350d - houston we have a problem...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • medic
    Coś już napisał
    • 2006
    • 54

350d - houston we have a problem...

witajcie!

problem z 350d zaczal sie jakies 3 tyg temu a konkretnie na 100leciu parowozowni w Wolsztynie.

W czasie robienia zdjec na M i wybieraniu czasu kilka razy przydarzylo sie cos takiego,ze przy zmianie na dluzsze czasy powiedzmy 1/30 i probie skrocenia czasu pokretlem przy spuscie, czas zmienial sie,ale o jeden stopien na dluzszy!!!

krecenie w obie strony ku dluzszym i krotszym(zarowno pokretlem przy spuscie jak i na gripie) czasom powodowalo,ze czasu nieublaganie dochodzily do bulb i juz nic nie szlo ruszyc.
    Dopiero zmiana na P i kilka fot na tym ustawieniu powodowalo ze na M mozna bylo zmienic bulb na cos krotszego...

w czym problem? soft? organiczne uszkodzenie sprzetu? mechaniczne uszkodzenie pokretel (ale dwoch na raz?!)

pomozecie...?
    pozdr!
    med
    szkiełko i oko
  • stdanielo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1081

Wydaje mi się, że kiedyś ktoś miał podobny problem i pomogło wyciągnięcie baterii na kilka minut. Ale nie wiem czy nie trzeba było wyciągnąć obu baterii, czyli jeszcze tej od podtrzymywania pamięci. Sprawdź i daj znać czy pomogło.
    www.kondereszko.pl
    https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

ja mialem podobna szopke, tylko ze z przeslona.. akuratnie na rajdzie w wieliczce ;-) .. wystepowalo to o dziwo tylko z jednym obiektywem.. podejrzewam, ze to byl soft bo objawy jakos same ustapily i do dzis (odpukac) jest ok.. wspomniany obiektyw uzywam i nic mu nie dolega, to byl wyjatkowy "wypadek przy pracy".. niestety, jesli cos moze sie zawiesic, to prawdopodobnie w koncu sie zawiesi ;-)
      Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• medic
        Coś już napisał
        • 2006
        • 54

hmmm...

baterie mowisz? sprobuje nastepnym razem gdy sie to wydarzy. generalnie jest ok. zauwazylem tez ze to sie dzieje po dluzszym uzytkowaniu, na slabej baterii... moze tu lezy pies...

uzywam s 17-70 prawie przez caly czas wiec trudno powiedziec jak byloby z innymi szklami...

w kazdym razie dzieki za odzew i tipsy...
        pozdravka!
        szkiełko i oko

Komentarz

• PiK70
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 15

Miałem podobny problem i okazało sie że zakłucenia wprowadza grip,Tak Tak kiedy był właczony nie mogłem zmieniać przysłony wartość doszła do 2,8 i ani w jedna ani w drugą stronę nie można było zmieniać dopiero wyłączenie gripa (wyłacznikim który się na nim znajduje) powodowało że wszystko wracało do normy.
          350 d
          www.fotopik.republika.pl

Komentarz

• gkocur
            Coś już napisał
            • 2006
            • 77

Zamieszczone przez PiK70
            Miałem podobny problem i okazało sie że zakłucenia wprowadza grip,Tak Tak kiedy był właczony nie mogłem zmieniać przysłony wartość doszła do 2,8 i ani w jedna ani w drugą stronę nie można było zmieniać dopiero wyłączenie gripa (wyłacznikim który się na nim znajduje) powodowało że wszystko wracało do normy.
            Potwierdzam, podobny problem ma z moim (nieoryginalnym) gripem. Z tym, że u mnie nie trzeba wyłączać, a wystarczy pokręcić kółkiem na gripie w dowolną stronę i jest OK.
            40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105 + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Komentarz

• medic
              Coś już napisał
              • 2006
              • 54

oooo!
              to dopiero!

mam grip delta i teraz to juz chyba zaluje,ze go mam!
              odlepiac nie bede bo przy moich grabiach nie utrzymam nalezycie puszki,ale kurka - jak mi sie cos takiego trafi na slubie to niech szlag trafi ten grip!

dzieki za pomoc i trafne tipsy&tricksy...
              pozdravka!
              szkiełko i oko

Komentarz

• mamiski
                Bywalec
                • 2007
                • 130

Mnie kiedyś zablokowała się przesłona na Av (350D z podpiętym gripem z Delty i tamronem 28-75), ale po prostu odłożyłem puszkę. Po godzinie było OK i wtedy uswiadomiłem sobie, że przecież wcześniej położyłem aparat na słońcu... Niekoniecznie więc musi to być wina sprzętu

Komentarz

• michaelx
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 77

Ja miałem podobny przypadek wczoraj tyle że mogłem kręcić pokrętłem na gripie w jedną stronę a w aparacie w drugą, po wyłączeniu/włączeniu aparatu było ok..
                  Równiez posiadam gripa Delty..
                  W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

a ja te cyrki z przeslona mialem na oryginalnym gripie .. choc to tylko gdybanie, bo dalej nie wiadomo co moglo byc przyczyna.. najwazniejsze, ze minelo i oby juz nie wrocilo

Komentarz

Pracuję...