400d - pokretlo trybów fotografowania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kamil_waw

400d - pokretlo trybów fotografowania

Witam wszystkich - jest to mój pierwszy post na tym forum.
    Mam pytanie do posiadaczy 400. Czy zauważyliście w swoich egzemplarzach body, że pokrętło nastaw trybów fotografowania jest dziwnie fabrycznie rozlatane, tzn. posiada milimetrowy luz przekręcając je w lewo lub prawo zanim przełączy się w odpowiedni tryb oraz przy poruszaniu nim góra-dół również ma się podobne odczucie wyraźnego obluzowania.
    Nie wiem, czy to przypadek mojego egzemplarza czy ten typ tak ma – stąd moje pytanie.
  • panczo
    Coś już napisał
    • 2006
    • 96

Wiem, że ta troska wynika z posiadania nowego sprzętu ale nie bój się, nie rozpadnie się. Takie minimalne wady nie mają nawet wpływu na normalne użytkowanie, więc szkoda się tym przejmować.
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Komentarz

• RNz
      Uzależniony
      • 2007
      • 708

Moim zdaniem to nie jest normalne, jeżeli luz jest tak duży jak piszesz. U mnie nie ma go prawie wcale. Może jest żle osadzone?

Komentarz

• CeErIOiKs
        Coś już napisał
        • 2006
        • 76

Ja mam luz , znajomy nie... mam juz go prawie 6 miesiecy i nie zauwazyłem zeby jakos mi to przeszkadzało...
        ... własciwie to nic mi nie przeszkadza prócz skali powiekszania na monitorze której brak

Nie łam sie, jeżeli działa to w czym problem ?

Criodesign.pl - Crio Art Design

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

Się nie przejmujcie. W 30D też jest luz.

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

W jedynkach tryby zmienia się guziczkami żeby nie było luzu.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Biperek
              Uzależniony
              • 2007
              • 593

W moim 400D nie zauważyłem luzów więc nie ma ich w ogóle lub są minimalne.
              Pozdrawiam
              Marek/Biperek

Komentarz

• Ciosna
                Bywalec
                • 2007
                • 162

Minimaly luz też mam, ale przyznam szczerze że nie zwróciłem uwagi na to dopóki tego wątku nie przeczytałem :grin:. Ale kto by się tym przejmował
                Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Komentarz

• Misiaque
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 392

Hihi, a ja mam 350D i mam zero luzu, bardzo twardo chodzi, i wcale to jakieś przyjemnie nie jest

Komentarz

• sniper88
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1156

Ja od dzisiaj mam 400D i luzu nie ma
                    WWW | 500px | IG
                    Semper in altum

Komentarz

• remol71
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 371

Zamieszczone przez kamil_waw
                      Witam wszystkich - jest to mój pierwszy post na tym forum.
                      Mam pytanie do posiadaczy 400. Czy zauważyliście w swoich egzemplarzach body, że pokrętło nastaw trybów fotografowania jest dziwnie fabrycznie rozlatane, tzn. posiada milimetrowy luz przekręcając je w lewo lub prawo zanim przełączy się w odpowiedni tryb oraz przy poruszaniu nim góra-dół również ma się podobne odczucie wyraźnego obluzowania.
                      Nie wiem, czy to przypadek mojego egzemplarza czy ten typ tak ma – stąd moje pytanie.
                      W moim 400D nie ma luzów. Pewnie dlatego, że go nie używam (pokrętła). W 99.9% przypadków mam ustawione na Av, a 0.1% to eksperyment z A-DEP.
                      Ostatnio edytowany przez remol71; 8076.

Komentarz

• bogist
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 55

Zamieszczone przez remol71
                        W moim 400D nie ma luzów. Pewnie dlatego, że go nie używam (pokrętła). W 99.9% przypadków mam ustawione na Av, a 0.1% to eksperyment z A-DEP.
                        Ja mam tak samo.
                        EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
                        ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie

Komentarz

Pracuję...