Obiektyw Makro do eosa 20 d - prośba o poradę bardzo PILNA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Liska
    Coś już napisał
    • 2004
    • 67

Obiektyw Makro do eosa 20 d - prośba o poradę bardzo PILNA

Poradźcie mi, proszę, jaki obiektyw Makro warto przywieźć ze Stanów i jaka jest jego orientacyjna cena. Nie zależy mi na czymś topowym, ale chciałabym móc robić dobre zdjęcia przedw wszystkim żarcia i martwej przyrody.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
    http://whiteplate.blogspot.com/
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Sigma 50 2.8 EX Macro

Komentarz

• Spontan
      Bywalec
      • 2004
      • 182

d o k l a d n i e

Komentarz

• Liska
        Coś już napisał
        • 2004
        • 67

dzięki.
        a ile to może kosztować?

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Tutaj znajdziesz cenę z jednego z bardziej renomowanych sklepów w USA. Pamiętaj o przesyłce i podatku (ca 20 USD + max 8,5%)

Ja bym jeszcze dodał ten obiektyw ,gdyż oprócz rewelacyjnego Macro świetnie spisuje się jako obiektyw portretowy. No i jest tip top
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Liska
            Coś już napisał
            • 2004
            • 67

ok, bardzo dziękuję

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Kubaman
              Ja bym jeszcze dodał ten obiektyw ,gdyż oprócz rewelacyjnego Macro świetnie spisuje się jako obiektyw portretowy. No i jest tip top
              Kolezanka napisala ze nie szuka czegos topowego a ty podales prawie najdrozsze szklo .
              Do portretow, macro martwej natury i przedmiotow - zdecydowanie lepsza Sigma (po cropie w 20D ma 80mm - akurat na portrety) a prawie dwa razy tansza :P

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

Vitez, po pierwsze napisałem, że jest tip top. Różnica w USA, gdzie Liska chce kupić sprzęt wynosi tylko 200USD, dla mnie na tyle mało, żeby rozważyć taką opcję, bo za te 200USD dostanie teleobiektyw portretowy z silnikiem USM i najlepszy bookeh dla apartaów Canona.

Po drugie nie przesadzaj :P , najdroższy obiektyw Macro to może jest Canon 180mm f/3.5L Macro USM. A taka Sigma 180mm f/3.5 EX APO Macro IF HSM kosztuje prawie dwa razy więcej niż wymieniony przeze mnie obiektyw. To jest topowy sprzęt.
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Arkan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1401

Zgadzam się z tym co napisał Kubaman. Ta 50-ka jest krótka i mocno utrudnia prawidłowe oświetlenie. A jak Canon za drogi to jest jeszcze Tamron 90mm i Sigma 105mm.
                  Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Liska
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 67

OK, a czy możecie mi polecić obiektyw Canona "do wszystkiego", pt imieniny u babci, wieża w Pizie, dziecko na rowerze? Obiektyw makro kupię na pewno, bo jestem chora na zdjęcia makro i po prostu MUSZĘ go mieć.

Aż się boję o to pytać... Przyznam, że przejrzałam wątki n/t obiektywów, ale ja jestem kompletnie zielona i niewiele z tego kumam Facet mi jedzie do Stanów, gotowy przywieźć (prawie) wszystko.

I jeszcze jedno, jakie "gadżety" przydadzą się do cyfrówki?

Proszę, nie krzyczcie na mnie, dajcie mi szansę się powolutku wszystkiego nauczyć wiem, że pytam zawodowców i dokucza mi bardzo moja niewiedza, ale liczę na Waszą wyrozumiałość.

Bardzo dziękuję.

Komentarz

• Arkan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1401

Kup sobie taki zestaw:
                      17-40L
                      50/1.8
                      100/2.8 Macro
                      Lampa (420, 550 lub 580ex - w zależnosci od zastosowania - jak okazjonalnie to 420, jak reporterka to 550/580)

Jeśli chcesz robić krajobraz to dojdą ci: filtr polaryzacyjny 72mm (do 17-40) + statyw + ew. wężyk.

Arkan
                      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• kavoo
                        Zablokowany
                        • 2004
                        • 1173

Zamieszczone przez Arkan
                        Zgadzam się z tym co napisał Kubaman. Ta 50-ka jest krótka i mocno utrudnia prawidłowe oświetlenie.
                        Mialem - potwierdzam. Skala 1:1 z wbudowana lampa nieosiagalna, obiektyw zaslania cale swiatlo. Trzeba miec naprawde solidne oswietlenie zeby komfortowo sie czuc z tym szklem w okolicach 1:1. Z dalszej odleglosci ostrzenia jest spoko, ale... przeciez chyba nie po to sie obiektyw makro kupuje, zeby bawic sie w skale 1:4 czy cos w tym stylu... tyle to standard zoomy wyciagaja ;-)

Komentarz

• Liska
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 67

Zamieszczone przez Arkan
                          Kup sobie taki zestaw:
                          17-40L
                          50/1.8
                          100/2.8 Macro
                          Lampa (420, 550 lub 580ex - w zależnosci od zastosowania - jak okazjonalnie to 420, jak reporterka to 550/580)

Jeśli chcesz robić krajobraz to dojdą ci: filtr polaryzacyjny 72mm (do 17-40) + statyw + ew. wężyk.

Arkan
                          a rzeczy typu przenośna nagrywarka, dodatkowa karta pamięci?

Komentarz

• Arkan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1401

Nagrywarkę na razie zostaw w spokoju. Filtry i statyw + głowica kup w Polsce na giełdzie w Stodole. Kartę, najlepiej szybkie 1GB (bo 20D ma szybki zapis) kup na Allegro. Jak już skompletujesz sprzęt, to idź do sklepu i wybierz torbę lub plecak. Zapisz model i firme, a następnie poszukaj w necie najtańszej oferty. I już.

Arkan
                            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Liska
                              Coś już napisał
                              • 2004
                              • 67

Arkan,
                              a co sądzisz o obiektywach EF 17-85mm_f/4,5-6 i EF 10-22 mm? Czy jak kupię któryś z nich, nie będe potrzebowała dodatkowego obiektywu Makro?

Komentarz

Pracuję...