Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
troche glupie pytanie-znaczy sie jak uzywasz centralnego to spoko i troche bez senu sie pytac co inni sadza...
mogles od razu zrobic ankiete
a tak na serio to wiekszosc korzysta z centralnego
wielopolowy kiedy tylko mamy jeden krzyzowy jest malo przydatny
korzystaja z niego albo amatorzy ktorzy kupuja lustro dla szpanu albo wtedy kiedy zalezy nam bardzo na szybkosci i np strzelamy jakas fote np maja podniesione rece i nie widziac w co kardujemy
przynajmniej ja tak uwazam
Cześć Panowie.
W jakich sytuacjach używacie ustawienia AF na wiele pól.
Ja zawsze cykam na centralnym.
Pozdrawiam.
np przy robieniu zdiec samolotow na jakis pokazach. Ustawieni wszystkich swietnie sie wtedy sprawdza. Samym centralnym moze byc ciezko trafic przy szybkich samolotach. Ogolnie dynamicznych scenach.
Zamieszczone przez 777
korzystaja z niego albo amatorzy ktorzy kupuja lustro dla szpanu
amatorzy to wlasnie sie naczytaja tak jak Ty takich glupot ze profi to tylko centralnym robią.
Jak dla mnie wielopolowy AF przydaje się jedynie wtedy, gdy nie chcę przekadrowywać po wyostrzeniu. Zazwyczaj łapię centralnym i przejeżdżam kadrem tak jak chcę, niemniej nie w każdej sytuacji jest to możliwe (np. gdy chcemy coś dokładnie uchwycić i nie mamy możliwości lub trudno jest przekadrować). Przykład ? No choćby makro - robię oczywiście na manualu, ale z potwierdzeniem ostrości. Jeżeli chciałbym przekadrować tak, aby mrówka była powiedzmy w 1/3 w poziomie, to na 99% sypnie się ostrość. Inny przykład to krajobraz a na nim detal - czasami łatwiej jest złapać innym punktem AFa gdy chce się ciągle mieć w kadrze dany motyw.
To pierwsze z brzegu przykłady, które przychodzą mi na myśl. Jeżeli ktoś robi dynamiczne sceny albo reporterkę, pewnie wymienić może więcej.
edit: Miałem przez pewien czas D80 - jak wziąłem do łapki D40 z trzema polami, pomyślałem ... o k....
edit2: Nie przyszło mi na myśl jeszcze jedno - śledzenie ostrości. To może mieć związek z liczbą pól AFa.
Do postawienia takiego pytania natchnęły mnie wypowiedzi w stylu.
"Wybierz 400D, ma 9 polowy AF w przeciwieństwie do 7 polowego 350tki."
Trochę zgupiałem...i pomyślałem: " A może to faktycznie bardzo ważne w wielu sytuacjach dla mnie nieznanych.."
Ale poczekam na więcej postów
akurat tu moze chodzic komus o to ze af w 400d jest z wyszego modelu i o wiele lepiej dziala i jest mniejszy odsetek bledow
po 2 w 350d ten 7 polowy to troszke smieszny jest bo te 6 pol jest tak daleko od siebie ze wlasciwie oplaca uzytkowac sie tylko centralnego
co do glupiego pytania to nie ze kogos chce obrazac czy cos - w zyciu
chodzi mi o to ze jak ktos uzywa centralnego i jest spoko i wystarcza mu to po ci zakladac nowy watek
no dobra....moze przesadzilem
sorry Fakungio jezeli poczules sie obrazony
nie zawsze mozna przekadrowac sobie po łapaniu ostrości na centralnym z powodu zmiany perpsektywy takiego zdjecia. Nie mamy juz aparatu ustawionego prostopadle do fotografowanej sceny. Wowczas przydaje sie punkt gdzies na brzegu
Trochę nie łapię Jak 7 polowy AF może mieć 6 pól?? heh
Zapewne chodziło o 6 "pozostałych" pól (bo wcześniej było o centralnym i w samych superlatywach) ;-)
Co do punktów AF, to jakoś nikt chyba jeszcze nie powiedział, że ma to duże znaczenie jeśli chcemy prawidłowo posłużyć się lampą błyskową, bo siła błysku dobierana jest przecież m.in. na podstawie odczytu odległości do głównego obiektu, a za taki aparat uznaje przecież punkt na który zogniskowany został obiektyw. Oczywiście jest funkcja FEL (tudzież FE lock), która działa dla lampy podobnie jak blokada ekspozycji dla pomiaru światła, ale jak już napisał zjawa z przekadrowywaniem to też różnie bywa - zasada ta sama co przy kadrowaniu i blokadzie, ale zawsze to dodatkowy argument.
no spoko. tylko jeśli chodzi o 350 to wszystkie pola omijają psa. chyba nie można było ich dac bardziej idiotycznie niz zrobił to canon w modelach do dwucyfrowych
Komentarz