co kupic-lustro cyfrowe?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dan7770
    Zablokowany
    • 2006
    • 119

co kupic-lustro cyfrowe?

jestem na przededniu zakupu lustra cyfrowego.

dotychczasowy sprzet: canon 500n + kit + helios 58mm + jupiter 135mm + pierscienie makro.

zastanawiam sie nad : 350/400D lub d70s. dodam,ze rozmiary 500n nie sa dla mnie problemem,wiec i glowna wada 350/400D tez zapewne nie bedzie przeszkadzala.a i pewnie grip zakupie od razu. z kolei d70 duzo lepiej lezy w reku i nie ma sie wrazenia "wydmuszki" z plastiku jak w canonie.
    nie mialbym problemu z wyborem gdyby nie fakt,ze nikon nie mierzy swiatla z m42,optyka bardzo dobra i tania. gdyby "isc" w nikona,to pewnie sprzedalbym obiektywy ktore mam i kupil jakies 50mm do nikona. czyli zostalbym z jednym obiektywem. z canonem nie ma problemu,bo wykorzystalbym obecne szkielka.a na dodatek canon ma tansze szkla podstawowe(np 50mm AF),a lepsze z wyzszej polki. dodatkowa wada nikona- awaryjnosc.mam mozliwosc przywiesc aparat z w.brytanii,w tamtejszej sieci "jessops" mozna kupic aparaty z gwarancja,po naprawie np. lustra ,albo ze zwrotow klientow po zakupie. takie aparaty to tylko nikony,wiec chyba o czyms to swiadczy.

co polecacie?
  • maxbmx
    Początki nałogu
    • 2006
    • 364

Polecam "iść" w canona. W tej chwili duzo lepszy technologicznie. 400d Będzie bardzo przyjemny :-)
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• RomanS
      Uzależniony
      • 2007
      • 830

Canon 400D najlepiej, od Nikona d70 i d70s lepszy wybor, dopiero mozna sie zastanawiac nad Nikonem d80. A za dobre obiektywy i tu i tu trzeba dac porownywalne pieniadze.

Komentarz

• maxbmx
        Początki nałogu
        • 2006
        • 364

Kiedys jak bedziesz chciał sie przesiąść na full frame (5d) to będziesz miał problem w przypadku gdy wybierzesz nikona...
        Moje zdjęcia
        RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• Kubak82
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2348

http://canon-board.info/showthread.php?t=17107

Komentarz

• bruckner
            Początki nałogu
            • 2006
            • 275

no przede wszystkim manualne szkła sam powiedziałeś....
            ja myślę Canon
            P.S. 350d z gripem to już taka wydmuszka nie jest.....

Fotki Digart
            FOTOblog

Komentarz

• XkY
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 18

Zamieszczone przez RomanS
              Canon 400D najlepiej
              Równie dobrze możesz wziąć 350D. Zawsze trochę taniej a niewiele się różni od 400D.

Komentarz

• RomanS
                Uzależniony
                • 2007
                • 830

Zamieszczone przez XkY
                Równie dobrze możesz wziąć 350D. Zawsze trochę taniej a niewiele się różni od 400D.
                Rozni sie, zamieniac bym nie zamienial jednego na drugi. Ale jak kupowac nowy to 400D przede wszystkim ze wzgledu na AF, no i 2mega wiecej na matrycy to tez cos lecz chyba mniej wazne.

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Jeśli masz używać podstawowego szkła to zdecydowanie lepiej D70s z 18-70. Jeśli jednak chcesz uzywać szkieł M42 to tu zdecydowanie lepiej 350/400D .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• dan7770
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 119

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Jeśli masz używać podstawowego szkła to zdecydowanie lepiej D70s z 18-70. Jeśli jednak chcesz uzywać szkieł M42 to tu zdecydowanie lepiej 350/400D .
                    nie zamierzam :-) jesli juz to 50mm 1,8. tak wiec chyba bedzie to moj kolejny canon .

Komentarz

• dj_zibi
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 541

Stałem przed podobnym dylematem i w podpisie widac co wybrałem
                      Moja strona

Komentarz

• ghost00
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 26

... dobre i tanie lustra widziałem w Conforamie a i Praktiker ostatnio wypuscil cos ze swoich magazynów ... )

a na powaznie..fakty: 400 to "nowosc" a 70s "staroc"
                        masa o tym była juz na forum reszta w opcji szukaj..
                        dla przykładu

http://www.canon-board.info/showthre...highlight=400D

pozdrawiam

ps: pamietaj o obiektywie
                        ;]
                        niemamaparata

Komentarz

• XkY
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 18

Zamieszczone przez RomanS
                          2mega wiecej na matrycy to tez cos
                          2 mega na matrycy fizycznie tej samej wielkości. Dla mnie to żadna zaleta...

Komentarz

• RNz
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 708

Masz szkła, więc sie nie zastanawiaj, a analog też ci się przyda od czasu do czasu i wszystko masz kompatybilne

Komentarz

• 777
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 536

d70s czy bez s to konstrukcja juz bardzo stara - a to oznacza ze nie odznacza sie taka dynamika barw jak 350d czy 400d
                              po 2 system canona jest bardziej rozwojowy(tak jak wczesniej wspomniane FF)
                              po 3 nie wiem czy ci sie przyda wysokie iso jesli tak no to tu kanion rzadzi
                              jesli chodzi o wybor 350 a 400: MP i odkurzacz to moim zdaniem rzeczy ktore sie srednio przydaja , 400 ma 2 znacza zalety ->lcd i 9 polowy Af
                              jezeli uwazasz ze jest ci to potrzebne bierz 400d jezeli dojdziesz do wniosku ze lepiej zaoszczedzic i wydac to np na lensa czy lampa czy cos... no to bierz 350
                              6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...