nie dosc ze W I N E T U J E to jeszcze bardzo dziwnie zakrzywia, a jego wykonanie zostawia bardzo wiele do zyczenia.
                  Moje zdjęcia

Komentarz

• sowask8
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 166

testy widziałem pod 350 dnview winiety sa ale na oryginalnym formacie, na malym obrazku nie widoczne, ja sie czaje na ten obiekyw bo zenitar nie daje nic a ten przynajmniej kosztuje normalne pieniadze.

Komentarz

• Peri Noid
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 604

Zamieszczone przez sowask8
                      testy widziałem pod 350 dnview winiety sa ale na oryginalnym formacie, na malym obrazku nie widoczne, ja sie czaje na ten obiekyw bo zenitar nie daje nic a ten przynajmniej kosztuje normalne pieniadze.
                      Peleng na FF rysuje eleganckie kółko o średnicy 24mm. Czyli na cropie nie dostaniesz pełnego pokrycia kadru: obraz powinien wyglądać jak kółko mocno przycięte z góry i z dołu i lekko po bokach, ale z czarnymi rogami. Natomiast po podpięciu np. do Olympusów (system 4/3) dostaje się "diagonal fish-eye", czyli jak Zenitar na FF.
                      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• senner
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 328

jak na razie nie mam zamiaru kupoować ani pelenga ni tym bardziej jakiegoś canonowego oczka

może jak znajdę czas przejdę się do tego sklepu i potestuje jak z tem konwerterem sprawa wygląda

in film we trust

Komentarz

• sowask8
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 166

Zamieszczone przez Peri Noid
                          Czyli na cropie nie dostaniesz pełnego pokrycia kadru: obraz powinien wyglądać jak kółko mocno przycięte z góry i z dołu i lekko po bokach, ale z czarnymi rogami.
                          zauwazyłem ale to i tak mnie nie razi zeby go kupic

Zamieszczone przez senner
                          może jak znajdę czas przejdę się do tego sklepu i potestuje jak z tem konwerterem sprawa wygląda
                          ja tam wole podejsc do tego bardziej "profesjonalnie" wole miec odrazu dobry kąt a nie róznice 15cm po bokach
                          Ostatnio edytowany przez sowask8; 8532.

Komentarz

• senner
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 328

Zamieszczone przez sowask8
                            ja tam wole podejsc do tego bardziej "profesjonalnie" wole miec odrazu dobry kąt a nie róznice 15cm po bokach
                            no ze mnie taki profesionalista jak z koziego zada waltornia :]

in film we trust

Komentarz

• nagor
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 522

te konwertery są śmieszne i dziadowskie - chyba lepiej poszukać jakiegos lepszego o krotności 0.42x
                              ja w hybrydzie uzywam właśnie takiego konwertera i powiem jest średnio... niedośc ze abberacja, to jakość czasem kiepska, brzegi nieopstre, no i wineta dość spora niby można kroić na kompie ale jakośc wtedy widac że niska..
                              a jak chcemy podjechac zoomem to odrazu nieostre boki i abberacja po bokach powiększa się nieproporcjonalnie..
                              Jak cos moze podesłac sample z olka - chybrydy
                              Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                              zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

Pracuję...